Spitalele publice romanesti put. Cat timp mai suportam aceasta mizerie?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 12:23 Actualitate | EsenţialDetaliu din curtea interioara a unui spital judetean – iunie 2014 (foto: Gazeta de Sud)

Publicarea unui val de imagini care prezentau mizeria pe care sunt obligaţi să o suporte pacienţii internaţi în mai multe spitale publice din România a determinat Ministerul Sănătăţii să anunţe, în februarie 2014, declanşarea unei „acţiuni de control care vizează în principal verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi instituirea unui standard elementar de curăţenie”.

În acel moment, februarie 2014, conform datelor obţinute printr-un alt control al Ministerului Sănătăţii efectuat cu puţin timp înainte, doar în 7,7% din spitalele patriei nu erau asigurate produsele necesare curăţeniei şi doar 2% dintre spitale nu aveau un program pentru efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei.

Pe hârtie aşadar, ca şi în cazul infecţiilor intraspitaliceşti, lucrurile stăteau foarte bine. Dar dacă pacienţii nu pot fotografia microbii rezistenţi la antibiotice care bântuie prin spitalele româneşti, ei pot fotografia şobolanii sau gândacii. Şi nu s-au sfiit să o facă.


Salon intr-un spital judetean – iunie 2014 (foto: Gazeta de Sud)

Acţiunea de control a Ministerului Sănătăţii a fost pompos prezentată ca fiind una „amplă”, iar Eugen Nicolăescu, atunci ministru al Sănătăţii astăzi preşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a afirmat decis că „spitalele în care nu este curăţenie vor fi închise”. S-a stabilit ca braţul corector al ministerului să fie Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe, aceleaşi pe care Eugen Nicolăescu încercase să le desfiinţeze, fără succes, cu doar un an înainte şi pe care le catalogase ca fiind „verigi birocratice făcând parte din sistemul comunist”.

Deşi Ministerul Sănătăţii şi-a schimbat politic conducerea,  noul ministru, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că proiectul de control este „foarte bun şi trebuie continuat. Nu sunt foarte mulţi bani în sistem” spunea Bănicioiu în urmă cu 4 luni, „dar curăţenie în spitale poate fi făcută şi cu bani puţini”.

Calendarul stabilit chiar de Ministerul Sănătăţii spunea că rezultatele controalelor trebuie făcute publice până pe 5 aprilie pentru toate spitalele, cu excepţia celor de urgenţă şi a institutelor. Până astăzi, două luni de la expirarea termenului auto-impus de autorităţi, nu a fost publicat nimic.

În acelaşi calendar s-a stabilit ca în spitalele de urgenţă/judeţene şi institutele medicale să se efectueze controale încrucişate ale căror rezultate să fie prezentate conducerii Ministerului Sănătăţii până pe 7 aprilie. Am solicitat oficial Ministerului Sănătăţii să ne transmită aceste rezultate, dar până în momentul publicării nu am primit niciun răspuns.


Toaleta in sectia de Oncologie a unui spital judetean – iunie 2014 (foto: Gazeta de Sud)

Tot Ministerul Sănătăţii spunea că, până pe 31 mai, vor fi finalizate şi acţiunile de recontrol prin care autorităţile verifică dacă s-a îmbunătăţit curăţenia în spitalele respective. Nici în privinţa acestor re-controale nu există veşti de la Ministerul Sănătăţii, deşi le-am solicitat.

În perioada „amplei” acţiuni de control au venit însă veşti din spitale, tot prin intermediul presei. De la Constanţa, în martie şi la sfârşitul lui aprilie, unde pacienţii au fotografiat gândaci plimbându-se agale prin saloane. De la Tecuci şi Tîrgu-Jiu,  în mai, unde bucătăria şi toaletele sunt mizerabile. De la Turnu-Severin şi Craiova, în iunie, unde curtea interioară este împuţită, toaletele sunt împuţite, duşurile sunt împuţite.

Acolo unde nu există săpun şi hârtie igienică, unde pacienţilor le e teamă să se spele, unde aer condiţionat sau jaluzele la ferestre nu există, unde cardiacii se sufocă în saloanele fierbinţi şi supra-aglomerate. Acolo unde oamenii ar trebui să se însănătoşească dar multe, prea multe lucruri put.


Dus intr-un spital judetean – iunie 2014 (foto: Gazeta de Sud)

Un scurt exemplu, bazat pe o investigaţie a jurnalistului Ovidiu Vanghele: firma care se ocupă de curăţenia Spitalului Sf. Ioan din Bucureşti, Universal Med Cleaning, a câştigat contractul cu spitalul în urma unui proces dubios în privinţa căruia atât responsabilii din spital, cât şi firma împricinată, refuză să ofere clarificări. Curăţenia în Spitalul Sf. Ioan lasă mult de dorit, fapt constatat de altfel şi de Ministerul Sănătăţii.

Patru luni au trecut de când Guvernul României a promis că va face curăţenie în spitalele publice. Privind fotografiile alăturate, acea promisiune se dovedeşte a nu fi fost decât o altă minciună. În continuare, principalul avantaj competitiv al spitalelor private faţă de cele publice este curăţenia.

Cele mai multe spitale din exemplele de mai sus sunt în subordinea directă a ministrului Nicolae Bănicioiu, cel care declara că „atât cât am putere voi impulsiona” curăţenia în spitale. Unde vă este puterea domnule ministru? „Cred în ideea unui stat social care poate asigura tuturor servicii medicale decente” spunea acum o lună premierul Victor Ponta. Priviţi, domnule prim-ministru, cum arată realitatea ideilor dumneavoastră.


Bucatarie intr-un spital judetean – iunie 2014 (foto: Gazeta de Sud)

Cum îi putem obliga pe guvernanţi să cureţe mizeria din spitalele publice? Cum îi putem sili să asigure spitalelor cea mai elementară condiţie de funcţionalitate: curăţenia? Cât timp vom mai închide ochii, sperând că la momentul vulnerabil vom avea bani suficienţi pentru un spital privat curat? De ce suportăm, de atât de mulţi ani, această mizerie?

