Majoritatea romanilor considera ca persoanele condamnate pentru coruptie sunt vinovate si trebuie sa plateasca pentru faptele lor, ca in Romania nivelul de coruptie este mai ridicat decat in alte tari, dar si ca DNA este institutia cea mai implicata in combaterea coruptiei, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research, citat de Agerpres.

Potrivit sondajului, 80,2% dintre respondenti apreciaza ca personalitatile condamnate la inchisoare pentru fapte de coruptie sunt vinovate si trebuie sa plateasca pentru faptele lor.

Pe de alta parte, 13,9% considera ca personalitatile condamnate pentru fapte de coruptie sunt nevinovate, fiind victime ale razbunarilor politice, iar 5,9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste evaluarea nivelului de coruptie din Romania comparativ cu cel din alte tari, 62,9% dintre respondenti considera ca in Romania exista mai multa coruptie decat in alte tari, cu 7 procente mai mult decat in urma cu un an, cand 55,9% apreciau acest lucru (conform Barometrului INSCOP 'Adevarul despre Romania' din luna mai 2013).

28,8% considera ca exista la fel de multa coruptie in Romania ca si in alte tari (30,1% considerau acest lucru in mai 2013), 3,1% dintre respondenti afirma ca exista mai putina coruptie decat in alte tari (1,5% sustineau acest lucru in mai 2013) si nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 5,2% (fata de 12,4% in mai 2013).

Sondajul arata ca 50,3% din populatie considera ca DNA este implicata in mare si foarte mare masura in combaterea coruptiei.

Pe locul al doilea se claseaza Serviciul Roman de Informatii (45,7% considera ca SRI este implicat in mare si foarte mare masura in combaterea coruptiei), urmat de politie, cu 44,4%.

43,9% dintre respondenti considera ca presa are o implicare mare si foarte mare in combaterea coruptiei.

Clasamentul este completat de Agentia Nationala de Integritate (39,7%), instantele de judecata (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeana (37,1%).

Presedintia este considerata ca fiind implicata in mare si foarte mare masura in combaterea coruptiei de 29,4% dintre respondenti, urmata de Guvern (27%), Parlament (23,3%) si organizatiile societatii civile (21,8%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevarul' in perioada 1-7 mai. Volumul esantionului a fost de 1.056 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP "Adevarul despre Romania" este un proiect de cercetare sociologica periodica a opiniilor romanilor cu privire la principalele aspecte ale vietii politice, economice, sociale si culturale.