Presedintele Barack Obama va efectua marti si meircuri o vizita in Polonia, unde se va intalni cu liderii tarilor aliate din Europa Centrala si de Est, intre care si Romania, potrivit programului prezentat vineri la Casa Alba.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Astfel, Obama va ajunge marti in Varsovia si va avea o intalnire cu presedintele polonez Bronislaw Komorosvki. Casa Alba mentioneaza trimiterea de avioane F-16 in Polonia ca parte a efortului SUA de a da asigurari aliatilor din Europa si mai ales Europa de Est, "dupa interventia Rusiei in Ucraina".

"In general ne vom concentra pe sprijinul nostru pentru poporul si guvernul din Ucraina, pe eforturile noastre de intarire si modernizare a NATO, pe munca de diversificare a securitatii energetice europene si pe negocierile din jurul tratatului de parteneriat pe comert si investitii", a anuntat intr-o conferinta de presa de la Casa Alba Ben Rhodes, consilierul adjunct pe securitate nationala.

Ulterior, SUA si Polonia vor organiza o intalnire cu aliatii din Europa Centrala si de Est, adica Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia.

Seara, presedintele american va participa la o cina festiva, la Palatul Regal, alaturi de ceilalti lideri invitati la eveniment.

Miercuri, Obama va avea o intrevederea cu presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko. "Acesta este un moment important pentru ca presedintele Obama sa isi afirme direct presdintelui-ales Poroshenko angajamentul nostru fata de poporul ucrainean", precizeaza Rhodes. Pe agenda figureaza sprijinirea eforturilor de reducere a tensiunilor si a continua dialogul, precum si a lucra cu aliatii europeni si cu Rusia, si mai ales cu guvernul Ucrainei pentru a facilita dialogul.

Obama va merge apoi la Castelul Regal, unde va sustine un discurs.

Dupa Varsovia, Obama se va deplasa in Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc dupa excluderea Rusiei din G8 si anularea reuniunii de la Soci, masuri luate in urma interventiei Moscovei in Ucraina, citeaza Mediafax.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va intalni cu presedintele Francois Hollande, chiar in aceeasi zi in care seful de stat francez il va primi pe omologul sau rus, Vladimir Putin.

Casa Alba nu intentioneaza sa programeze o intalnire intre Obama si Putin in cursul vizitei presedintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

In schimb, Obama nu se va opune unei intalniri intre Hollande si Putin, a dat asigurari, vineri, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.