Vlad Mixich poate fi urmarit aici pe Facebook sau pe twitter @mixich si citeste mesajele care ajung la vlad.mixich@hotnews.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13325 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  Ii doare in p**a de pacienti (Miercuri, 11 iunie 2014, 12:37)

  Malone_M [utilizator]

  Din saloanele si rezervele curate ale spitalelor din Viena sau Berlin nu se vede si mai ales nu se simte la nasucul fin al politicienilor romani jegul cleios din spitalele romanesti. A spune ca faci ceva nu e mare lucru, dar a fi tolerat de un intreg popor, da!, asta e chiar o grozavie. Si uite-asa cu speranta ca nu o sa avem de-a face cu spitalele noastre, mai toleram cate o guvernare de succes ba chiar ne dusmanim intre noi pentru optiunile politice diferite.
  Nea' banikioiu nu e ala cu fetele tinere prin Delta?....ce dracu' asteptari sa ai de la un libidinos.
 • +3 (35 voturi)    
  Mizerie (Miercuri, 11 iunie 2014, 12:57)

  Gotal [utilizator]

  Spitalele put fiindca acesta este nivelul de civilizatie al Romaniei. Put datorita prostului management al banilor dar put fiindca foarte des pacientii vin nespalati sau stau nespalati in spital. In timpul studentiei am vazut suficiente spitale in stare jalnica si spitale ce erau destul de curate dar cum intram in salon vinea miros neplacut de la pacientii din interior. Orice reforma in Romania trebuie inceputa la nivel mental al populatiei. Abia apoi se vor vedea rezultate.
  • +29 (29 voturi)    
   ... (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:13)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

   @Gotal: bun sa spunem ca e si vina pacientilor ca vin nespalati dar ar fi asa de greu de amenajat un "triaj" unde fiecare pacient cu probl de igiena sa primeasca o baie si un rand de haine curate pt stat in spital? Pt. cetateanul clasei de mijloc de la oras poate nu e o probl dar la spitale vin si saraci care au ajuns poate cu trenul de la 300km si semiparalitici si anchilozati si batrani senili samd, samd. Reforma la nivelul mental al populatiei se incepe din spitale, nu trebuie sa astepte spitalele sa vina nea' caisa deja "reeducat". Rar mi-a fost dat sa vad atata debandada ca in spitalele de stat, pana una alta nu se deosebesc personalul auxiliar de medic sau infirmiera de asistenta. Toti imbracati mai mult sau mai putin la fel, dupa bunul plac, aceeasi atitudine relaxata, samd, nici o standardizare etc. Ca simpla opinie, in domeniul spitalelor de stat n-ar strica o semi-"militarizare" a structurilor, cu grade si disciplina specifice, macar ca un dus rece pana isi revin putin din actuala ratacire.
   • +27 (27 voturi)    
    Nu populatia e de vina (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:15)

    Boomper [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Am fost recent la Chisinau, am ramas surprins ca o tara cu un buget al sanatatii de cateva ori mai mic per capita, are spitalele curate, unele zici ca sunt ca la privat...
    Problema e HOTIA din sistem, trebuie taiata mana care fura.
   • +15 (17 voturi)    
    Dar si intr-o clinica scumpa si pacalicioasa (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:58)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    am intilnit urmatoarea situatie: la WC cica dezinfectat. Vad ca e terminat il iau cu ceva si-l arunc la cos. Vine femeia de serviciu, il pune la loc, SA PARA CA VECEUL ARE dezinfectant.
    Acolo e 150 lei consultatia, undeva linga Piata Victoriei, pentru cei interesati.
    Bai frate, nu pot sa-si maximizeze profitul decat furand din sanatatea pacientilor? Si asa maj. doctorilor sunt vai de capul lor, professional si uman. Cum scria un ziarist Italian in Corriere della Sera. "In Romania prospera farmaciile fiindca oamenii nu sunt vindecati de doctori".
   • +1 (1 vot)    
    Cata dreptate aveti, Cartograful! (Joi, 12 iunie 2014, 12:55)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Asa este. Gotal priveste foarte superficial problema, sau cu multa partinire.
  • -3 (21 voturi)    
   Cine pute cu adevarat! (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:15)

   George Neagu [anonim] i-a raspuns lui Gotal

   Da. Foarte bine spus si un adevar care de fapt nu se spune pentru ca la noi e acea metoda a ziaristilor de a canta in struna. Adica daca spui omului in fata ca pute, atunci te face cum ii vine la gura si nu-ti mai citeste ziarul sau nu mai urmareste emisiunea la tv. Asa ca mai simplu e sa spui ca altii sunt de vina.
   Deci e adevarat. Ieri am avut si eu drum, fara sa vreau, prin spitalul judetean Braila si la fel, in camera in care erau primiti cativa bolnavi mirosea de la ei, nu ca acolo nu era facut curat. Caci acolo sunt adusi/primiti bolnavi de toate categoriile.
  • +20 (22 voturi)    
   mai usor domn doctor (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:09)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Gotal

   Unii pacienti put pentru ca sunt imobilizati la pat, in perfuzii, zile intregi, in saloane in care vara temperaturile trec de 30 de grade. In saloane mai miroase si pentru ca infirmierele nu le schimba lenjeria celor care nu au bani sa cotizeze. Iar pe la bude pute si pentru ca se fura din produsele de curatenie.
   Iar problemele persista si pentru ca institutiile statului care ar trebui sa verifice spitalele nu isi fac treaba - cei de la DSP sunt adesea colegi sau prieteni cu sefii de sectie, iar cei de la minister sunt omeniti cum trebuie si gata.
   • 0 (8 voturi)    
    Nici chiar asa de usurel (Miercuri, 11 iunie 2014, 22:20)

    Gotal [utilizator] i-a raspuns lui florin

    Tu vorbesti de cazuri speciale. Eu nu vorbeam de ele. Vorbeam de pacienti ce stau maxim 3-4 zile in spital fara imobilizari sau chestii mai complicate. Si tin sa iti mentionez ca eu nu lucrez doar vara cand sunt peste 30 de grade ci si iarna. Sau tu vrei sa spui ca iarna nu trebuie sa te speli? A fost intr-o iarna cand am intrat in salon la vizita si nici buna ziua nu am apucat sa dau pacientilor ca a trebuit sa ies pe balcon de greata. Pacienti ce trebuiau sa isi faca analize. Care e scuza aici?
    • +3 (5 voturi)    
     pentru Gotal (Joi, 12 iunie 2014, 8:45)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

