Profesorii de Religie din judetul Gorj au fost pusi de Inspectoratul scolar judetean sa adune date despre situatia cultelor neoprotestante in scoala si sa comunice numarul familiilor de alta credinta decat cea crestina ortodoxa din scolile in care predau. "Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!", se arata intr-un anunt publicat la inceputul anului pe site-ul inspectoratului de catre Stefan Cristian Vatafu, inspector scolar de Religie. Contactat de HotNews.ro, Vatafu a declarat ca nu a comis nicio ilegalitate si ca cererea de strangere de date "vine de la nivel central".

Religia in scoliFoto: Agerpres

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din Gorj, a publicat la inceputul anului pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Gorj urmatorul anunt:

Anunt ISJ Gorj

Anunt ISJ Gorj

Foto: isj.gj.edu.ro

"In atentia profesorilor de Religie

Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:

- situatia cultelor neoprotante in scoala,

- numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva si daca acestea dispun de casa de rugaciune,

- numele pastorului

- felul si frecventa activitatilor prozelitiste (acolo unde ele exista),

- implicare preotului paroh in relatia cu scoala si in activitatea de combatere a acestui fenomen.

Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!"

Conform Legii Cultelor (nr. 489/2006), "este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat" (art. 5, alin. 6) si "este interzisa prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenta la culte, cu exceptia desfasurarii lucrarilor de recensamant national aprobat prin lege sau in situatia in care persoana vizata si-a dat, in mod expres, consimtamantul pentru aceasta" (art. 5, alin.5).

Contactat de HotNews.ro, Ion Isfan - inspector scolar general in Gorj, a refuzat sa raspunda intrebarilor, spunand: "Nu stiu despre ce este vorba. Vorbiti cu el".

Stefan Cristian Vatafu, inspectorul scolar de Religie din judet, a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut aceste date "pentru o buna colaborare cu celelalte culte. Eu nu am vrut sa ii dam la o parte sau sa ii discriminam si am vrut sa ii invitam pe toti la toate actiunile de la nivelul judetului. Noi am vrut sa fie o buna colaborare cu toti".

Vatafu a spus ca a incercat si sa discute direct cu reprezentantii altor culte, "dar sunt oarecum reticenti la un dialog frumos si nu au fost dispusi sa dialogheze. De fapt, ii priveste in special pe elevi, pentru ca ei in timpul orei de religie poate pleaca prin alte parti. Eu am incercat sa le spun profesorilor ca nu trebuie sa se simta copiii marginalizati si le-am explicat profesorilor de religie sa nu ii marginalizeze, sa incerce sa ii implice si pe ei daca vor parintii in aceste activitati. Au fost concursuri judetene in care a luat locul I, la liceul de la Turceni de exemplu, un grup de elevi format din 7-8 fete nu stiu exact ce religie, ca nu conteaza, la un concurs judetean de colinde".

"Pe mine m-a interesat si numele pastorului ca sa vorbesc cu el si sa ii spun ca suntem deschisi. Asta m-a interesat", a continuat inspectorul de Religie.

Intrebat cine a cerut colectarea acestor date, oficialul a declarat: "Chiar si Mitropolia a spus ca vrea o conlucrare, adica sa nu-i dam la o parte. Asta vine de la nivel central. Este o solicitare facuta de mine in colaborare cu Mitropolia, pentru o buna conlucrare. E interpretat acel text in fel si chip".

"Am centralizat datele si le-am dat. Toate lucrurile acestea au fost solicitate pentru o buna colaborare, nu pentru discriminare sau pentru indepartarea lor. Mitropolia s-a implicat foarte mult si in activitati. Eu imi doresc ca acesti copii sa participe la activitati, dar nu obligati", a continuat Stefan Cristian Vatafu.

Referitor la activitatile in care vrea sa ii atraga pe elevii apartinand altor culte, inspectorul de Religie a afirmat ca este vorba despre concursul judetean de pictura care s-a desfasurat pe 10 mai si concursul de colinde. "Participarea la concurs este libera. Nu m-am dus la familia Popescu care e adventista sa ii spun sa vina. E libera alegerea, dar copiii trebuie sa stie ca eu sunt inspector de religie pentru toti, nu doar pentru ortodocsi. Profesorul de religie, prin aceste lucruri, i-am zis sa transmita familiei si pastorului ca ei nu trebuie sa se simta discriminati si ca pot participa la orice activitati si concursuri, pentru ca ele nu au nicio tenta de prozelitism", a sustinut Vatafu.

Acesta a precizat ca orice inspector primeste automat pe e-mail orice este publicat pe site-ul inspectoratului. "Domnul general are destule de cap, poate a uitat".

"Nu am de ce sa fac ceva ilegal, ca nu am adus nicio jignire niciunui cult, nu am cerut date personale. Am cerut informatii pentru o mai buna colaborare", a incheiat inspectorul scolar de Religie din judetul Gorj.

Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR), a declarat pentru HotNews.ro ca acesta "este un caz flagrant de discriminare pe temei religios. Un angajat al statului roman actioneaza de fapt in interesul direct al unei entitati private".

  • HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei in care a cerut un punct de vedere, urmand a publica raspunsul indata ce el va fi trimis de catre Minister. UPDATE 19 iunie - Vezi raspunsul Ministerului Educatiei
  • HotNews.ro a incercat sa obtina un punct de vedere si de la purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Constantin Stoica, insa pana la momentul publicarii articolului acesta nu a putut fi contactat.

Citeste si: