Presedintele Traian Basescu este asteptat, vineri, la Constanta, la ceremonia de admitere oficiala in Liga Navala a SUA a Consiliului din Romania, la eveniment urmand sa ia parte si presedintele Ligii Navale a SUA, James Offutt, relateaza Mediafax.

La ceremonie, care va avea loc vineri seara, in statiunea Mamaia, va participa si presedintele Ligii Navale a SUA, James Offutt.

"Acum se infiinteaza Consiliul din Romania, iar la ceremonia de vineri primim aceasta recunoastere oficiala. Chiar presedintele US Navy League, James Offutt, vine in Romania, din Washington, si va participa la acest eveniment", a declarat presedintele Consiliului din Romania al US Navy League, Teodor Patrichi.

La ceremonie mai sunt asteptati sa participe, pe langa presedintele Traian Basescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Duane C. Butcher, insarcinatul cu afaceri ad interim la Bucuresti, alaturi de alti inalti oficiali ai statului roman si reprezentanti ai mediilor de business si diplomatic din Romania.

Consiliul din Romania este o organizatie apolitica si are 27 de membri, majoritatea din Constanta.

"Este o organizatie apolitica, membrii acesteia fiind experti in domeniul maritim. Rolul consiliului va fi al unei asociatii educationale, in sensul ca vom avea acces la experti din US Navy, pe care ii putem aduce aici pentru a tine prelegeri pe diverse teme, spre exemplu pirateria. In acelasi timp, vom putea sa trimitem si noi experti, pentru diverse subiecte din acest domeniu", a mai spus Teodor Patrichi.

De asemenea, sambata, Traian Basescu este asteptat sa ajunga in Portul Constanta, pentru a participa la sosirea Navei Scoala "Mircea" din voiajul anual de instructie, ocazie cu care seful statului ar urma sa inmaneze Ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace, cu care a fost decorat Pavilionul navei.

Decretul de decorare a fost semnat de Traian Basescu inca din luna martie, cu prilejul aniversarii a 75 de ani de la intrarea in Serviciul Marinei Militare a Navei Scoala "Mircea".

Fondata in 1902, Liga Navala a SUA este o organizatie civila, cu peste 60.000 de membri si 270 de consilii la nivel mondial, care promoveaza politicile militare americane. Pe teritoriul american, beneficiarii analizelor furnizate de Liga Navala sunt Congresul SUA si institutii din zona sigurantei nationale.

In zona mai exista si Consiliul Marii Negre, inaugurat in 2009 si format din asociatii apartinand Statelor Unite ale Americii, Romaniei si Bulgariei.