     Tu esti medic ? Ai habar de un regulament care este afisat in fiecare salon si pe care pacientii saunt obligati sa-l respecte ?
     Asa se face " schimbarea mentalitatii " de care vorbesti tu mai sus.
     Dar mai intai creaza-le conditii pentru a se spala sau pentrui a fi ajutati sa se spele de catre infirmieri ( infirmiere ).
     Cand ai intrat ultima data in baia pacientilor sa verifici conditiile de igiena din acea baie. Stiu ca ai grup sanitar separat, dar nu esti macar curios sa vezi si baia pacientilor ? !
    • +1 (1 vot)    
     Pai daca sunteti medic, (Joi, 12 iunie 2014, 13:03)

     Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

     ar fi trebuit sa le spuneti. Sau va era teama ca nu vor mai fi atenti?
     • -2 (2 voturi)    
      Pacienti (Joi, 12 iunie 2014, 14:38)

      Gotal [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

      Pentru multi faptul ca esti medic= primesti atentii. Dar spune-mi: daca lasi bacsis la chelner e diferit fata de ce dai la medic? Daca la o cursa de taxi dai 1-2 lei in plus nu e o atentie? La mecanicul care ti-a reparat masina nu lasi nimic? Si sa iti raspund la intrebare: crezi ca nu le spun? Spune-mi tu cat ar trebui sa fie atentia ce ai primi-o tu ca sa lucrezi in jeg? Daca te-ai gandit bine la intrebarea asta atunci stii ca raspunsul e o suma mare. Crezi ca pacientii ce sunt nespalati isi permit suma respectiva?! Si daca si-ar permite-o e tot o lipsa de bun simt fata de cei din jur, nu neaparat fata de mine. Nu cred ca ii place cuiva sa se plimbe pe strada sau in autobus si sa simta mirosurile neplacute din jur.
      • +1 (1 vot)    
       "Atentia" are statut de ritual in Romania (Joi, 12 iunie 2014, 17:39)

       muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

       prin urmare e greu de combatut.
       nu imposibil - trebuie doar gasit un mod de redirectionare a ritualului.

       cand lucrezi in jegul ala de care vorbesti, crede-ma ca nici o suma nu va fi destul de mare - asta e si cercul vicios in care ne zbatem toti.

       evident, in functie de ce pozitie ai in ierarhia clinicii, dojenelile tale (mai mult sau mai putin acide) nu vor avea prea mare efect (doar ca iti mai scoti naduful) atata timp cat altii din cadrul grupului medical nu le atrag atentia, si mai ales atat timp cat reprosurile nu le sunt insotite de fapte clare - curatenia si interesul pt pastrarea ei in cadrul clinicii/sectiei respective.

       Omul e un animal care invata si isi adapteaza atitudinea la context. Nu numai in Romania.
      • +1 (1 vot)    
       Ma intreb (Vineri, 13 iunie 2014, 10:25)

       Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

       `de ce ati imbratisat aceasta profesie.
       In al doilea rand ma mir ca va pozitionati profesia alaturi de cea de chelner sau de taximetrist. In al treilea rand ma intreb daca v-a interesat vreodata felul in care se prezinta toaletele din spitalul in care activati. Poate ca lucrurile ar sta un pic mai altfel daca personalul medical ar mai trage la raspundere personalul administrativ. Si, in sfarsit, ma intreb de ce imi vorbiti cu "tu".
       • 0 (0 voturi)    
        raspuns (Vineri, 13 iunie 2014, 11:33)

        Gotal [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

        Primul lucru: imi cer scuze ca am folosit "tu". Din comentariul avut nu reiesea daca va refereati la mine sau la intreg colectivul. Asa ca eu am presupus ca era o chestie generalizata din moment ce nu sunt singurul medic pus sa lucreze in conditii neplacute. 2. Nu eu imi pozitionez meseria langa un taximetrist sau chelner ci statul si mass-media cand ataca medicul ca primeste o mica atentie (nu ma refer la sefi de clinica sau alti mari sefi) dar cand acelasi lucru e si in alte meserii nu se comenteaza. Comentariul legat de personal administrativ e absolut genial. Personalul administrativ este peste cel medical. Stie cineva de ce? Fiindca e pus pe baza politica. Si ce putere am eu ca simplu medic cand administratorul are in spate consiliul local si cel judetean? Asta e marea problema in sistemul medical. Ca nu medicii sunt cei care hotarasc alocari de fonduri si fonduri necesare ci personajele politice. Persoane care sunt in sistem, care hotarasc cum merge sistemul dar care nu il inteleg. Si cu comentatiul acesta am incheiat subiectul ca prea s-a deraiat de la subiectul principal.
  • +2 (4 voturi)    
   pentru Gotal (Joi, 12 iunie 2014, 8:34)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

   Venea miros neplacut de la pacienti pentruca nu aveau unde sa se spele si nici apa calda nu curegea .
   Ai verificat ? Nu , tu doar ai dus mana la nas si ai iesit din salon. Esti medic ? Pacat....
   Vai de pacientii tai !
   • 0 (0 voturi)    
    Nesimtire (Joi, 12 iunie 2014, 11:20)

    Gotal [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    "Nu , tu doar ai dus mana la nas si ai iesit din salon." Ai fost cu mine in salon cumva? Ne stim? Stii ce am facut inainte si dupa? "Nici apa calda nu curegea." Nici nu stii despre ce spital vorbesc si tu scrii doar sa te aflii in treaba. Eu nu afirm ceva fara sa stiu despre ce vorbesc. Fata de tine care afirmi lucruri fara acoperire.
    • +2 (2 voturi)    
     pentru Gotal (Joi, 12 iunie 2014, 19:52)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

