Cum au inceput rusii sa urasca (din nou) Occidentul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 19 mai 2014, 0:02 Actualitate | Esenţial


Numărul ruşilor care sprijină întărirea legăturilor cu Occidentul a coborât în această lună la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, iar 39% dintre cei întrebaţi solicită chiar răcirea relaţiilor cu UE şi Statele Unite.

În timp ce majoritatea occidentalilor, în special est-europenii, privesc cu tot mai multă frică către Kremlin, popularitatea lui Vladimir Putin atinge în Rusia cote nemaiîntâlnite (susţinere de 83% după debutul crizei din estul Ucrainei).

O incursiune în universul mediatic creat de propaganda Kremlinului poate fi şocantă pentru un european. Cum şi de ce au inceput ruşii să urască, din nou, Occidentul?


Paradă militară la Moscova pe 9 mai 2014 (sursa: kremlin.ru)

V Rossiu mojno tolko verit – versul poetului Fiodor Tiutcev, „în Rusia nu poţi decât să crezi”, este printre cele mai frecvent citate în Moscova ultimilor ani. Această credinţă în destinul măreţ al Rusiei a fost profund fisurată de dezintegrarea rapidă a Uniunii Sovietice. Ruşii, cetăţeni sovietici de prim rang în cel mai mare imperiu al modernităţii, s-au trezit la începutul anilor ’90 simpli locuitori ai unei ţări căzute în haos economic şi decăzute din rangul de mare putere. Crizei economice i s-a adăugat astfel o criză majoră a identităţii ruse.

Dacă instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în urmă cu 14 ani, s-a bazat pe promisiunea unei stabilităţi economice, fostul ofiţer KGB promite acum rezolvarea celeilalte nevoi a sufletului rus.

„Naţiunea de consumatori apărută în urma boom-ul anilor 2000” scrie Vladimir Ryzhkov, vreme de 14 ani deputat în Duma de stat, „vrea acum să-şi vadă ţara extinzându-şi din nou influenţa şi puterea pe arena globală”. Dar pentru asta, este nevoie ca ruşii să primească răspunsul la câteva întrebări esenţiale: ce este Rusia? Şi unde este locul ei în lume?

Perspectiva apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană nu a făcut altceva decât să grăbească cristalizarea acestui răspuns. Încă din 1997, Zbigniew Brzezinski scria că „opţiunea Ucrainei în favoarea Europei va cataliza răspunsul Rusiei privind viitoarea etapă din istoria sa: sau să fie şi ea parte din Europa, sau să devină un proscris eurasiatic, nefiind cu adevărat nici în Europa, nici în Asia, şi înglodat în conflictele sale cu străinătatea apropiată”.

Condus de un grup de înalţi ofiţer KGB, organizaţie printre ale cărei competenţe se numără şi psihologia maselor, Kremlinul a pregătit din timp terenul pentru oferirea acestui răspuns. Nu mai era suficient timp pentru inventarea unei noi ideologii astfel că s-a apelat la o reţetă veche, dar eficientă.


Vladimir Putin la Sevastopol, după anexarea Crimeei (sursa: kremlin.ru)

Încă din 2008, în discursurile lui Vladimir Putin au început să se audă tot mai frecvent citate din ideologii doctrinei eurasianismului.

Scrisorile istoricului Lev Gumilev, al cărui bust a fost amplasat acum doi ani în faţa Institutului de Relaţii Internaţionale, unde sunt şcoliţi diplomaţii de elită ai Moscovei: „Eurasia este decorul geografic firesc al poporului rus şi adaptarea la Vest ar însemna pierderea de către poporul rus a propriului său ethnos şi suflet”.

Lucrările filozofului Ivan Ilyin, ale cărui rămăşiţe au fost readuse în Rusia în 2009 după implicarea personală a lui Vladimir Putin: „Ştim că naţiunile occidentale nu înţeleg şi nu tolerează identitatea rusă. Ele vor să dividă Rusia, să o facă asemenea Occidentului şi, prin urmare, să o distrugă”. În ziua sfinţirii mormântului lui Ilyin, preşedintele Putin a afirmat că simpla discuţie despre separarea Ucrainei de Rusia este o crimă.

Eurasianismul, care identifică Occidentul drept duşmanul arhetipal al adevăratelor valori ruse, a supravieţuit perioadei sovietice fiind astăzi doar scos la suprafaţă de Kremlin şi pus în centrul zonei mediatice.

Dacă în 1990, scriitorul Alexander Prokhanov profeţea în Literaturnaia Rossiia că „ideea rusă va fi reconstruită şi va aduna tot ce a fost mai bun de-a lungul a 1000 de ani de împărăţie şi în cei 70 de ani de istorie sovietică”, astăzi îl regăsim în Izvestia, unul dintre cele mai importante ziare moscovite, scriind despre noul stat naţional care se creează în estul Ucrainei: Novorossia – Noua Rusie.
 
Zice Prokhanov că acest nou stat „nu este al oligarhilor, nu este imoral de bogat, nu-şi jefuieşte propriul popor. Luptă pentru dreptate. Dreptatea socială, acolo unde nu există ierarhii, bogaţi şi săraci. Dreptatea naţională, acolo unde toţi oamenii sunt egali şi uniţi. Şi dreptatea divină pentru lupta împotriva fascismului”.

Despre acest minunat nou stat, Novorossia, am putut citi săptămâna trecută într-un alt ziar moscovit important, Kommersant, în interviurile cu Dmitry Rogozin, vechea noastră cunoştinţă care nu pierde ocazia să-i insulte pe români, şi cu Denis Pushilin, co-preşedintele „Republicii Populare Donetsk”. Pushilin, implicat într-o escrocherie financiară de tip Caritas, este unul dintre liderii pro-ruşi din estul Ucrainei, alături de personaje precum Igor Strelkov, fost ofiţer FSB/KGB, sau Vyacheslav Ponomaryov, fost luptător în trupele speciale ruse din Afganistan.


Denis Pushilin, lider separatist pro-rus în Donetsk, Ucraina (sursa: kyivpost.com)

Toţi acuză la unison Europa pentru că sprijină „junta fascistă de la Kiev”, cum este numit în toată presa moscovită guvernul rezultat în urma protestelor ucrainenilor din Euromaidan. De altfel, ruşii nu mai aşteaptă nimic bun de la Occident, care nu a mai fost capabil să producă, de la sfârşitul războiului rece, lideri mari, ci doar potenţiali clienţi pentru instituţii medicale speciale, cum scria tot săptămâna trecută Alexei Pankin, un analist politic cunoscut, în Komsomolskaya Pravda.

Unii, precum directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, Sergei Markov, sunt mai înţelegători cu europenii care sunt doar „un ecou al Washington-ului”. Markov scrie că „puterea demonstrată de Putin în Crimeea şi Donbass este un semnal puternic pentru mobilizarea oamenilor din lumea întreagă pentru a se opune încercării Statelor Unite de a-şi extinde dominaţia asupra întregii lumi”. La luptă aşadar, împotriva Occidentului putrid.

Deşi puternic anti-occidental, limbajul folosit în presa moscovită este temperat în comparaţie cu discursurile auzite la televiziunile ruseşti. O culme a fost atinsă săptămâna trecută, în urma câştigării Eurovizionului de un travestit austriac.

La talkshow-ul de seară de la televiziunea naţională Rusia 1, Vladimir Jirinovski a declarat că „Europa are diaree cu sânge şi spume”. A fost aplaudat. Un domn din public a afirmat că „acestea sunt funeraliile Uniunii Europene, asistăm la recviemul UE”. A fost aplaudat. Un alt invitat a spus că „noi, ruşii, ştim să cântăm, nu vrem să luptăm cu nimeni pentru că, pur şi simplu, suntem cei mai buni în toate”. Publicul din studio a scandat: „Ru-si-a! Ru-si-a!” (puteţi admira aici întreaga emisiune).
 
Boris Korchevnikov, moderatorul acestor monologuri urlate nu vorbite, se numără printre jurnaliştii decoraţi săptămâna trecută de Vladimir Putin pentru „relatarea obiectivă” a evenimentelor din estul Ucrainei.

Ar fi greu de crezut că o propagandă atât de violentă are efect asupra omului obişnuit de pe stradă. Dar asta se întâmplă, căci seminţele acestei propagande cad pe un teren deja fertilizat de ideile eurasianismului.

Dintr-un schimb de mesaje am aflat de la Serghei, un profesor din Moscova, că „Rusia e acuzată de provocare, dar e o minciună. America şi Europa au încercat întotdeauna să distrugă Rusia şi acum încearcă să distrugă partea rusă a populaţiei din Ucraina. Singurul lucru pe care-l putem face este să ne rugăm pentru preşedintele nostru ca să aibă înţelepciunea de a acţiona la fel de diplomat pe cât a făcut-o până acum”.
 
