Dunarea, pe sectoare din sapte judete, si rauri din 15 judete, majoritatea din jumatatea de est a tarii, se afla sub cod portocaliu de inundatii, conform actualizarii unor avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INGHA), informeaza Mediafax.

Astfel, pana duminica la ora 6.00, avertizarea valabila pe Dunare vizeaza sectorul aval Turnu Magurele - Zimnicea (judetul Teleorman) si sectorul aval Calarasi-amonte Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita).

Pana pe 5 iunie la ora 18.00, Dunarea se afla sub cod portocaliu si pe sectorul aval Harsova (judetele Constanta, Ialomita, Braila, Tulcea si Galati). Potrivit hidrologilor, avertizarea pe acest sector vizeaza, in primul rand, sectoarele cu diguri locale de aparare.

Tot pe Dunare, pana in 3 iunie la ora 18.00, se afla sub cod galben sectorul Bechet-Calarasi (judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi). Sub cod galben se afla, pana in 5 iunie la 18.00, si sectorul aval Calarasi - Harsova (judetele Calarasi, Constanta si Ialomita).

Conform actualizarii unei alte avertizari, pana duminica la 18.00, se afla sub cod portocaliu raurile mici din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt si Bacau.

Codul portocaliu vizeaza si raurile din bazinele hidrografice Barlad (judetele Iasi, Bacau, Vaslui si Galati), afluentii mici ai Prutului si Siretului din judetele Vrancea, Vaslui si Galati si raurile mici din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).