     Vad ca te enervezi repede ! Un medic bun este un medic calm , care nu-si pierede usor cumpatul.
     In fine....Nu am fost cu tine , dar am citit cu atentie ce ai scris. Ai spus ca NU AI MAI FACU VIZITA la pacienti.Ai iesit in balcon pentruca te-a incercat o senzatie de greata . Aceste este un motiv pentru a abandone pacientii si a nu le mai acorda asistenta medicala ( vizita pacientului la pat este una din laturile asistentei medicale , da ?)
     Deci stiu ce ai facut pentruca tu ai scris.
     Fii calm si vezi mai bine ce poti face pentru pacienti. Si daca esti medic mai usor cu greata si cu lesinul cand vezi sange ! Da ?
     • 0 (0 voturi)    
      afirmatii fara acoperire (Vineri, 13 iunie 2014, 11:48)

      Gotal [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      Nu ma enervez. Dar faci afirmatii fara acoperire. Spui ca nu am mai facut vizita. Din contra am facut-o dupa ce am revenit in salon. Nu am spus ca am iesit din salon si am plecat la o cafea. Am afirmat clar ca am iesit pe balcon. Atat. Asa ca de unde stii ce am facut pe urma? Afirmi fara acoperire. Ca si "lesinul cand vezi sange." Nu am scris eu niciodata sau sa fi dat impresia ca lesin la vederea sangelului, lucru ce nu mi s-a intamplat niciodata. Si apoi daca sunt medic nu am voie sa imi fie greata sau sa ma scarbeasca mirosurile neplacute? Deci daca sunt medic in Romania trebuie sa ma obisnuiesc cu mirosurile neplacute? Nu trebuie atras atentia nimanui? Am impresia ca si daca ai fi fost cu mine in salon tot te-ai fi legat de mine, asa ca am incheiat subiectul acesta. Numai bine.
      • 0 (0 voturi)    
       pentru Gotal (Duminică, 15 iunie 2014, 14:40)

       adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

       Si eu iti doresc numai bine.
       Ramane sa iti raspunzi la doua intrebari. Tie , nu mie.
       Daca ai in farta un pacient care are o infectie cu piocianic, ce faci ?
       Ai facut tot ce depinde de tine ca sa" le bagi in viteza " pe infirmiere si femei de servici ?
       Te rog sa ma scuzi ca am fost poate mai dur. Dar pareai o mimoza ratacita in lumea medicala.
       Cred ca nu esti asa !

       Faptul ca mi-ai raspuns la toate scrisorile
       te onoreaza !
       Succes !
 • +1 (15 voturi)    
  Spitalele ar trebui daramate (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:05)

  Dog Buldog [anonim]

  Germenii rezistenti din spitale nu pot fi omorati decat prin ardere si daramarea zidurilor.
  Orice cheltuieli de curatire sau sterilizare sunt in van.
  Trebuie construite spitale noi de la zero! Asta ar putea fi reforma din Sanatate!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Buldog. (Joi, 12 iunie 2014, 8:47)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Dog Buldog

   Nu chiar toate. Si nu deodata. Pe rand . Mai intai cele prea vechi si odata cu daramarea unuia sa se construiasca altul nou, modern.
 • +4 (12 voturi)    
  Problema e reala, dar... (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:14)

  Le Meow [utilizator]

  In text sunt mentionate doar doua spitale judetene cu probleme (Craiova si Constanta), plus cateva spitale mai mici (Tecuci, Severin si unul din Bucuresti). Dar fotografiile horror sunt prezentate generalizant, cu titlul "Intr-un spital judetean", ca si cum majoriatatea spitalelor judetene ar fi asa.

  Dupa sursa fotografiilor (Gazeta de Sud), deduc ca acel "un spital judetean" sinistru e cel din Craiova - unde ar trebui sa se lase cu un scandal monstru, demiteri si poate si niscaiva cercetari penale. Dar de aici pana la a sugera ca asta e valabil pentru toata tara e o cale la fel de lunga precum cea dintre jurnalism cinstit si manipulare. Realitatea e un pic mai nuantata.

  De exemplu, aveti perfecta dreptate atunci cand spuneti ca "În continuare, principalul avantaj competitiv al spitalelor private faţă de cele publice este curăţenia." Nu calitatea actului medical (diagnostic si tratament, mai ales in cazurile complicate), nu activitatea de cercetare, nu accesibilitatea pentru cei n-au norocul sa fie bine platiti la locul de munca, ci curatenia. Cam putin, daca e sa fim cinstiti. O conditie absolut necesara, dar nu si suficienta pentru un spital bun.

  Chemarea la arme ar trebui sa fie doar impotriva decidentilor, nu impotriva ideii de 'spital de stat', cum sugereaza populist titlul dv.

  De exemplu, eu stiu ca spitalele judetene, in majoritate,sunt acum in administrarea consiliilor judetene. Inclusiv cel din Craiova, in legatura cu care DNA deja cerceteaza niste porcarii: http://www.mediafax.ro/social/perchezitiile-de-la-consiliul-judetean-dolj-s-au-incheiat-au-fost-ridicate-zeci-de-cutii-cu-documente-11757277
  • +22 (22 voturi)    
   R (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:26)

   Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

   1. Hotnews si multi alti colegi din presa au scris in ultimele luni despre spitalele murdare din Romania. Doar in acest articol sunt mentionate cazurile a patru spitale mari.
   2. In subordinea Ministerului sunt 69 de spitale in acest moment, printre care mai multe judetene. Dar asta e irelevant, intrucat controalele declansate acum 4 luni sunt in responsabilitatea DSP-urilor, care sunt ale Ministerului. In plus, supravegherea curateniei in spitale este, conform legii, responsabilitatea ultima a Ministerului.
   3. Eu nu chem la arme impotriva "spitalelor de stat". Chiar dvs. apreciati mentionarea avantajului competitiv al privatilor. E amuzant cum sunt acuzat de unii ca iau apararea privatilor din sanatate, si de ceilalti ca iau apararea statului in sanatate. E semn bun asta :)
   • -1 (13 voturi)    
    spitale (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:45)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    Geaba justificarea. E vorba de olteni si altii ca ei, "sudisti" cum li se mai spune.
    In "Doctorul Poenaru" personajul principal, interpretat de Victor Rebengiuc da definitia faunei sudiste:"Cioflingarilor!".
    Altfel generalizarea e inadmisibila. Am acces liber intr-un SMU de pe E85, la care se munceste pe branci, inclusiv in plan administrativ, prin modernizarea sectie cu sectie, inceputa inca de pe timpul Conventiei de directoarea de pe atunci, o pustoaica abia venita din facultate pusa de PNT-CD si care s-a intors de ceva timp pe aceeasi functie si conduce institutia cu pricepere si mana de fier.
    Ce urmariti, deci?
    • +1 (5 voturi)    
     ... (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:59)

     dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

     Lasa ca am trecut eu pe la "judeteanul" din Targu Mures. In afara de copiii golasi care cerseau bani pt un loc in parcarea plina de gropi a spitalului nu am vazut nimic remarcabil pe acolo.
   • +4 (12 voturi)    
    R-R (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:52)