Nadia, o studentă dintr-un oraş din vestul Rusiei, mă roagă să nu cred minciunile despre Rusia, pentru că sunt dureroase pentru ea: „Nu există un război. Preşedintele nostru nu e prost. Îşi iubeşte poporul dar şi pe oamenii din Ucraina şi nu ar face aşa ceva”. Pe străzile Moscovei, spune şi Ivan Krastev, mobilizarea patriotică în aceste zile este „absolut incredibilă. O observi la fiecare colţ”.

V Rossiu mojno tolko verit – da, la un sfert de secol de la dispariţia Uniunii Sovietice, ruşii au început din nou să creadă în Rusia. Dar nu într-o Rusie europeană, ci în acea Rusie pe care o doreşte Kremlinul şi care este descrisă de unul dintre părinţii fondatori ai eurasianismului, Nikolai Trubetkoi, ca fiind „urmaşa şi continuatoarea conştientă a marii moşteniri a lui Ginghis Han”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30535 vizualizari

 • +35 (43 voturi)    
  dreptate (Duminică, 18 mai 2014, 21:38)

  kripton [utilizator]

  ''dreptatea DIVINA pt lupta contra fascismului'' aceleasi vechi clisee staliniste...care fascisti,dupa 1/2 secol in care nebunii de la nkvd/kgb si-au facut de cap,au starpit ''fascistii''pana la al 7lea neam? si care dreptate divina cand ateismul era religia oficiala in urss,cu ai sai profeti marx-engels-lenin... cu partidul INFAILIBIL cu portretele tovarasilor din comitetul central pe post de icoane...cu moastele lui lenin puse la inchinare... pe vremea cand partidul lupta contra ''fashismului'' Dumnezeu era inamicul partidului si al luptei de clasa,era crucificat,impuscat,lasat sa moara de foame in toti crestinii pravoslavnici ai rusiei si ucrainei.. bisericile facute discoteci si silozuri... iar acum in lupta contra fascismului vine in ajutor si ''dreptatea divina'' Aiureli de bolshevici fara minte. bine ca avti tanki,asta a fost de fapt singurul vostru argument in istorie...o veste buna pt imperiul rus,o profetie facuta in sec 20 de un sfant rus autentic: china va inghiti siberia...rusia va pierde multe pamanturi..vor lua la oaste si baietii de 14 ani ...europa nu va face nimic pt rusia pana cand hoarda va incerca sa depaseasca muntii urali...
  • +7 (9 voturi)    
   (Luni, 19 mai 2014, 14:09)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui kripton

   Astazi,Ora 13:00 Presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a cerut ministerului Justitiei sa interzica Partidul Comunist.

   Pe cand va fi interzis si in Rusia?( vorbim despre Partidul Comunist al Federatiei Ruse, nu despre PCUS!)
   • +3 (3 voturi)    
    (Luni, 19 mai 2014, 19:51)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui federal

    un articol scris de un analist politic rus in Moscow Times,cu un titlu sugestiv

    Russians' Own Iron Curtain – in Their Heads
    Rusii au propria cortina de fier - in mintea lor

    http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/russians-own-iron-curtain--in-their-heads/500068.html
   • -1 (1 vot)    
    Desfiintare partide (Marţi, 20 mai 2014, 8:55)

    Cristi4444 [utilizator] i-a raspuns lui federal

    Probabil ca atunci cand va fi desfiintat si Partidul Comunist Francez ! Sau Partidul Comunist Spaniol (a treia formatiune politica nationala din Spania) !
   • +2 (2 voturi)    
    Nu mai vorbim de comunism ... (Marţi, 20 mai 2014, 10:14)

    Clerval [utilizator] i-a raspuns lui federal

    ...în Rusia. Dragă Ends, comunismul este, ideologic vorbind, un capitol încheiat în Rusia. Partidul comunist este marginal și la fel de reprimat ca orice alt curent ne-prezidențial.
    Tehnic vorbind, Rusia este în plină derivă fascistă.
    După orice definiție analizăm, Rusia lui putin bifează toate căsuțele. „ Dupa ce ai eliminat imposibilul, ceea ce ramane, oricat ar fi de improbabil, trebuie sa fie adevarul”.
    Ce este imperiul post-sovietic lipsit de dogma comunistă? Un stat fascist. Se mai poate elabora, dar asta este, pe scurt.
  • +5 (5 voturi)    
   Cel mai mare dusman al Rusiei este Rusia (Luni, 19 mai 2014, 14:55)

   TudorSerban1312803517154 [anonim] i-a raspuns lui kripton

   am citit undeva chestia asta:
   "Russia lost World War I, not an easy thing to do when you’re on the winning side."
   Mi se pare emblematic pentru rolul Rusiei in istorie...

   http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/11/russian-history-is-on-our-side-putin-will-surely-screw-himself.html
   • +2 (2 voturi)    
    ww1 (Luni, 19 mai 2014, 22:41)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui TudorSerban1312803517154

    dificila chestiune... trimisul special al prezidentului fd roosvelt, averell harriman,spunea in 1942 ca daca in ww1 rusia retinea 20%din trupele germane,in ww2 ea retinea 80% ; atat de mult crescuse forta economica si militara a imperiului sub bolshevici;rusia tarista nu ar fi fost nicidecum capabila de asa ceva. opinia mea este ca perioada inceputa in 1914 nu trebuiegandita fragmentar,pana la urma evolutia rusiei in sec 20 a fot dementiala,cine si-ar fi inchipuit ca rusia rurala si subdezvoltata din 1914 va trimit peste mai putin de 1/2 secol un om in cosmos,si asta gratie tehnicienilor germani capturati dupa un razboi ucigator ...
    • +2 (2 voturi)    
     hmmm... (Marţi, 20 mai 2014, 0:21)

     Caligula [utilizator] i-a raspuns lui kripton

     Desigur, aici e vorba de URSS, care nu mai exista, si care a fost un fel de "Ticalosi din toate tarile, unitiva!". Rusia a ramas cu ticalosii, dar de data asta e singura.
 • +36 (54 voturi)    
  rusia, putere doar propagandistic (Duminică, 18 mai 2014, 21:44)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Citez un "inventar" al lucrurilor din casă, ce l-am făcut pe-un forum internaţional. Concluzia - McCain avea dreptate descriind rusia ca o benzinărie cu arme nucleare:
  - car - american (Ford)
  - motorcycle - american (Harley-Davidson)
  - bicycle - american (Trek)
  - motorcycle helmet - japanese (Shoei)
  - watch - japanese (Casio)
  - photo camera - japanese (Canon)
  - movie camera - japanese (Sony)
  - portable camera - american (GoPro)
  - fridge - german (Bosch)
  - wash machine - american (Whirlpool)
  - microwave - american (Whirlpool)
  - cooker - dutch (ATAG)
  - air conditioner - japanese (Panasonic)
  - furniture - swedish (IKEA)
  - desk computer - american (DELL)
  - printer - japanese (Epson)
  - laptop - american (Apple)
  - tablet - american (Apple)
  - mobile phone - american (Apple)
  - desk phone - american (Cisco)
  - router - american (Cisco)
  - phone company - british (Vodafone)
  - operating systems - american (Windows, iOS, MAC)
  - social networks - american (Facebook, Twitter)
  - TV - south-korean (Samsung)
  - video projector - japanese (Epson)
  - monitor - american (Hewlett-Packard)
  - audio system - japanese (Panasonic)
  - batteries - american (Duracell)
  - aspirin - german (Bayer)
  - plants - japanese (bonsai)
  - towels - chinese
  - soap - british (Dove)
  - hands cream - german (Nivea)
  - condoms - british (Durex)
  - safety razors - american (Gilette)
  - razor blades - american (Gilette)
  - shaving foam - american (Gilette)
  - after shave - french (L'Oreal)
  - sport shoes - german (Adidas)
  - blue-jeans - american
  - underwear - american (Calvin Klein)
  - cigarettes - dutch
  - lighter - american (Zippo)
  - lighter gas - british (Ronson)
  - socks - chinese
  - soft drinks - american (Coca-Cola)
  - cards - american (Visa, Amex)
  - delivery company - american (DHL)
  - money transfer - american (Western Union)
  - music bands - mostly british
  - movies - mostly american
  - documentary channels - american/british.
  • +13 (23 voturi)    
   Sigur nu ai hartie igienica ruseasca? (Duminică, 18 mai 2014, 22:43)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Asta e singurul articol rusesc pe care l-am vazut la supermarket. A, pardon, mai era unul, niste snacksuri.
   • +11 (11 voturi)    
    hahaha (Luni, 19 mai 2014, 8:41)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

