Sute de hectare de culturi agricole, pasuni si padure din localitatile doljene Bechet, Piscu Vechi, Desa si Cetate au fost inundate in ultimele 24 de ore de apele revarsate ale Dunarii, relateaza Agerpres.

Potrivit ISU Dolj, ca urmare a cresterii nivelului fluviului, circulatia autoturismelor prin portul Bechet ramane in continuare restrictionata, acestea fiind redirectionate catre Vama Calafat si Vama Giurgiu. In ceea ce priveste pagubele produse pana acum in Dolj, in comuna Cetate au fost inundate peste 50 ha culturi agricole, iar in comunele Piscu Vechi, Desa si Cetate au fost inundate peste 700 ha de pasuni si 810 ha de padure.

Echipe ale ISU Dolj au consolidat si extins un dig din saci cu nisip in zona satului Ciupercenii Vechi si au construit un dig de aparare din saci cu nisip pe o lungime de 300 m, cu inaltime de 0,40 m, pentru apararea incintei portului Bechet.

In Dolj se mentine atentionarea primariilor riverane fluviului Dunarea, ramanand activate comitetele locale pentru situatii de urgenta si serviciile voluntare ale acestora, iar ABA Jiu si SGA Dolj monitorizeaza permanent cu personal de specialitate zonele riverane fluviului Dunarea, precum si lucrarile cu rol de aparare aflate in administrare.

Conform prognozei INHGA- CNPH debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 19.05 - 20.05.2014 a fost in crestere, pana la valoarea de 13000 mc/s, peste media multianuala a lunii mai care este de 7.250 mc/s.

In Dolj, la Bistret, Dunarea depasise, marti, cota de pericol cu 7 cm, iar la Calafat si Bechet, cotele de inundatii cu 66 cm si, respectiv, 82 cm.

Pentru intervalul 22.05.2014 - 26.05.2014, conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere in primele trei zile pana la valoarea de 13.500 mc/s, apoi in scadere pana la valoarea de 13.000 mc/s la sfarsitul perioadei de prognoza.