    Le Meow [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    1. De acord, si fiecare caz in parte e inacceptabil. Dar dv. nu spuneti 'patru/cateva/mai multe spitale publice put'. Nu, dv. spuneti din capul locului "Spitalele publice romanesti put". Asta e titlul articolului dv, care se presupune ca sintetizeaza esentialul argumentului. Chiar nu vedeti diferenta? Chiar nu vedeti o problema de abordare jurnalistica?

    2. Nu e deloc irelevant in subordinea cui sunt spitalele, pentru ca problema nu e doar sa stim cine trebuie sa controleze gradul de curatenie (ministerul); e important sa stim si cine e vinovat de mizerie (consiliile judetene). Altfel ce-am rezolvat, pe termen lung?? A-propos, singurele spitale judetene pe care le-ati mentionat in articol (Craiova si Constanta) sunt in subordinea consillilor judetene, nu a ministerului. Nu vi se pare o coincidenta care merita investigata?

    3. Eu sunt convins de buna dv. credinta, dar titlul dv. chiar asta sugereaza, si da apa la moara celor mai putin informati, pentru care public = automat prost, si privat = automat bun. Sunt destui, va asigur. Cat despre 'avantajul competitiv', mai uitati-va o data la ce-am scris: daca SINGURUL avantaj competitiv al privatului fata de stat e curatenia (cum afirmati dv. insiva), atunci e cam trist; dupa atata propaganda pro-privatizarea sanatatii (nu venita dinspre dv, sunt altii care se ocupa cu asta), m-as fi asteptat la ceva mai mult.
    • 0 (0 voturi)    
     Actul medical in absenta curateniei... (Joi, 12 iunie 2014, 18:20)

     muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui Le Meow

     ... e precum jocul la ruleta ruseasca.

     Oricat de pregatiti ar fi cei din echipa medicala, oricate articole/carti in cercetare ar fi publicat, rezultatul poate fi frustrant. Si deprimant. Stirbeste cate putin, dar sigur si constant din certitudinea valorii personale.

     Iar efectul (placebo) pe pacient nu e de neglijat : un comfort minim personal, intr-un moment delicat al vietii lui , poate avea un efect psihologic care sa grabeasca efectul benefic al terapiei.

     De aceea curatenia trage un avantaj clar in favoarea sectorului privat.
     Ceea ce din punct de vedere social e trist, chiar tragic.
  • +10 (14 voturi)    
   nici un dar (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:59)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Le Meow

   Realitatea este cea descrisa in articol. Nu sunt cazuri izolate, nu sunt doar spitale judetene.
   Am fost de curand la spitalul de copii Sf Maria din Iasi - cel mai mare spital de copii din intreaga Moldova. Aceleasi conditii, aceleasi imagini, aceleasi mirosuri precum cele descrise in articol.
   • +11 (11 voturi)    
    adevărat (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:32)

    Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui florin

    La fel la Municipal-București - baia din salon mirosea prin ușa închisă, baia de pe hol „defectă” (dar ușă scorojită, clanță ce arăta ca și cînd urma să rămîi cu ea în mînă și același miros oribil). Fără aer condiționat, deși bătea soarele în geam. La postoperator.
    Prin comparație, la Sanador am găsit pe toaletă hîrtia aceea cu „dezinfectat”. Că o fi fost, că n-o fi fost, cert e că arăta și mirosea a curat. Tot la postoperator.
    • +7 (9 voturi)    
     Sanador ia sapte piei de pe o oaie (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:05)

     Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

     e politica firmei. de exemplu daca ajungi la camera de garda dupa ce-ai platit consultatia acasa, de 300 lei, in asteptarea unor analize de exemplu, mai vine o fatuca, se uita la tine, si-ti mai factureaza o consultatie in aceeasi dimineata cind ai platit inaltul profesionalism romanesc cu sutica de dolari. "Pai de ce soro" intrebi "doctorita tocmai platita nu fu buna la banii aia? De ce trebuie sa te mai platesc si pe matale ca venii la analize, nu la second opinion"? Si mai am exemple cu aceste institutii care au mari probleme in a-si gestiona spiritul patologic de lacomie care nu e totuna cu capitalismul si cu juramantul lui Hippocrat. (Sint tari unde cele doua pot sa faca o casa buna).
     Da domnule, sint dispus sa platesc, dar anunta-ma ce ai de gind sa-mi treci in cont, ca poate nu vreau sa mi-l goliti voi!
     • +6 (6 voturi)    
      clarificare (Miercuri, 11 iunie 2014, 16:29)

      Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

      Eu NU sînt dispusă să plătesc de două ori, mai exact să îmi fure statul pentru „sănătate” și să nu-mi deconteze mai nimic, apoi să fiu nevoită să merg la privat pentru că e mai civilizat (dar și mai scump).
      Dar ... trebuie.
      Iar spitalele private își permit ceea ce descrieți (vă cred, deși nu mi s-a întîmplat) tocmai pentru că știu și ei că „trebuie”, că cine nu vrea să ia alte boli prin spitalele de stat & își permite, va plăti. E un cerc vicios din care numai pacientul are de pierdut.
  • +14 (14 voturi)    
   erata (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:35)