    Nah, aia si cu "prosoapele" de hartie sunt Zewa, suedeze.
  • -34 (50 voturi)    
   hehe (Duminică, 18 mai 2014, 23:47)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Păcat de chiloții tăi Calvin Klein, când o să vină rușii sau chinezii peste tine.
   • +18 (24 voturi)    
    Stii ce? (Luni, 19 mai 2014, 1:54)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Tot ce faci este sa-ti doresti. Numai lucruri imposibile??? Ceva nu este in regula cu tine. Incearca sa-ti schimbi mentalitatea, altfel viata ta, singura voiata care o ai, se va scurge la canal in suvoiul dorintelor desarte.
    • +10 (16 voturi)    
     te ai inflamat degeaba :))) (Luni, 19 mai 2014, 8:52)

     mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

     mazeta e un troll care ar zice si ca iarba e albastra , doar ca sa stranga minusuri. nu merita bagat in seama.
     • +3 (9 voturi)    
      Da, eu nici nu mai citesc ce scrie :) (Luni, 19 mai 2014, 12:14)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

      Dau minus direct.
      Nu fac chestia asta de obicei, nici cu cei cu care nu sunt de accord in mod obisnuit. Chiar daca stiu cam ce opinii au unii utilizatori despr unele subiecte, si stiu ca nu sunt de acord cu ele, nu le dau minus fara sa citesc mesajul, normal.
      Insa trollii si postacii nu-si exprima o opinie in cadrul unei discutii, ei scriu fie ce sunt platiti sa scrie, fie cu scopul de a enerva etc. Asa ca nu am de ce sa citesc ce scriu ei intr-o sectiune de discutii, le dau minus si gata :).
   • +6 (10 voturi)    
    Ai fi amuzant (Luni, 19 mai 2014, 9:16)

    Kappa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ca o paiatza daca situatia nu ar fi tragica.
    Deci al treilea razboi mondial e pe vine si tu nu te poti abtine.
    Cit salam trebuie sa-ti deie pravoslavnicii astia ca sa tot persisti?
    Mai ia ma si cu piine.
   • +5 (9 voturi)    
    II astepti zadarnic (Luni, 19 mai 2014, 10:37)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Mai bine te duci tu la ei sa-ti incasezi solda.
  • -24 (38 voturi)    
   E urât la ampersand acasă (Luni, 19 mai 2014, 1:02)

   Manelistu [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Ce urât e la tine acasă, ampersand, locuiești la consignație, fraere?
   • +12 (18 voturi)    
    omul are tot ce ii trebuie (Luni, 19 mai 2014, 8:52)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui Manelistu

    in schimb tu cam puti a invidie.
    • +14 (16 voturi)    
     E tipic rusesc sa-si ascunda invidia (Luni, 19 mai 2014, 10:16)

     Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

     sub masca dispretului. Mai e un gest tipic rusesc, acela de a acuza vestul ca te uraste, cand de fapt tu urasti vestul.
   • +9 (11 voturi)    
    Da maneaua mai tare (Luni, 19 mai 2014, 10:38)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Manelistu

    Sa nu auzi ce se intampla. In lumea ta esti cel mai tare, in cea reala un simplu cocalar.
  • -17 (29 voturi)    
   ampersande (Luni, 19 mai 2014, 1:51)

   smenaru [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Ai uitat de hamburger si coke,alea sunt de baza,pentru tot ce scrii acolo american exista cel putin un articol la fel asiatic,oricum tot ce scrii ca e american nu e facut in sua ci in China,bineinteles in afara de hambuger si coke
   • +19 (21 voturi)    
    smenaru (Luni, 19 mai 2014, 8:21)

    Mr. M [anonim] i-a raspuns lui smenaru

    N-ai inteles nimic, banii se duc la cei care inventeaza lucrurile, nu la cei care produc acele obiecte de uz casnic. Cei care le produc sunt doar niste sclavi, cum suntem si noi de fapt pentru ca nu inventam nimic si muncim pentru strainii fare de care nu am avea nici o economie/productie.

    Fara cei care "fac hamburgheri" la ora asta nu scriai mesaje pe acest site pentru ca nu aveai un internet / computer / website (pe care tot ei le-au inventat). Cel mai probabil nu aveai nici macar o meserie sau un job.
   • +19 (21 voturi)    
    hehe (Luni, 19 mai 2014, 8:37)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui smenaru

    Daca te uiti cu atentie, modelul economic la nivel mondial e cel capitalist - SUA, Japonia, Germania, Anglia, Franta sunt companiile, China, India, Bangladeshul sunt banda de asamblare. Nu folosesc un computer Chiang, o masina Chu, o motocicleta Choi, un parfum Ciu chinezesti asamblate-n Occident.
    • -5 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 14:15)

     [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

     • +2 (4 voturi)    
      N-ai citit ce a scris (Luni, 19 mai 2014, 18:18)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui

      Desi lucrurile sunt fabricate in China, capitalul vine din alta parte. Sunt produse Apple, Samsung, Sony, Panasonic, Bosch etc., sunt marci straine de China, nu sunt marci chinezesti - ai inteles sau vrei sa repet?. Deschide ochii, poate te ajuta sa vezi ce scrie.
     • +2 (2 voturi)    
      N-ai inteles ce spune (Luni, 19 mai 2014, 18:42)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui

      Spune ca, tocmai, China fiind doar atelier de productie, este dependenta de Occident.
      China a preluat modelul occidental (economie de piata, o mai mare posibilitate de a avea libera initiativa) pentru a produce lucruri inventate in occident pentru a le vinde occidentalilor.
      Fara Occident, atelierele de productie (China, India etc) nu ar mai exista - ar reveni la a fi, in mare parte, societati agrare; nu au capacitatea de a inova decat la scara mica, si nu ar mai avea nici consumatorii principali. China ar produce, eventual, aceleasi lucruri pe care au invatat deja sa le produca pana acum, dar la nivel mult redus - in rest ... s-ar intoarce la stadiul din anii '90 si mai devreme - aia e China condusa in stil chinezesc.
      Pe cand invers, daca ar disparea atelierele de productie, vesticii ar duce-o mai bine - pentru ca marile companii nu ar mai avea avea unde sa-si externalizeze productia si ar ramane mai multi bani / locuri de munca in Occident.
      • +4 (4 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 19:47)

       [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

       • +3 (3 voturi)    
        Parerea mea e ca sunt (Luni, 19 mai 2014, 23:01)

        XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui

        incapabili de asa ceva.
        Nu ca ar fi prosti - sunt oameni, unii mai priceputi la una, altii la altceva etc.
        Inca din antichitate, a existat o micuta patura a oamenilor de cultura in China, sa o numim, care insa a tot instituit dogme, cea mai cea fiind confucianismul.
        Aceia au fost capabili sa construiasca o cultura foarte sofisticata, insa ... incremenita. Nu au progresat aproape deloc timp de mai bine de 1000 de ani, datorita traditionalismului desantat (care cuprindea si coruptia).
        Secolul XX a fost ... haotic.
        Asta e prima perioada in care se incurajeaza, cat de cat, libera initiativa. Ramane de vazut, insa, ce inseamna asta - eu nu sunt convinsa ca ei sunt pe drumul care sa-i duca inspre o cultura a inovatiei. Doar Occidentul a aratat in mod constant ca e capabil de asa ceva - repet, in mod constant, pentru ca exceptii exista peste tot (si Ro a avut cateva contributii importante, vezi insulina, efectul Coanda etc).
        Chiar daca se indreapta si spre consum propriu, parerea mea e ca ar regresa, in lipsa inovatorilor. Dar ... Occidentul nu o sa dispara asa curand si ramane de vazut incotro se indreapta lucrurile.
        Cat despre Romania ... NU NU NU. Situatia clasei politice reflecta situatia societatii: un popor confuz, ignorant, umil, gata de o spaga (inca de la fanaroti) sau o smecherie, dar convins ca e grozav si nu are nevoie sa invete de la altii. Nu putea exista o atfel de clasa politica decat gata de spaga, ignoranta (nu au nevoie sa stie nimic), aroganta (aerul de sef ii impresioneaza pe umili).
        Crezi ca norvegienii, de pilda, au avut (si au) politicieni mai buni asa, prin noroc ? Vezi numai cum gestioneaza resursele de petrol - mereu ma gandesc la asta cand unii urla ca suntem saraci datorita conspiratiei mondiale care ne vrea resursele. Si de norvegieni le e rusine ? Pai conspiratia asta pune sentimentul in fata banilor ?
        Aia au ce au pentru ca s-au luptat, pentru ca au un respect pentru reguli care noua ni se pare lipsa de personalitate etc.
   • +3 (5 voturi)    
    .. (Luni, 19 mai 2014, 13:14)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui smenaru

    @smenaru: si ce probl. ai tu cu hamburgerii si cu coke omule? E mai buna shaorma sau caltaboshul facut din matzul gros al porcului? E mai buna tzuica de pufoaica?
    • -2 (6 voturi)    
     "Tot cei romanesc nu piere" (Luni, 19 mai 2014, 15:28)

     freestyle [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Tuica de prune e mai buna. O palinca bate la fund un jack daniels. Bucataria romaneasca traditionala e net superioara celei americane. Asa ca las-o jos cu hamburgerii tai. Shaorma a fost adusa dupa revolutie de turcaletzi. Nu ne reprezinta.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 19:49)

