​Italia considera ca Uniunea Europeana poate aplica mai departe acelasi tip de sanctiuni impus deja Federatiei Ruse, daca va fi nevoie, pentru solutionarea conflictului din Ucraina, a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, intrebata care este pozitia Romei fata de eventuala crestere a nivelului de sanctiuni europene pentru Moscova.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

"Vorbind de aceasta optiune, a celei de-a treia etape de sanctiuni, nu reprezinta obiectivul in sine, ci un instrument de presiune politica pentru ca aceasta criza sa fie rezolvata intr-un mod politic. Obiectul este solutionara crizei prin dialog interior in Ucaina, prin reforme institutionale, cu intarirea sustinerii internationale pe care o putem oferi - in cadrul UE si pe alte canale si prin alte instrumente (...). Obiectul este acesta: ca Ucraina sa reuseasca sa fie o tara unita, nu numai din punct de vedere teritorial, ci si din punct de vedere social-politic, si sa fie capabila sa reconstruiasca relatii pozitive cu toti vecinii", a declarat Mogherini, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau roman, Titus Corlatean.

"Cum se ajunge la acest obiectiv? Noi am spus intotdeauna - atat la nvelul UE, cat si la nivelul G7 - drumul nu este militar, ci este politic. Daca este nevoie de presiuni, acestea pot fi sanctiunile pe care le-am aplicat deja, dar trebuie sa consideram ca obiectivul este acela de a ajunge la un dialog care sa conduca la o solutie politica, iar asupra acestui lucru am fost intotdeauna de acord si continuam sa fim de acord", a completat ea, chestionata de HotNews.ro .

Intrebata daca la nivelul Guvernului Italiei au avut loc discutii cu reprezntantii companiilor ENI si Pirelli si cu alte firme italiene cu afaceri legate de Rusia, ea a evitat un raspuns frontal.

"Decizia pe care Guvernul a luat-o nu priveste relatiile noastre economice si comericale cu Rusia. Este o decizie strict politica, a existat o incalcare a principiilor de drept international, exista o criza foarte acuta in curs (...). Deciziile, evaluarile pe care Guvernul italian le-a luat la nivelul sanctiunilor si necesitatii acestora sunt si raman pur politice", a raspuns Mogherini.

Ministrul italian a invocat recentele evaluari pe care Comisia Europeana le-a trimis statelor membre in vederea stabilirii impactului pe care l-ar avea pentru fiecare tara UE o a treia etapa de sanctiuni economice europene asupra Rusiei.

"Sunt in curs evaluari tehnice, care nu trec pe la Guvern, asupra impactului privind economia italiana si a tuturor celorlalte state membre a unei a treia etape de sanctiuni asupra Federatiei Ruse. Iar aceasta este modalitatea prin care se pregateste tehnic eventuala a treia etapa de sanctiuni. Ceea ce a condus la alegerea guvernului italian este un criteriu pur politic", a subliniat ministrul de Externe al Italiei.

Federica Mogherini a efectuat miercuri o vizita la Bucuresti.

Citeste si:

EXCLUSIV Cel mai "negru" scenariu pentru Romania daca UE va aplica Rusiei sanctiuni economice dure: cresterea economica s-ar diminua cu 0,6 puncte procentuale