   was [anonim] i-a raspuns lui Le Meow

   Da o fuga la spitalul ORL din Targu Mures, eu am fost internat 2 zile pt. o corectare a deviatiei de sept nazal, acum apx. 3 ani de zile. de atunci nu am mai pasit in acel spital, "toaleta"/WC-ul pentru pacienti de pe primul etaj batea (bate?) pe orice fotografie din acest articol. Mai exista si mirosul (da, cacatul uscat de pe toaleta care nu are sezut, mai jegos decat orice latrina "turceasca" dintr-o gara CFR uitat de lume. Greata totala.
   Oricum trebuie sa va spun ca in timpul cat eram rezident la medicina (lucrand in spitale de stat) am intalnit si pacienti jegosi, de la oameni fara adapost mirosind a urina si cacat pana la un domn, cica patron, la care cand am facut examenul obiectiv am vazut in buric multe straturi de piele moarta, descuamata. Si in acel spital era la ordinea interna ca toti pacientii nou veniti sa faca un dus, dar "domnul" a refuzat, spunand ca a facut baie inainte sa vina la spital. (mai exact am atras atentia ca este apa calda, poate sa faca un dus daca doreste - rata mea ca am formulat problema in felul acesta si nu am impus sa faca un dus, - dar chiar tie ca medic ti-e jena sa spui lucrurile pe nume).
 • +12 (12 voturi)    
  ! (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:17)

  chiuaua [utilizator]

  Din cate am inteles exista in lucru mai multe studii de fezabilitate.
  Dupa ce se vor plati acele studii , se va mai face inca un studiu pentru determinarea necesitatii intocmirii altora sau nu.
  Ei bine de abia atunci se va contoriza digital numarul de pacienti vii ramasi in spitale iar daca numarul lor nu corespunde cu cel furnizat de statistica atunci ..... tocmai a trecut un mandat de ministru... la ce sa cheltuim banii pe prostii caci vin alegerile si se vor promite rezolvarea problemelor .
 • +19 (23 voturi)    
  Nu doar în spitale ... (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:22)

  AdrianCalin [anonim]

  Peste tot este un jeg rar. De la balcoanele posesorilor de apartamente până la trotuare, șanțurile de pe marginile străzilor sătești ori bodegile românești. Este o mizerie de nedescris în universități (duceți-vă în clădirea ASE - Comerț ca să vedeți dezastru generalizat), în gări, în instituțiile publice, în parcuri. Suntem o nație care nu se spală și care nu mai face curat nici măcar unde mănâncă ori se culcă. Tristul adevăr este că pacienții nici nu remarcă mizeria pentru că este prezentă în viața lor de acasă până la spital și înapoi. De plâns îi plângem noi dar femeile alea de pe paturile spitalelor se spală o dată pe săptămână atunci când sunt în propria gospodărie.
 • -4 (12 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 iunie 2014, 13:48)

  dragos234 [utilizator]

  Ar fi bine sa ne alegem ce vrem in Romania, vrem autostrazi sau vrem spitale? Ca e clar ca pt amandoua nu exista bani. Nu avem Pib-ul per capita care sa ne permita si una si alta.
  Pana acum, am vociferat ca vrem autostrazi cu orice pret. Acum vrem si spitale. Pai nu se poate asa ceva.
  Si daca e vorba sa ne revoltam ca spitalele sunt inacceptabile, ne putem revolta pt "n" lucruri din tara asta care nu sunt in regula. Si daca ma plimb 10 minute pe strada, pot sa gasesc 50 de motive pt care sa spun "asa nu se mai poate".
  Asa ca hai sa facem intai zecile alea de mii de euro pe cap de locuitor, cat fac altii si pe urma veti vedea ca totul sclipeste in spital si in jurul nostru.
  • +15 (15 voturi)    
   Ba nu (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:21)

   florin [anonim] i-a raspuns lui dragos234

   La cati bani imi ia lunar statul roman, eu vreau si-si. Ca bani ar fi si pentru spitale decente, si pentru autostrazi, si pentru multe altele.Dar sunt furati.
  • +1 (9 voturi)    
   Autostrazi pentru Lamborghiniurile Dragnestilor (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:06)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   Placintestilor si jupinilor imbogatitit de jaf.
 • +14 (14 voturi)    
  "ce-ai cu noi, ma, pentru ce sa dam cu var"? (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:54)

  Maniu [utilizator]

  intreaga situatie se suprapune peste lipsa de cult a igienei la romani, care rabda CA VITELE mizeria de pe clante, de pe intrerupatoare, de pe bancomate, din RATB, din CFR care nu SUNT IGIENIZATE!
  Am vazut o singura data intr-un vagon CFR o eticheta de igienizare standard: adica "la data de ... firma X a curatat...". Se urca persoane freaks cu ciini vagabonzi mizerabili in RATB care stau cu posteriorul pe scaune si lumea nu zice nimic , rabda, CA MICROBII SI HEPATITA NU SE VAD!
  Musca nu e lucru de evitat LA ROMANI. Sint cofetarii, restaurant, cu usile larg deschise mustelor. Nu se curate obligatoriu trotuarele cu detergent si musca de pe c...hop in farfuria musteriului care nonsalant fiind din nascare, oare o s-o inghita sau o sa dea mincarea la o parte? Numai cand ma gandesc la carciumile din centrul istoric si daca cineva ii cauta la standardele de igiena si m-apuca groaza. Pe Ponta &co. ii doare numai daca e ceva fiscal. Dar cand e ceva mortal, nu.
 • +6 (12 voturi)    
  Spitalele de stat put (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:11)

  VasilescuA [utilizator]

  Pentru ca sunt de Stat. Doamnele de serviciu sunt lenese (puturoase) si nimeni nu le sanctioneaza.
  La spitalele privat nu pute.
 • -6 (10 voturi)    
  un titlu neinspirat (Miercuri, 11 iunie 2014, 15:50)

  Adi [anonim]

  e un titlu de articol neinspirat. un titlu de ala razboinic, care imparte masele in aruncatori cu pietre si buni samariteni. un titlu gen libertatea, ok, click etc. o intrebare retorica stupida, la care raspunsul e foarte simplu: atata timp cat abia vom avea bani sa dam o spaga in aceste spitale insalubre. multumit autorul? poate vine cu un program de crestere economica sau de eradicare a coruptiei, ca sa ne scurteze "cat timpul" in care mai suportam mizeria.
 • +10 (10 voturi)    
  nu doar put,ci duhnesc de-a dreptul (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:01)

  paraschiva [anonim]