     [anonim] i-a raspuns lui cartograful

  • -11 (19 voturi)    
   Chilotii tre sa fie romanesti clasici (Luni, 19 mai 2014, 2:37)

   Lucian Ilea [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   pt ca aia vestici superelastici ma strang si -mi rapesc familia de langa mine
   :)))
   In rest gresit otal
   toate firmele alea sunt multinationale adica planetare adica internationale
   actionarii sunt arabi si evrei for the most part :D
   Khazari evrei din Armenia ca sa fiu mai precis si Iluminati
   ce conteaza culoarea muncitorilor sclavi si servitori de acolo
   they are all made in China:)))
  • -6 (8 voturi)    
   /// (Luni, 19 mai 2014, 10:14)

   Kardinall [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Daca taceai filosof ramaneai.
   DHL - american.
   Aceleasi aberatii mai jos:
   Posta Roman - american.
   PETROM - american.
   ROMPETROL - american.
   ROMSILVA - american.
  • +4 (4 voturi)    
   complet gresit! (Luni, 19 mai 2014, 14:42)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Nu era nevoie de o lista ase de luuunga, fara indoiala adevarata. si poate ca nu exahaustiva!
   La mine in casa, daca faceam acest inventar inainte de 1989, televizorul, aparatele foto, aparatul de marit, diaproiectorul, televizorul color, aprinzatorul de aragaz, aspiratorul, ceasul de mina, radioul Selen si chiar memoriile de 64K de la calculatorul HC erau sovietice!
   DUpa revolutie, situatia s-a schimbat radical.
   Nu ca n-am mai vrea noi sa folosim aparate produse in URSS, dar pur si simplu rusii si-au dat seama ca nu are ses sa incerce sa copieze echipamentele occidentale, este mult mai simplu sa vinda doar gaze si alte resurse, si in cele din urma sa OCUPE tarile foste socialiste care s-au dat cu Occidentul!
   • +4 (4 voturi)    
    nu chiar (Luni, 19 mai 2014, 16:03)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Ca unul care-am trait in acei ani, iti dau perfecta dreptate in ceea ce priveste "inventarul". Dar referitor la "complet gresit" - nu. Asta deoarece ce-ti scapa din vedere este CAER-ul: rusii faceau produse competitive doar pe piata CAER, nu era concurenta cu produsele occidentale. In plus, chiar si in cadrul CAER numai, produsele rusesti erau superioare deoarece tarilor-satelit nu prea le era permis sa detina/foloseasca tehnologie superioare celei a mamei rusii.
  • +2 (2 voturi)    
   Corect! (Marţi, 20 mai 2014, 10:27)

   Clerval [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Toată uniunea sovietică nu a avut o singură inovație în domeniul „bunurilor de consum”, cum se numesc generic. Asta era și teoria mea. Și comunismul, în general. Cu două mari excepții, care întăresc regula: cubul Rubik și (în 89, cred, ceea ce nu se prea pune) Tetris-ul. Care însă au fost popularizate numai după ce au fost cumpărate de „ticăloșii de vestici”.
   Mda, putem vorbi de Allende, Pinochet, Irak și orice altceva dar, dacă e să aleg: întotdeauna Vestul față de Est, SUA/UE față de Rusia/China, capitalism/democrație față de ... care sunt alternativele? Tiananmen? Gazprom? Fiți serioși.
  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Sâmbătă, 3 ianuarie 2015, 21:56)

   nelu [anonim] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   si toate made in china ,caci nu este asa la noi in romanica CE INSEAMNA CHINA EXPORT si asta pentru ca suntem membrii UE avem marfa cu marci mondiale dar fabricate in china.nici europenii nu mai fabrica foarte multe la ei in tara
 • +23 (37 voturi)    
  Marirea,,,, (Duminică, 18 mai 2014, 21:52)

  romania_curata [utilizator]

  de dinaintea PRABUSIRII ultimului imperiu sangeros din istorie!
 • -43 (55 voturi)    
  simplu (Duminică, 18 mai 2014, 22:05)

  evoque [utilizator]

  occidentul a incercat sa fure din zona lor de influenta. Daca rusii ar fi luat Alaska, occidentul ar fi facut la fel.
  • +36 (42 voturi)    
   "occidentul a încercat să fure" (Duminică, 18 mai 2014, 22:31)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   La începutul anilor 80, când eram în şcoală, când era vorba despre vreo teorie sau descoperire importantă în fizică, matematică, biologie, geografie, etc, făcută de vreun occidental, în mod oarecum surprinzător era "lipit" şi-un rus acolo, evident "savant eminent". Şi, în multe cazuri, ni se explica faptul că, de fapt, autorul teoriei/descoperirii era rusul, occidentalul de fapt furându-i munca şi fiind prezentat şi certificat de către Occidentul hrăpăreţ drept adevărat autor.
   • +15 (19 voturi)    
    Era si un banc... (Luni, 19 mai 2014, 8:20)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    ... de ce se numesc raxele Roentgen "Raze X", pentru ca nu se stie inca rusul care le-a descoperit...
   • +5 (7 voturi)    
    Eroare de traducere (Luni, 19 mai 2014, 10:47)

    Mihai Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    V Rossiu mojno tolko verit – versul poetului Fiodor Tiutcev, „în Rusia nu poţi decât să crezi”,
    Cred ca traducerea corecta este: numai in Rusia
    poti sa crezi.
  • +22 (26 voturi)    
   care e legatura? (Luni, 19 mai 2014, 3:34)

   lars [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Alaska a fost vanduta de taristi catre SUA, cu acte cu tot, ca sa isi finanteze luxul de la Petersburg. :D la fel, zona Mississipi a fost vanduta de francezi statelor unite ca sa isi fineteze statul falimentat de Regele Soare. Care e legatura cu crimea? Ca acolo rusii sunt colonisti implantati de taristi si sovietici tocmai ca sa schimbe raporturile etnice. La fel cum au facut in basarabia
   • -2 (2 voturi)    
    O corecție... (Marţi, 20 mai 2014, 10:36)

    Clerval [utilizator] i-a raspuns lui lars

    Alaska a fost vândută pentru a acoperi gaura produsă de războiul ruso-japonez, când Rusia a fost lamentabilă, ca în orice război în care cineva le-a opus rezistență.
    • 0 (0 voturi)    
     aiureli (Marţi, 20 mai 2014, 18:15)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui Clerval

     alaska e vanduta in 1867,razboiul ruso-jponez 1904-05... esti cu pluta domnule....
  • +11 (13 voturi)    
   care e legatura? (Luni, 19 mai 2014, 3:34)

   lars [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Alaska a fost vanduta de taristi catre SUA, cu acte cu tot, ca sa isi finanteze luxul de la Petersburg. :D la fel, zona Mississipi a fost vanduta de francezi statelor unite ca sa isi fineteze statul falimentat de Regele Soare. Care e legatura cu crimea? Ca acolo rusii sunt colonisti implantati de taristi si sovietici tocmai ca sa schimbe raporturile etnice. La fel cum au facut in basarabia
   • +2 (2 voturi)    
    ai cam chiulit de la istorie (Marţi, 20 mai 2014, 8:15)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui lars

    Rușii nu au colonizat complet Alaska,nu prea renta. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a negociat achiziția acestei colonii în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari.
    Louisiana nu a fost vanduta de Louis XIV (1643-1715) ci de Napoleon in 1803, pentru 60 de milioane de franci (aproximativ 15.000.000 de dolari). O parte din această sumă a fost folosită pentru compensarea unor datorii pe care Franța le avea către Statele Unite. Plata a fost făcută în obligațiuni emise de Statele Unite, care au fost vândute la valoarea nominală unei companii olandeze, Hope and Company, și băncii britanice Barings, cu o reducere de 87½ pentru fiecare 100 de unități. Ca urmare, Franța a primit numai 8.831.250 de dolari bani în numerar pentru Louisiana.
    Si in SUA s-au asezat colonisti veniti din Europa, intai din Anglia care era puterea coloniala. Apropo de Louisiana si acum se mai vorbeste franceza. Sau Canada, Quebecul colonizat de francezi si apoi dupa schimbarea puterii coloniale, de englezi Daca rusii au ocupat Crimeea in 1783 de ce nu ar fi colonizat-o?
   • +1 (1 vot)    
    Eroare!... (Marţi, 20 mai 2014, 14:53)

    Paganel [anonim] i-a raspuns lui lars

    ... Alaska a fost vândută de ruși americanilor în 1867, iar războiul ruso-japonez a avut loc vreo 40 de ani mai târziu. Așa că... nici o legătură cu acel război. Poate, dacă tot vorbim de războiae, rușii au luat bani pe Alaska pentru a se pregăti de războiul ruso-româno-turc (1877-78), în urma căruia ne-au (re)ocupat nouă sudul Basarabiei, un „fleac” teritorial pentru ei, dar care le (re)asigura controlul Gurilor Dunării... Iar atunci promiseseră (au semnat, la Livadia, în Crimeea, un acord cu prim-ministrul român Brătianu, prin care ne garantau „integritatea teritorială”) că nu se ating de teritoriul României. Doar că, de multe ori în istorie, rusul semnează tratate, cu care se șterge apoi la fund...
  • +18 (20 voturi)    
   foarte simplu (Luni, 19 mai 2014, 7:14)

   mariicaialbastri [anonim] i-a raspuns lui evoque

   Ce nu ai inteles tu evoque despre sferele astea de influenta e ca unii oameni nu doresc sa stea cu sutele de ani in aceeasi sfera de influenta. Din cind in cand le vine cheful sa schimbe sfera de influenta sau sa-si faca ei (daca se simt in stare) una a lor.
   Parca despre asta e vorba in Egmont de Goethe nu?
   Si tot despre asta e vorba in caderea zidului Berlinului pe care am trait-o cu totii in 89!?

