Ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, a declarat, marti, ca participarea redusa a europenilor la alegerile pentru PE este in masura sa ingrijoreze, iar autoritatile din Uniune trebuie sa se intrebe cum pot arata oamenilor cat de importanta este buna guvernanta si lupta impotriva coruptiei, scrie Mediafax.

"Participarea redusa la alegerile de duminica pentru Parlamentul European intr-o serie de state din UE ar trebui sa ne ingrijoreze intrucatva", a declarat ambasadorul german, Werner Hans Lauk, la un eveniment dedicat implinirii a 25 de ani de la Caderea Zidului Berlinului, organizat marti de Ambasada Germaniei si de Fundatia Konrad Adenauer.

Pe de alta parte, diplomatul a remarcat ca in Romania s-a inregistrat o crestere a ratei de participare. "Exista probabil motive intemeiate pentru ambele tendinte. Poate ca unora le merge atat de bine incat este dispensabil sa se prezinte la vot sau nu dispun de informatia necesara pentru a-si da seama cat de important este Parlamentul European pentru noi toti", a spus Lauk, adaugand ca absenteismul poate fi si "o expresie a dezamagirii fata de politica si fata de promisiunile" politicienilor.

"Avem in continuare o misiune de a indeplini mai bine sperantele investite in Europa, si ele trebuie sa devina palpabile pentru cetateni. Cum putem sa consolidam democratia, cum putem sa aratam cat de importanta este buna guvernanta si lupta impotriva coruptiei, precum si prosperitatea pentru toti cetatenii. Iata cateva intrebari. Europa nu este doar o comunitate economica, ci si una a valorilor (...) Tocmai o asemenea uniune bazata pe valori pare a fi exact ceea ce cer cetatenii de la UE", a subliniat ambasadorul german.

La randul sau, Ovidiu Gant, reprezentantul minoritatii germane in Parlament, a precizat ca alegerile europene au avut "un rezultat trist". "La 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului in PE, astazi, din partea marilor democratii occidentale, cu exceptia Germaniei, avem prezenti in PE reprezentanti ai unor curente, ai unor partide care nu au ce sa caute acolo: extremisti, xenofobi, antisemiti, oameni care n-au inteles ce au gandit Adenauer si Schumann atunci cand au pus bazele Uniunii Europene", a spus Gant, subliniind ca Romania nu contribuie la acest fenomen.

La eveniment au participat ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, deputatul minoritatii germane in Parlament, Ovidiu Gant, presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Radu Preda, precum si liderul PDL, Gheorghe Flutur.