  In cele din urma,dupa ce ai trecut prin experienta de a fi pacient intr-un spital din Romania,si nu oricare ,ci unul judetean- Timis - nu-ti ramane decat sa te resemnezi . Poti de unul singur sa strigi in pustiu si speri ca ecoul disperarii tale sa aiba efect pentru a patra sau a cincea generatie de-acum inainte,atat macar.
  In fine,personal nu ma intriga atat de mult ca rahatul din spitale pute///? In schimb raman consternata cum se face ca rahatii astia impotenti gen:ministri,secretari de stat,subsecretari,directori si manageri de spitale,doctori,profesori doctori,conferentiari si bla,bla bla ,toti trasi la 4 ace, ajung sa conduca institutii vitale pentru viata . Nu au invatat ei de la mama lor ca daca nu-s in stare sa faca o treaba buna, sa lase loc pentru cei care isi asuma a fi in slujba omului platitor de taxe pentru servicii medicale.E ingrozitor sa fii umilit pe banii tai.
  Celor mai sus-amintiti le fac o urare:
  Sa va fie rusine,impotentilor!!!!
 • +10 (14 voturi)    
  Putoarea la romani (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:10)

  Wolverine [anonim]

  Put ca si majoritatea romanilor si conducatorilor lor. De nesimtire si prostie.
 • +9 (9 voturi)    
  Spitalele put de atita management politic !!! (Miercuri, 11 iunie 2014, 17:42)

  andreesanu [utilizator]

  In Romania pute totul si in primul rind politica ,politicienii,guvernele celor 25 de ani put,duhnes a putregai ,a mortaciune,a spurcaciune.
  Menegimentul politic pute ,amestecul politicului in orce loc de unde pot fi mulsi bani.
  Activitatea spitaliceasca nu-i pentru experimenta politice ,spitalele trebuie sa redea sanatatea populatiei
  sa previna pandemiile,sa aline suferintele celor bolnavi
  Voi politicienii ati murdarit tot ,ati distrus ordinea fireasca ,ori une v-ati amestecat in scoala in sanatate s-a ales praful.
 • +8 (8 voturi)    
  Daca pentru (Miercuri, 11 iunie 2014, 18:01)

  Alor [utilizator]

  aparatura moderna in spitale trebuiesc milioane de euro investite, curatenia se poate face cu bani putini dar nu se vrea. Daca pot fura chiar si bani pentru o hartie igienica de la wc o fac fara nici o retinere. Pentru lipsa curateniei in spitale manageri sunt direct vinovati.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Miercuri, 11 iunie 2014, 23:34)

   medic [anonim] i-a raspuns lui Alor

   Caz concret de jaf la Spitalul Clinic de Urgenta Tg. Mures: un sul de hartie igienica (cel mai ieftin, ala roz) este contabilizat la o valoare de 5 RON (cinci RON/bucata si nu 8-10-12 bucati).
   Tot acolo programul IT care se foloseste la intranet pentru analize si care nu este a spitalului ci "inchiriat", lunar se platesc pentru fiecare calculator care are instalat prgramul, tineti-va bine: 200 EURO (doua sute de euro/luna/calculator). Numai in sectia noastra exista 17 calculatoare avand instalat programul...
   • 0 (0 voturi)    
    Spitale (Joi, 12 iunie 2014, 9:12)

    Barbu [anonim] i-a raspuns lui medic

    Cred ca stiti ca sint obligatorii licitatiile,cred ca stiti ca un program IT nu-l face directorul,sau angajatii lui,iar progrqamul SIUI sau DRG e impus de sus,la fel si cei ce-l manageriaza. Asa ca dati exemple penibile,"electronizarea" costa,dar arata fidel ce faci. Numai ca,la noi aceiasi oameni lucreaza si cu pacientul si pe PC,deci au munca in plus. De aici faptul ca nu prea accepta ideea,ar trebui mai mult de o registratoare pe sectie ,etc
    • 0 (0 voturi)    
     nici chiar asa (Joi, 12 iunie 2014, 18:36)

     medic [anonim] i-a raspuns lui Barbu

     Eu vorbeam despre jaful in spitale. Programul SIUI sau DRG (era vorba de prima) poate sa fie relativ scump, dar cum poate sa fie doar inchiriat, luna de luna cotizand pentru un program pline cu bug-uri. Doar pentru un an pentru UN calculator costa 200x12=2400 EURO, si la sfarsitul anului tot nu este a ta, daca doresti sa folosesti in continuare, trebuie sa platesti la infinit. Nu era mai eficient sa cumperi programul (licenta) si sa fie a ta pe veci? Si licitatiile sunt trucate, nu cred ca nu se gasea un alt program la peste 2000 EUR care sa o poti cumpara, dar nu se vrea, mai bine mulgi vaca la infinit.
  • +1 (1 vot)    
   inca ceva de la TGM (Miercuri, 11 iunie 2014, 23:57)

   medic [anonim] i-a raspuns lui Alor

   Pe cand managerul spitalului judetean venea la munca cu masini gen Subaru Impreza si Rover Mini tunate "aftermarket" (pe lange masina de zi cu zi avand o lungime de 5 metrii), si se dadea mare boier, cu o aroganta greu de egalat, spalarea cersafurilor din tot spitalul era externazilat la o firma particulara (patronul fiind ruda). Intre timp stiu ca anul trecut a fost destituit, a venit un control la spital, dar cersafurile tot vin in curtea spitalului adusi din afara, saptamanal vad de cateva ori cum parcheaza duba si scot cersafurile si o duc in cladire...si din cate stiu spitalul are propria spalatorie, dar nu se vrea...merita investigat.
   Spun lucrurile astea asa cum sunt, nu mi-e frica de consecinte, avand IP-ul de la un VPN.
 • +5 (5 voturi)    
  sila.... (Miercuri, 11 iunie 2014, 18:52)

  costica [anonim]

  Mi-e atat de sila ca nici sa mai comentez nu pot..
  SILA!!!!!!!!
 • +8 (8 voturi)    
  jeguri (Miercuri, 11 iunie 2014, 18:55)

  zeus333 [utilizator]

  Am vazut cu ochii mei intr-un spital din jud.Alba cum angajatii furau detergentii si mancarea de la bucatarie iar medicii si portarul se faceau ca nu vad!Ne mai miram ca nu sunt conditii,tot se fura din spitale!
 • -1 (1 vot)    
  numai cuvinte bune pt. responsabili (Miercuri, 11 iunie 2014, 23:49)