   Asa zisii fascisti de la Kiev (care de fapt nu sunt fascisti pentru ca nu au nimic a face cu Italia mussoliniana) cu asta pacatuiesc ca vor autodeterminare - ai mai auzit cuvantul asta evoque? Ia uita-te tu intr-un manual de Istorie si citeste despre situatia romanilor in Ardeal intre 1866-1918.
 • -32 (50 voturi)    
  miopie (Duminică, 18 mai 2014, 22:06)

  Mazeta [utilizator]

  Articolul este miop. Nu vede pădurea din cauza copacilor. Dă-i cu Rusia, dă-i cu Putin, dar nimic despre naționalismul ca reacție la globalism.

  Breaking news! Un miliard de oameni tocmai au ales un lider considerat naționalist și anti-occidental. Și nu e Putin.
  • +14 (18 voturi)    
   Sigur ca da... (Luni, 19 mai 2014, 8:31)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Este acelasi miliard care se spala cu totii in aceeasi zi din an in Gange? Si pentru majoritatea lor e si singura zi din an in care se spala?

   Nationalismul prinde cel mai bine acolo unde incultura este majoritara. Pentru ca explica mult mai convenabil pentru intelectul subiectilor de ce le merge rau: Nu este vina lor ca nu au invatat nimic, nici a elitei care-i conduce si-i fura cat poate. Este vina vecinilor imperialisti.

   O intrebare pentru tine:
   Am vazut ca esti Pro-PSD si Pro-Rusia. Ai un singur sef si o coordonare comuna sau cele doua entitati fac un time-sharing la echipa de postaci?
  • +2 (6 voturi)    
   mai sapa (Luni, 19 mai 2014, 12:31)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   liderul de care zici era descris ca nationalist si anti-globalist ia ghici de cine? De presa de stanga.
   In realitate pentru prima data in istorie indienii au ales altceva decat pseudo socialistii lui Gandhi deci alegerea lui Modi reprezinta o orientare clara spre capitalism si globalism.
   • 0 (0 voturi)    
    este nationalist nu pentru ca spun altii, dar... (Marţi, 20 mai 2014, 9:37)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Narendra Modi era prim ministru in Gujarat cand a avut loc ceea ce a fost numit apoi "Gujarat pogrom", in 2002. El a fost absolvit de acuzatia de complicitate dar prin natura functiei, o mare responsabilitate o avea si el. Maya Kodnani fost ministru in guvernul Modi din Gujarat a fost condamnata in 2012 pentru participare la violentele din Naroda Patiya din 2002.
    Modi face parte din partidul Bharatiya Janata. Filosofia politica a partidului Janata este umanismul integral. Creatorul acestei filosofii, Pandit Deendayal Upadhyaya spunea ca sistemul indian se distinge fata de capitalism sau socialism. Upadhyaya a susținut că filozofiile politice occidentale nu sunt acceptate ca un model pentru societatea indiana din cauza de "preocupare de materialism" pentru bunăstarea socială a individului. El a văzut atât capitalismul, cât și socialismul ca, în esență, sunt viciate de stimularea lăcomiei, antagonismul de clasa, exploatare și anarhie socială. Deendayal Upadhyay era convins că India ca o națiune independentă nu se poate baza pe concepte occidentale, cum ar fi individualism, democrație, socialism, comunism, capitalism, etc și a fost de părere că sistemul politic din India după independență a fost ridicat de pe aceste fundații superficiale și nu înrădăcinate în tradițiile atemporale de cultura antică a Indiei. El a fost de părere că intelectul indian a fost sufocat de teorii occidentale și ideologiile și, prin urmare, a existat un blocaj mare in dezvoltarea și extinderea gandirii originale Bharatiya. El a vizualizat pentru India o formă de guvernare descentralizată și economie de sine-stătătoare, cu satul ca bază.
    Modi este membru RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh sau Miscarea patriotica nationala) organizatie paramilitara hindusa.
 • +27 (37 voturi)    
  Ase,siiiii!?? (Duminică, 18 mai 2014, 22:08)

  dorin [anonim]

  Tat nu va suportam,mujicilor!
  • -1 (9 voturi)    
   Look whose talking (Luni, 19 mai 2014, 9:55)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui dorin

   Tu vorbesti?
 • +25 (43 voturi)    
  russia (Duminică, 18 mai 2014, 22:09)

  kripton [utilizator]

  hai sa vorbim putin despre russia k si continuatoare a hoardelor lui gingis-han: o definitie perfecta. cam un sfert de mileniu si-a facut hoarda de cap pe pamantul rusesc. pe la 1223 mongolii condusi de subotai fac una cu pamantul marea oaste a cnejilor rusi,care inaintea luptei au fost destul de nesimtiti sa omoare un sol tatar... rusul prost si nesimtit nu de azi de ieri. dupa biruinta, capeteniile ruse au fost legate,puse la pamant,apoi s-au pus scanduri peste ei,si mese pt ospatul victoriei..au fost facuti pilaf. apoi in anii urmatori hoarda a ras toate orasele rusesti [cu exceptia notabila a novgorodului; dupa o rugaciune disperata la Maica Domnului,un potop abatut pe neasteptate inconjoara orasul cu un puhoi de apa care a obligat reculul hoardei] Barbatii rusi omorati,femeile violate,si iata noi generatii de rusi cu ochii oblici,vorbind rusa materna,adorand trinitatea crestina dar avand sange si apucaturi de mongol...[in hanatul crimeii k sa aiba drept la tron,un pretendent trebuia sa fie urmas al lui gingis-han;aflam cu uimire ca si tzarii moscoviti se pretindeau urmasi ai lui gingis han...nascuti probabil din adulter...]asa ca la kulikovo in 1380 se petreceprima victorie a corciturilor ruso tatare contra verilor lor,condusi de mamai. apoi cneazul dmitri donskoi jura supunere lui toktamas han... dar drumul spre libertate incepuse..pe la 1783 ocupa crimeea si distrug hanatul hoardei de aur. pana la urma,pretentia rusilor ca in crimeea este ''stravechi pamant rusesc'' pare rezonabila,daca ne gandim ca ei sunt urmasii bastarzilor pe care calaretii mongoli i-au semanat in rusia moscovita peste tot unde descalecau....rusii au ajuns in patria stramosilor lor. Si DA,vladimir putin isi iubeste poporul,il iubeste si pe cel ucrainian cu dragostea aceea ruseasca,specifica lui ivan cel groaznic si a tov stalin [care nici macar nu era rus,dar taaare mult iubea rusia,a facut-o mare si tare...]
  • -11 (31 voturi)    
   huh? (Duminică, 18 mai 2014, 22:22)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui kripton

   "dupa o rugaciune disperata la Maica Domnului"? R U fockin kiddin' me?
   • +2 (30 voturi)    
    rugaciune (Duminică, 18 mai 2014, 22:42)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    da,dupa o rugaciune la Maica Domnului. Lui stalin si celorlalti criminali bolsevici nu le placea chestia asta;inteleg ca nici dvs.dar asta e situatia,in univers lucreaza multe puteri,si efectele lor se vad in istorie,daca ai ochi sa le vezi.
   • 0 (38 voturi)    
    religie (Duminică, 18 mai 2014, 23:17)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    uite aici un citat din petre tutea [daca nu stii cine a fost petre tutea,merita sa te informezi] ''Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze știintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de știință cum am eu nevoie de Securitate.''
    si inca unul: "Eu când discut cu un ateu e ca și cum aș discuta cu ușa. Între un credincios și un necredincios nu există nici o legătură. Ăla e mort, sufletește mort, iar celălalt e viu și între un viu și un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creștin e viu." sanatate!!
    • +1 (13 voturi)    
     Tutea ... (Luni, 19 mai 2014, 12:42)

     XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui kripton

     Tutea a fost un om care spunea prostii pe banda rulanta, conta doar sa suna bine si atat, de mai mult nu era capabil.
     Nu a fost capabil sa sustina o argumentatie, marea lui "contributie" este o serie de enunturi, iar admiratorii sai sunt din aceeasi plamada - le plac enunturile, sunt simple, scurte, suna bine, si e de ajuns, ii scuteste de o povara pe care nu o pot duce: a gandirii, a argumentarii.
     Pai, asa pot sa zic si eu:
     A discuta cu un credincios e ca si cand ai vorbi cu un mesaj robotic de intampinare - nu are cine sa-ti raspunda, sunt doar mesaje inregistrate.
     Sau
     Cum numesti un credincios care gandeste ? Un oximoron.
     Etc.
     Astea sunt doar doua chestii care mi-au trecut prin cap acum si care sunt mai apropiate de adevar, de altfel - eu, de pilda, nu a tebuit sa citez pe cineva ;)
     • 0 (0 voturi)    
      credinta (Luni, 19 mai 2014, 22:48)

      kripton [utilizator] i-a raspuns lui XXIstCentury

      exemple de credinciosi care gandesc: pitagora,kepler,toma d'aquino,nae ionescu, mircea eliade. mai pune mana pe carte domnule,dta nu citezi pt ca nu ai alt orizont decat propria ta minte...cam putin. iar a spune despre tutea ca debita prostii pe banda rulanta...daca asta ai inteles dta....
      • 0 (0 voturi)    
       Pai, tocmai (Marţi, 20 mai 2014, 13:31)

       XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui kripton

       ca am citit ceva mai mult. Enunturi simplute, pline de venin si cam imbecile, gen Tutea, imi provoaca repulsie prin ... lipsa nu doar a argumentarii, dar si a oricarui sistem in care argumentarea poate exista.
       Opera lui se reduce la stabilirea a 3 axiome si reformularea lor obsesiva: credinta e infinit mai importanta decat stiinta; ateii nu sunt oameni - sunt mai mult obiecte sau animale; romanii sunt grozavi.
       Repet, e pur axiomatic, redus, si, prin asta, neaga posibilitatea exercitiului ratiunii.
       Vedeti ca picati in acelasi tipar - tocmai facei afirmatii despre mine. Nu va puneti problema ca poate nu ati inteles ideea - nu ati inteles-o, dar asta se mai intampla in comunicare.
       Dadeam exemplu de mod in care poti spune orice, daca ai idei putine si pe care le prezinti ca avand indubitabil valoare de adevar; argumentatia nu exista, e in afara unui astfel de sistem, care este redus si axiomatic; astfel, "Pitagora, Newton etc. au fost lideri ai spiritului (precum filozofii lui Platon;dintre cei care inregistreaza mesajele robotice repetate de ceilalti, ca sa zic asa). Credinciosii ii pot cel mult cita sau parafraza." Si gata,2-3 axiome si reformuleaza-le in ce moduri vrei, ce am spus ramane valabil..
       Dar asta ar presupune posibilitatea de a lua in calcul ipoteze. Dumneavoastra umblati cu fapte, lucruri pe care le stiti,nu va incurcai cu ipoteze, clarificari etc :D siti de ce nu prea citez, stiti ca nu prea citesc ...
       Dar de unde stiti ca nu sunt o baba credincioasa murdara pe picioare ? Ce nevoie as avea sa citesc ? Enunt, ca doar am suflet curat si simt adevarul: Tutea a spus prostii :D
       P.S.Cei pe care ii mentionati au avut sisteme mult mai complexe si nuantate, chiar, Tutea ... nu are nimic de-a face cu aceasta companie. Un sarman exaltat cu capacitate intelectuala redusa, care a avut mult de tras de pe urma exaltarii.
       O zi buna. ma duc sa caut morti cu mintea clara, am nevoie de ratiune, dupa amintirea imbecilitatilor marelui suflet viu cu mintea lipsa. D
       • 0 (0 voturi)    
        replica (Marţi, 20 mai 2014, 18:25)

        kripton [utilizator] i-a raspuns lui XXIstCentury

        ''cum numesti un credincios care GANDESTE'' ati scris;eu v-am dat exemple de credinciosi care GANDEAU ramanand totusi credinciosi;ramane sa-i numiti dvs cum va place. si vedeti ca rostul credintei este ridicarea omului din patimi si cresterea lui in virtuti;se pare ca despre asta nu stiti nimic,pt dvs religia e o sume de povesti fabuloase despre ceva ce nu exista pt ca nu poate exista. e destul sa vedeti cum a trait maica tereza de calcutta,ca sa intelegeti ca sunteti pe langa subiect,ca toti ateii care cred ca stiu ceva daca au citit cateva carti si stiu sa lege ingenios cuvinte care nu spun nimic.
 • +21 (29 voturi)    
  mmmm (Duminică, 18 mai 2014, 22:25)

  porcovan betiv [anonim]

  Domnu' Vlad, nu incetati a ma surprinde cu articolele dumneavoastra...Foarte bun articol. Sunteti un stindard al presei ca lumea, unul din putinele din ziua de azi. Sa traiti!
 • +23 (29 voturi)    
  de-aia nu mai pot eu (Duminică, 18 mai 2014, 22:35)

  stefan2008 [utilizator]

  ... ca rusii urasc occidentul.
  Sa-si mance propriul rahat, izolati caCo reea de Nord.
 • +18 (28 voturi)    
  Au luat-o razna rusii (Duminică, 18 mai 2014, 22:37)

  Matrafirefox [utilizator]

  "acea Rusie pe care o doreşte Kremlinul şi care este descrisă de unul dintre părinţii fondatori ai eurasianismului, Nikolai Trubetkoi, ca fiind „urmaşa şi continuatoarea conştientă a marii moşteniri a hoardelor lui Ginghis Han”.

  Genghis Han a fost un taran barbar, peste tot pe unde a mers nu a putut sa aprecieze cultura, frumusetea, inteligenta. A ars tot, ca intr-o buna zi sa aiba caii lui iarba cata vor. Si asa e Rusia, o tara de barbari, de prosti si manipulati, care vor sa acapareze lumea prin forta, nu prin politici sanatoase, ei nu stiu sa faca o tara atragatoare pentru oamenii cei mai capabili, asa ca vor fura teritoriu cu tancuri sau cu referendumuri aranjate.
  • +2 (2 voturi)    
   Barbarii moderni (Luni, 19 mai 2014, 20:47)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   Cred ca habar nu aveti de cultura rusa. D-voastra sunteti un barbar cand spuneti asa ceva! Nici de Dostoievski, nici de Tolstoi, Pavlov, Mendeleev, Ceaikovski, Ecaterina ce Mare, etc. nu a-ti auzit pesemne.
  • +2 (2 voturi)    
   cultura rusa (Luni, 19 mai 2014, 22:52)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   rusia are o cultura formidabila domnule,sa nu exageram!! la moskva si sankt petersburg,in metrou oamenii citesc carti nu reviste gen click express ... dta faci confuzie intre incultura si tampenie,care nu e acelasi lucru: poti sa fii un incult si sa ai bun simt sau sa fii biblioteca ambulanta si sa-ti faci nevoile in chiuveta si sa bei pana cazi sub masa,stare in care sa votezi cu vladimir jirinovski...
 • +24 (28 voturi)    
  Sustinere de 80 % (Duminică, 18 mai 2014, 22:37)

  Vania [anonim]

  Asa sustinere avut si Hitler inainte de Marele razboi pentru apararea patriei , cum spun rusii . Sustinere care a adus germaniei milioane de morti . Cum spun unii , istoria se repeta mereu . Doar oamenii sunt altii .
 • +20 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 18 mai 2014, 22:53)

  [anonim]

 • +19 (25 voturi)    
  Doctrina eurasianismului (Duminică, 18 mai 2014, 23:15)

  minup [utilizator]

  imi aduce aminte de Nazism cu Reich-ul milenar disparut fara urme. Rusii au trei posibilitati.

