Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amanat discutarea cererii de pensionare a judecatorului Stan Mustata, aflat in arest preventiv, avand in vedere ca acesta este suspendat din functia de magistrat si asteapta o solutie in dosarul penal in care este acuzat de fapte de coruptie, au declarat vineri pentru Agerpres reprezentanti ai CSM.

Cererea de pensionare a lui Stan Mustata, judecator suspendat al Curtii de Apel Bucuresti, a fost joi pe ordinea de zi a CSM.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi ca nu este "sub nicio forma moral" ca un judecator arestat pentru coruptie sa solicite pensionarea din magistratura, aratand ca o sa aiba discutii pentru a se urgenta proiectul de lege promovat la inceputul acestui an privind retragerea pensiilor de serviciu pentru magistratii corupti.

"Pana nu avem modificat cadrul legal, aplicam cadrul legal existent. Putem discuta despre o retragere a pensiei dupa aprobarea proiectului de lege in Parlament si sper sa se intample acest lucru cat mai curand posibil. Ideea noastra a fost in primul rand de preventie. Acest proiect de lege poate fi o forma de preventie. Evident ca el nu va putea sa impiedice anumite persoane sa savarseasca fapte de coruptie, dar cu siguranta le va face sa se gandeasca de doua ori atunci cand vor incalca legea", a declarat Cazanciuc la Parlament, intrebat de jurnalisti cum comenteaza solicitarea judecatorului Mustata.

Si presedintele CSM, Adrian Bordea, a sustinut ca nu este normal ca un judecator arestat pentru coruptie sa se pensioneze.

"Noi asteptam ca Parlamentul sa se pronunte asupra initiativei legislative pe care, impreuna cu Ministerul Justitiei, am inaintat-o. Speram ca va fi maturitate si acolo si lucrurile vor capata dimensiunea pe care o dorim cu totii", a spus Bordea.

Legea actuala permite magistratilor sa beneficieze de pensie de serviciu, chiar daca sunt urmariti penal, arestati sau trimisi in judecata pentru coruptie.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Stan Mustata, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pentru mai multe fapte de coruptie, dupa ce a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora.

El este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, sase infractiuni de luare de mita, trafic de influenta si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.