Seful Pentagonului Chuck Hagel incepe miercuri un turneu de 12 zile care va acoperi Singapore, Belgia, Romania si Franta, unde va discuta cu aliatii NATO despre securitatea europeana, informeaza AFP. Atat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen cat si vicepresedintele SUA Joe Biden au vizitat recent Romania pe fondul crizei din Ucraina.

Chuck HagelFoto: Agerpres/AP

Turneul de 12 zile va debuta cu o scurta deplasare la baza militara Elmendorf din Alaska, unde secretarul american al Apararii va evalua capacitatile de aparare antiracheta, a anuntat vineri purtatorul sau de cuvant, contraamiralul John Kirby.

In jur de 24 de interceptoare numite GBI sunt amplasate la ora actuala in Alaska, rolul lor fiind de a contracara o amenintare balistica dinspre Coreea de Nord si restul Asiei.

Ulterior, Hagel se va deplasa spre Singapore unde va participa la Dialogul de la Shangri-La, un mare forum anual consacrat securitatii in regiunea Asia-Pacific desfasurat anul acesta intre 30 mai - 1 iunie, a precizat contraamiralul John Kirby.

Cu ocazia vizitei in Singapore, Hagel va pleda din nou pentru consolidarea parteneriatelor cu tarile din regiune, ca parte a strategiei SUA de reorientare catre Asia. Va avea loc, de asemenea,"o serie de intalniri bilaterale si multilaterale cu ministrii Apararii".

Dupa aceasta vizita, el va participa, pe 3 si 4 iunie, la reuniunea ministrilor Apararii din cadrul NATO, "prima (intalnire de acest fel - n.red.) dupa incursiunile Rusiei in Ucraina", care au debutat cu anexarea Crimeei in luna martie, a adaugat purtatorul de cuvant.

Hagel "crede ca aliatii nostri europeni trebuie sa considere aceasta criza drept o oportunitate pentru revitalizarea NATO si reafirmarea angajamentelor lor in favoarea apararii colective", a precizat contraamiralul Kirby.

Statele Unite continua sa ceara tarilor europene membre NATO sa cresca cheltuielile pentru aparare, astfel incat sa atinga pragul de 2% din PIB, stabilit de Alianta Atlantica .

Hagel va merge ulterior in Romania, unde va vizita crucisatorul american USS Vella Gulf, care traverseaza in prezent Marea Neagra.

Turneul lui Hagel se va incheia cu o oprire in Franta, unde se va intalni cu omologul sau, Jean - Yves Le Drian, inainte de a participa la comemorarea debarcarii din Normandia.