  1 sa accepte o asociere economica,politica cu Vest-ul. Nu vor pentru ca sunt prea mandri
  2 Sa accepte o asociere cu Asia(China in principal).Nu o vad posibil. Chinezii nu se asociaza cu nimeni.
  3 Sa se descurce singuri sub o propaganda nationalista si asa vor disparea din istorie.
  • +3 (5 voturi)    
   sa dea Dzeu! (Luni, 19 mai 2014, 9:51)

   OceanSoul [utilizator] i-a raspuns lui minup

   pai speram s-o aleaga pe ultima ... si pana-n Kamceatka sa fie un parc de distractii ... :)
  • +1 (3 voturi)    
   Cine are ochi sa vada (Luni, 19 mai 2014, 20:49)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui minup

   Nu cu economia vestica au problem ci cu neo-marxismul multi-culti pe care il propaga puterile din vest si care nu mai au nimic cu adevarata cultura a vestului. Niste spalati la creier din UE distrug cultura Europeana si noi ar trebui sa ii aplaudam si urmam? Eu nu!!!
 • +21 (31 voturi)    
  rusii (Duminică, 18 mai 2014, 23:24)

  kripton [utilizator]

  citam din petre tutea : "Rușii au un fel de umanitate indefinibilă. Am fost la Moscova și nu pot spune despre ei că sunt individual tirani, deși au practicat tirania. Pe de altă parte nu cred să fi întâlnit vre-un rus care să fie normal: asta nu mi-o pot explica decât prin faptul că, probabil, s-au corcit cu tătarii."
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 16:29)

   [anonim] i-a raspuns lui kripton

   • 0 (2 voturi)    
    tutea (Luni, 19 mai 2014, 22:55)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui

    da,tutea a spus ca a facut puscarie pt un popor de idioti,si precum se vede avea dreptate. numai ca el NU era idiot,si a facut in mod CONSTIENT puscarie pt ca iubea acest popor,cu toate ale lui, dupa cum alte citate dovedesc cu prisosinta; sunt sigur ca le cunoasteti,ceea ce face si mai penibil comentariul dvs.
 • +19 (23 voturi)    
  Ne uităm departe... (Duminică, 18 mai 2014, 23:24)

  war4peace [utilizator]

  ...dar putem privi mai aproape. Discursuri de acelaşi fel l-au dus pe Vadim la 18% nu cu mulţi ani în urmă, au adus USL-ul la putere şi menţin o clică de şarlatani la putere. Nici poporul român nu e mai breaz...
  Singura diferenţă e că poporul român n-are forţa militară suficientă, altfel era vai şi-amar.
 • +3 (29 voturi)    
  pentru izotopul habotnic (Duminică, 18 mai 2014, 23:54)

  nellino [utilizator]

  Cioran a povestit cum in tinerete Tutea cel crestin a cumparat ziarul Pravda si l-a pupat de fata cu toti. Pentru ca era marxist.
  In seara aceasta a mai fost un episod din Cosmos, prezentat de Neil deGrasse Tyson. Sunt curios daca Tutea i-ar fi spus sefului Observatorului Hayden ca este mort sufleteste, doar pentru ca este ateu!...
  • +3 (11 voturi)    
   stardust (Luni, 19 mai 2014, 7:08)

   utug [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   "For me, that is the most profound revelation of 20th century astrophysics and I look forward to what the 21st century will bring us .....

   [ ... I want my children to know that they were made from stardust ... to think that people can believe in their respective God(s) is just fucking sad! 
    This makes me feel good, especially after a long day ... and now some red wine. ;)
   The Stars died so we can live and not Jesus as we know ... After indulging in religion for many years this makes me far more happier, than reading the bible or any other religious books ]


   http://www.youtube.com/watch?v=CzSMC5rWvos

   http://www.youtube.com/watch?v=9D05ej8u-gU

   http://www.insaturnsrings.com/

   ...................................................
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 16:33)

    [anonim] i-a raspuns lui utug

    • 0 (2 voturi)    
     biblia (Luni, 19 mai 2014, 23:08)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui

     faptul ca multi romani sunt ignoranti nu scade nimic din monumentalitatea bibliei. imi pare rau ca puteti deprecia biblia dupa prostia inchinatorilor. sa nu uitam ca si dostoievski a citit biblia...si a inteles ALTCEVA din ea decat mujicul pe care il ironizati dvs,fie el rus sau valah. dar daca o sa va deranjati sa cititi comentariile la biblie facute de mitropolitul bartolomeu anania la editia tradusa de sfintia sa,o sa aveti surpriza vietii voastre.
     • -2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 mai 2014, 0:07)

      [anonim] i-a raspuns lui kripton

  • +2 (10 voturi)    
   tzutzea (Luni, 19 mai 2014, 10:33)

   carbon14 [anonim] i-a raspuns lui nellino

   pai daca era marxist,cum se explica faptul ca a fost legionar si a facut ani grei de puscarie pt asta? dezinformati tovarase,nu e ok. iar viata sau moartea sufletului nu se masoara in cata STIINTA ai in cap;ar insemna ca toti taranii evului mediu romanesc erau morti sufleteste,pt ca ignorau stiinta contemporana, care ne spune ca nu exista dumnezeu, exista ecuatii ...
   • +3 (9 voturi)    
    Sa nu dam cu pietre, sa citim Hotnews! (Luni, 19 mai 2014, 11:14)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui carbon14

    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-10996481-trecerea-lui-petre-tutea-marxism-legionarism-dumirire-brusca.htm

    Petre Tutea a fost de stanga initial, scriind chiar la revista "Stanga", impreuna cu Alexandru Zahia, cu Petre Pandrea si cu V.V. Stanciu.

    Istoricul Lucian Boia despre revista "Stanga": "Frecvent apare semnatura lui P. Boteanu, pseudonimul lui Petre Tutea; se afirma ca marxist convins care isi exprima "increderea in devenirea sociala, asa cum a fost formulata de parintele socialismului modern" si denunta statul burghez, definit ca "minoritatea posedantilor constienti si organizati in scopul exploatarii muncitorilor de toate categoriile si taranilor, adica a majoritatii."

    Istoricul Lucian Boia despre Petre Tutea
    cu aspiratiile maselor". Asa arata primii pasi ai lui Tutea spre devenirea lui de om... de dreapta" (Lucian Boia, "Capcanele Istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950", p. 41-42, ed. Humanitas, 2011)
    • 0 (0 voturi)    
     tutea (Luni, 19 mai 2014, 23:11)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui nellino

     da domnule,asta nu schimba cu nimic datele problemei : tutea A FOST marxist,si pt ca a virat spre nationalismul crestin a facut ani grei de puscarie. nu inteleg care e problema dvs? va cramponati de ceea ce a fost tutea candva... va priveste pana la urma.
  • 0 (0 voturi)    
   tutea (Luni, 19 mai 2014, 23:03)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   cand tutea pupa ziarul pravda nu era crestin INCA,iar cand era crestin nu mai pupa ziarul pravda; sau dvs credeti ca l-au trimis degeaba bolshevicii in puscarie? aveti o ''logica''aiuritoare.
   Moartea sufleteasca k si viata sufleteasca nu au legatura cu gradele acedemice;ar insemna sa credem ca taranii valahi si moldoveni din evul mediu au trait degeaba pt ca nu stiau de inelele lui saturn si de ecuatiile lui einstein;dvs faceti o confuzie catastrofala intre cunoasterea STIINTIFICA si cunoasterea MISTICA;e posibil ca savantul de care vorbiti sa fie alcoolic,sau sa traga coca pe nari la petreceri,sau sa-si sape din invidie colegii care au articole mai bune decat ale lui in reviste de prestigiu; VIATA duhovniceasca e viata CURATA,fara vicii,iar moartea sufletului sunt viciile care il intuneca. M-as bucura sa intelegeti ca vorbim de parimi si virtuti,nu de licente si doctorate,care sunt ALTCEVA. si poate ultimele cuvinte ale marchizului de Laplace,echivalentul din sec 19 al lui neil tyson,ar trebui sa va dea de gandit; in ceasul mortii nu a gasit nici o consolare in mecanica cereasca pe care o stapanea genial...
 • +1 (3 voturi)    
  Ie ceva... (Luni, 19 mai 2014, 0:43)

  Nea Hoisan [utilizator]

  ce io nu intzeleg, dom'le. Adica, acuma, hahoalele sant la episodu in care:

  '...au început din nou să creadă în Rusia. Dar nu într-o Rusie europeană, ci în acea Rusie pe care o doreşte Kremlinul şi care este descrisă de unul dintre părinţii fondatori ai eurasianismului, Nikolai Trubetkoi, ca fiind urmaşa şi continuatoarea conştientă a marii moşteniri a lui Ginghis Han”.

  Mai antzartz se considerau nici mai mult nici mai putzin decat unicii urmashi ai celei de-a treia Rome. Si asta din cauza ca nu'sh ce fata a Paleologului s-a maritat cu o hahoala retarda, cneaz sau ceva de genu...

  Deci, intrebare, care-i adevaru? Hahoalele sant urmashele lu Gengis Han sau ale lu Traian? :-)))
  • +1 (5 voturi)    
   Urmasi ai lui Traian vecini cu urasi ... (Luni, 19 mai 2014, 10:44)

   utug [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

   ai lui Ghingis Han ?

