Nigel Farage, liderul partidului britanic extremist UKIP, apara intr-un interviu BBC News, o declaratie controversata la adresa romanilor facuta anterior afirmand ca era "obosit" si insistand ca formatiunea sa politica nu este rasista, transmite The Independent. Farage a declarat vineri nu vrea sa aiba vecini romani.

Partidul a platit recent pentru o reclama de o pagina sub forma unei "scrisori deschise" semnate de liderul formatiunii intr-un ziar national.

Farage a fost acuzat vineri de liderul democrat liberal Nick Clegg ca abordarea sa fata de politica este una "urata, de dezbinare", acesta raspunzand, intr-un interviu acordat postului de radio LBC, ca este indreptatit sa simta stanjenit de posibilitatea ca o familie de romani sa locuiasca langa el.

Ulterior a parut ca bate in retragere, afirmand ca "regreta" faptul ca nu a folosit "drept raspuns cuvintele sub forma pe care i-ar fi placut sa o foloseasca". "In viata oamenii mai gresesc", a continuat politicianul.

Cu toate acestea, liderul UKIP si-a aparat luni afirmatia. In reclama publicata in Daily Telegraph, Farage a citat din nou rata criminalitatii in randul imigrantilor romani, afirmand ca acestia sunt responsabili pentru "92% din toate infractiunile legate de furtul de la bancomate din Londra".

"Marea majoritate a romanilor care au venit in Marea Britanie vor sa traiasca mai bine si ar fi vecini buni. insa exista o problema reala, un adevar greu de inghitit pe care clasa noastra politica ar prefera sa nu il discute. De la binevenita cadere a comunismului si a ingrozitorului dictator Ceausescu, Romania se lupta pentru o tranzitie completa la o democratie de tip occidental", arata Farage.

Invocand probleme de crima organizata si excluderea sociala a minoritatii rome in Europa estica, Farage a continuat: "Nu ar trebui sa fim intr-o uniune politica cu Romania, cu usa deschisa pentru toti cetatenii ei. Trebuie sa luam inapoi puterea de a impiedica infractorii sa intre in tara noastra reluand controlul asupra granitelor noastre".​