Contestatia depusa de judecatorul Dragos Popoiag, presedinte al Tribunalului Dambovita, impotriva rezultatului prin care judecatorul Norel Popescu, presedintele Tribunalului Mehedinti, a fost ales in functia de membru cu drepturi depline in Consiliul Superior al Magistraturii, a fost respinsa de Plenul CSM (7 voturi in favoarea contestatiei si 9 impotriva), anunta Lumea Justitiei.

Judecatorul Norel Popescu de la Tribunalul Mehedinti a fost ales sa reprezinte tribunalele in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform rezultatului alegerilor desfasurate pe 6 si 8 mai 2014. Judecatorul Norel Popescu, fost presedinte al Tribunalului Mehedinti, apare mentionat in referatul procurorilor DNA in cazul presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu ca fiind cel pe care baronul PSD il consulta cu privire la problemele sale de incompatibilitate.

Potrivit sursei citate, printre cei care au sustinut actiunea lui Dragos Popoiag, acordand un vot in sensul admiterii cererii judecatorului, se numara judecatorii Livia Stanciu, Cristi Vasilica Danilet si Alina Nicoleta Ghica si procurorii Oana Schmidt-Haineala si Bogdan Gabor. In timpul sedintei plenului CSM, la discutarea punctului privind contestatia presedintelui Tribunalului Dambovita, presedintele CSM judecatorul Adrian Bordea a formulat o cerere de abtinere pe motiv de incompatibilitate, cerere care i-a fost insa respinsa.

Numele judecatorului Norel Popescu apare in referatul intocmit de DNA in dosarul presedintelui suspendat al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru fapte de coruptie.

De altfel, Inspectia Judiciara a CSM a decis sa-l verifice pe Norel Popescu, dupa ce procurorii DNA au dezvaluit ca magistratul ii oferea consultanta juridica lui Adrian Duicu. In timp ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza de conflict de interese, Duicu a primit consultanta juridica de la Norel Popescu, care era si presedintele Tribunalui Mehedinti.

Potrivit procurorilor, Adrian Duicu cauta modalitati prin care sa scape de dosarul sau de la ANI. Procurorii spun ca acesta a cerut si opinia juridica a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, presedinte al Tribunalului Mehedinti in 2013, cand sunt comise faptele lui Duicu.

"Cu Norel Popescu, presedintele Tribunalului Mehedinti si, in prezent, membru CSM i-am cerut parerea fiind un profesionist in contencios pentru a ma lamuri daca functia de consilier judetean cu care am fost gasit in conflict de interese este compatibila cu functia de presedinte de Consiliu Judetean, Norel mi-a spus ca din punctului de vedere nu exista o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al sau. Nu a existat vreo discutie cu acest judecator despre influentarea vreunui magistrat de la Curtea de Craiova ca sa obtin vreo solutie favorabila", le-a declarat Adrian Duicu procurorilor, conform referatului DNA.

Potrivit Gandul, Norel Popescu a declarat ca relatiile sale cu Adrian Duicu au fost profesionale.