  SCURTU [anonim]

  speram ca cei vinovati de ceea ce se intampla sa aiba parte ca parintii lor sa fie tratati in aceste spitale
 • -1 (1 vot)    
  Mandri (Joi, 12 iunie 2014, 5:01)

  Alor [utilizator]

  Mandri ca suntem romani.
 • +1 (3 voturi)    
  Cine raspunde? (Joi, 12 iunie 2014, 5:36)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cum raspund cei care au blocat, la finele anului 2011, actiunea coordonata de presedintele Traian Basescu, de reformare radicala a sistemului sanitar?
 • 0 (0 voturi)    
  Utate cine conduce TARA de 25 de ani (Joi, 12 iunie 2014, 7:54)

  Lucianmotzul [anonim]

  Niste jeguri de spitale si seamana cu cei care conduc .In 25 de ani toate guvernele au FURAT tot ce sa putut nu au facut nimic .Iar voi votati ca prosti doar de se indreapta ceva .Actuali de Ponta mincinosul ,sova /// ,banicioiu /// ,si ceilanti nu au facut nimic ZERO BARAT .
 • 0 (0 voturi)    
  Spitale,la noi (Joi, 12 iunie 2014, 9:05)

  Barbu [anonim]

  Spitalele din Romania,in majoritate nu arata ca cele din afara tarii. Situatia comporta discutii.Sigur,sint locuri in care managerii,angajatii nu se preocupa de aspectul si igiena locala. In majoritate insa,exista locatii vechi,care nu pot fi reabilitate (unele sint expropriate),nu sint bani,dar tineti minte,cind apar 20 de tigani,sau betivi,sau de indivizi,care nu respecta minimul de igiena,e jale. Nu as culpabiliza in principal pe cei din spitale,mai mult pe guvernanti-locali sau din Bucuresti,si cel mai mult pe utilizatorii care nu respecta minimul necesar si distrug instalatiile, Sa vedem si asta !
  • 0 (0 voturi)    
   nu e asa (Joi, 12 iunie 2014, 11:52)

   mielu [anonim] i-a raspuns lui Barbu

   Observ ca unii medici, probabili printre putinii de buna credinta incearca sa spele imaginea de mizerie pe care o are sistemul de sanatate. Dragii mei medici , sa stiti ca nu e asa. Sistemul este de fapt profund corupt, ca mai toate cele din Romania. Iar mizeria, reala, aia din poze sau aia pe care o vedem, sau aia pe care o mirosim, este mizeria care urca la suprafata... e o consecinta a coruptiei din adancuri.

   Ar trebui sa nu mai depuneti juramantul ala...

   Scria cineva despre spitalele din Basarabia... si eu am aflat din sursa directa acelasi lucru: chiar daca au salariile INFINIT mai mici decat in Romania, nu le e lene sa spele si sa curete!!!! Tatalui meu ii schimbam eu plosca, Dumnezeu sa-l odihneasca, pentru ca nenorocitei de asistente ii era lene! Ma si mir cum de nu incepe lumea sa va ia la pumni, ordinarilor... ( stiu ei aia carora ma adresez)

   Bine ca puneti afise in care le cereti pacientilor sa aibe o conduita disciplinata si PIOASA, dar voi banii de spaga ii luati, fara exceptie! Materialele, aparatura si celelalte, le-ati cumparat din BANII MEI hotilor. Faceti-va clinici private si renuntati la sistemul de stat, hotilor!
 • 0 (0 voturi)    
  control de suprafata (Joi, 12 iunie 2014, 10:38)

  NA [anonim]

  Eram in spital cu unul din copii in timpul amplelor controale asupra curateniei din martie-aprilie.
  Da, femeile de serviciu se straduiau sa curete, sa spele, cosurile sa fie permanent golite, dar in plin control, nu curgea apa rece la robinete (situatie de care era vinovat un Dorel). Mopurile erau negre, imbacsite, in lipsa altora noi, se recurgea la vechiul "teu", caci carpe de sters pot fi gasite mai usor.
 • 0 (0 voturi)    
  Spitalul de la mizil (Joi, 12 iunie 2014, 12:47)

  Proscan [anonim]

  Veniti oameni buni la spitalul dela mizil sa vedeti hal de spital si manager slinos cu burdihan si salariu de 7000 lei . Veniti sa vedeti cum creste medicul sef al spitalului cainii spitalului in spital si trimite asistente sa cumpere mincare la caini . Aveti grija insa ca nu va poate garanta nimeni ca nu o sa plecati cu ceva boli ......
 • 0 (0 voturi)    
  sighetu marmatiei (Vineri, 13 iunie 2014, 10:03)

  topi [anonim]

  Spitalul Municipiului Sighetu Marmatiei, sectia pediatrie, unde inti ducu copilasii sa se trateze, arata ca dupa razboi: mizerie, paturi rupte, miros de...vechi de cand lumea. Asa arata mai toate sectiile, vai de noi si de sanatatea celor cae au nevoie de internari.
 • 0 (0 voturi)    
  Spitalul Sf. Ioan Bucuresti (Vineri, 13 iunie 2014, 13:58)

  Andrada [anonim]

  Acum 2 ani am fost internata la spitalul Sf. Ioan din Bucuresti. Pot spune atat: in salon eram 6 persoane de la 30 la 89 ani, mirosea ingrozitor (era iulie) - transpirai in 10 secunde din cauza caldurii din salon, iar geamul deschis nu-ti facea decat sederea mai insuportabila, pentru ca nu avea nici un efect daca nu ea deschisa si usa salonului. La toaleta in fiecare zi era ....ma scuzati de expresie...rahat in chiuveta. Repet rahat in chiuveta!!! Si as vrea sa va explic de ce dar sincer, crede-ti-ma ca mi se intoarce stomacul pe dos numai cand imi aduc aminte. Deci, despre ce vorbim? Unde sa faci dus? Conditii mizere, am intrat odata si mi-a fost suficient. Anuntam ca iau aer in asa zis-ul parculet din fata spitalului si fugeam acasa sa ma spal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by