Cantitatile de precipitatii vor fi, saptamana aceasta, reduse si punctuale si nu vor contribui semnificativ la debitul raurilor, dar pe 27 mai vor reveni ploile mai insemnate, inclusiv in bazinul Dunarii, unde debitul maxim la intrarea in tara este asteptat pe 25 mai, a anuntat conducerea Administratia Nationala de Meteorologie.

"Pana martea viitoare, 27 (mai - n.r.), cantitatile de precipitatii in Romania pot fi punctual 15-20 milimetri, ceea ce inseamna ca nu pot sa contribuie la cresterea suplimentara a nivelurilor raurilor din interiorul tarii. A doua veste buna este ca nici in bazinul Dunarii - Croatia, Serbia, Ungaria - nu sunt ploi pana lunea viitoare. Pe 27, insa, in bazinul Dunarii incepe sa ploua. Nu putem estima de acum cantitatile, dar vom tine la curent si autoritatile si populatia, pentru ca va ploua din 27 si in bazin, si in Romania. Partea buna este ca nu se suprapune viitura de acum din Ungaria cu cantitatile de precipitatii din 27-30", a spus directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la comandamentul pentru inundatii de la Guvern.

Intrebat de premierul Victor Ponta daca viitura de pe Dunare va trece pana la data precipitatiilor, Sandu a confirmat, precizand ca, din datele hidrologilor, maximul viiturii va fi in jur de 25 mai, la intrarea in tara.

Duminica, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secunda pana pe 22 mai, iar viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania, existand un risc nu de depasire a digurilor, ci de rezistenta a acestora.