   < Ie ceva... ce io nu intzeleg, dom'le ... Deci, intrebare, care-i adevaru? ... > :
   ________________

   Suntem intoxicati de propaganda. Articolul dlui Vlad Mixich este altceva ?
   Sansele de dezintoxicare sunt reduse. Incearca.
   Crimeea nu este a Ucrainei care nu exista atunci cand Rusia a alungat imprriul otoman din Crimeea. Unii istoric considera razboiul Crimeei, intre imperiul rus pe deoparte si englezi , francezi, italieni si otomani pe de altaparte drept Primul Razboi Mondial ["some historians regard Crimea War as the first truly world war"]
   Rusii urmasi ai imperiului lui Ghingis Han ? Posibil. Cum noi romanii suntem urmasi ai lui Traian de ce sa nu poata fi si rusii urmasi ai lui Ghingis Han ? Tatarii, trib turcic din Mongolia lui Gingis Han, traiau din prada de razboi iar ca prada luau si prizionerii pe care ii vindeau ca sclavi. Nu este bine sa ai vecini pe urmasii lui Ghingis Han.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Trubetzkoy

   http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasianists

   Russian Empire ...
   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Russian_Empire_(orthographic_projection).svg

   A Little History Lesson On Ukraine And Crimea May Help Put Things Into Perspective
   http://www.businessinsider.com/a-short-history-of-ukraine-and-crimea-2014-2?IR=T

   http://www.amazon.com/Strategic-Vision-America-Crisis-Global/dp/B008PGL7AI
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 16:40)

    [anonim] i-a raspuns lui utug

   • -1 (1 vot)    
    crimeea (Luni, 19 mai 2014, 23:15)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui utug

    dvs nu ati inteles esenta problemei: nu conteaza drepturile ISTORICE ale ucrainei sau rusiei asupra ucrainei,conteaza INVIOLABILITATEA FRONTIERELOR de dupa 1991,garantate chiar de rusia in 1996 la budapesta... iar daca veni vb de DREPTURI,tatarii crimeeni,care sunt mai vechi in zona decat rusii cu 1/2 mileniu,au spus clar ca nu vor cu rusia; de ce nu conteaza opinia lor???
 • +1 (15 voturi)    
  Ce conteaza ce i-ar fi spus Tutea? (Luni, 19 mai 2014, 2:20)

  Alius [utilizator]

  Cu ce te incalzesc pe tine Cosmos si seful observatorului?

  Apropo de Cioram: ti-a povesti tie Cioran asta? Oricum, asta arata ca Petre Tutea a evoluat. Tu, din pacate, mai ai mult pana sa ajungi in acel punct.

  "Petre Pandrea povesteşte că Petre Ţuţea a fost atras de marxism în tinereţe, însă s-a vindecat în urma întâlnirii cu Nae Ionescu." Tutea a spus multe, cu care poti fi sau nu de acord. Lasa-l pe Tutea si vezi acolo de hotii si mincinosii pe care i-ai adus la putere.
  • +5 (11 voturi)    
   unde gresesti (Luni, 19 mai 2014, 9:36)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Alius

   1. Prefer sa ma incalzeasca raceala majestuoasa a Cosmosului si prezentarile lui deGrasse Tyson decat gazul rusesc.

   2. De cateva sute de ani exista un concept care ajuta la transmiterea cuvintelor cuiva catre aceia care nu au putut fi martori la momentul cand respectivul le-a rostit. Acest concept se cheama "carte". Nu am fost partener de discutii al lui Emil Cioran, desi mi-as fi dorit, dar i-am citit cartile si am citit carti despre el.

   3. Daca perioada marxista din tinereta a lui Tutea a fost perioada "rea", iar perioada ortodoxa din puscarie a fost perioada "buna".... perioada legionara este cea de tranzitie?

   Ultima afirmatie este mult prea imbecila pentru a o invrednici cu un raspuns.
   • 0 (0 voturi)    
    iar tutea (Luni, 19 mai 2014, 23:22)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    dvs deosebiti perioada legionara de cea ortodoxa din puscarie,dovedind necunoasterea problemei; legionarismul a fost un fenomen social national-crestin net diferit de nationalismul pagan al nazistilor;acesta este motivul pt care fuhrerul a evitat sa-i aduca pe legionari la putere si in 1938 imediat dupa ce a iesit din audienta de la hitler,in tren fiind,regele carol 2 a ordonat prin telegraf executarea liderilor nationalisti crestini deja arestati,fiind evident in asentimentul lui hitler; petre tutea era legionar in puscarie si ortodox cand era legionar;se pare ca dvs credeti ca sunt lucruri diferite. e adevarat ca poti fi ortodox fara sa fii legionar,cum suntem atatia,dar era exclus sa fii legionar fara sa fii ortodox. puneti mana pe carte si cititi,nu stapaniti subiectul.
 • +13 (15 voturi)    
  . (Luni, 19 mai 2014, 2:55)

  CristiPopescu1 [anonim]

  Natiunile ortodoxe (ruse, romane, sarbe) sufera toate de aceeasi boala. Se uita cu un ochi la Occident si cu unul la Orient.

  Le trebuie prosperitatea Occidentului si autoritarismul Estului.

  Astea doua in veci pururi nu or sa mearga mana in mana.
  • +2 (8 voturi)    
   . (Luni, 19 mai 2014, 8:20)

   cts [utilizator] i-a raspuns lui CristiPopescu1

   Poate cele de origine slava, Cristi. Grecii, armenii si romanii nu prea, nu crezi?
   • +2 (4 voturi)    
    cred ca la greci nu e cazul (Luni, 19 mai 2014, 12:38)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cts

    baietii au o traditie de stanga ceva de speriat
    • +1 (1 vot)    
     stanga (Luni, 19 mai 2014, 23:28)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     francezii nu au traditii de stanga? numele de iacobini,robespierre si marat nu va spun nimic? teroarea revolutionara in care au disparut danton si atatia girondini,a fost opera stangistilor... ii reintalnim in toate eruptiile revolutionare din sec19- in primul rand comuna din 1871 dar nu numai. in rezistenta antihitlerista si apoi in 1968,comunistii francezi si-au facut simtita prezenta din plin. iar in italia... carbonarii,garibaldi, muuul mai tarziu brigazile rosii ... grecii nu sunt singurii cu traditie de stanga. e drept ca franta si italia sunt tari catolice... dar crestine.
 • +8 (10 voturi)    
  ARGHEZI (Luni, 19 mai 2014, 6:27)

  pointless man [utilizator]

  DIFERENŢA DE LA IED LA HIPOPOTAM
  Cum valabile sînt şi azi, pentru că se referă la o naţie, şi nu la un moment al acesteia, observaţiile din "Însemnări ruseşti", iscălite de Arghezi în "Revista Fundaţiilor Regale", nr. 8-9, 1 august-1 septembrie 1941. Scriitorul adună aici, sub genericul dat de subtitlul "Dintr-un caiet din străinătate", texte risipite prin reviste, disparat, despre experienţa sa din Elveţia. Aici, el a putut cunoaşte moravul rusesc în toată splendoarea bizareriilor sale, înainte de lovitura de stat bolşevică. "Însemnările" explică nu numai Rusia, dar şi Uniunea Sovietică, nu numai pe ruşi, dar şi pe comuniştii de peste Nistru, nu numai pe ţar, dar şi pe Stalin.

  Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam. E o lume de stupefacţii şi gigantisme." Definirea spiritului rusesc porneşte de la diferenţa cosmică faţă de spiritul european. A căuta să-l înţelegi după normele firescului e o întreprindere zadarnică:
  "Dacă mintea noastră merge la dreapta, mintea rusească o ia de-a-ndaratele şi săgeata ei de manometru tremură şi sare peste intervale. Au alte filozofii, chiar alte matematici. Ruseşte, una cu trei face între şapte şi nouă şi minusul e cubat. De două ori patru e unsprezece sau treizeci şi cinci. Conflictul de caracter ia la ruşi proporţii elefantiazis fantastice şi se tîrăsc (sic !) între Adam, Iov şi Apocalips. Neamul ăsta, pe care îl cunosc în străinătate, în exemplarele lui princeps, poate să fie internaţional şi naţionalist şi şovin în acelaşi timp, pravoslavnic bigot şi ateu, de-a valma. La el, contradicţia se armonizează. Lucrurile ce se bat cap în cap îşi împletesc coarnele într-o logică înspăimîntătoare. Diametralele opuse duc la unicul oblic şi la sinteza neagră.
  • +7 (11 voturi)    
   Superb (Luni, 19 mai 2014, 9:42)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   si ce vreti de la o natie de sclavi slavi condusa de o minoritate vikinga corciti pina la perersitate cu mongolii?
   Pe de alta parte, noi, românii, nu avem de ce sa ne plingem prea tare. In fond n-avem toti ochii oblici ca tristul asta de dl.Ponta.
   • +1 (3 voturi)    
    VREAU (Luni, 19 mai 2014, 13:49)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    să ne ardem cu fierul roșu pe creier această excelentă sinteză argheziană. Nu exclusiv în legătură cu rușii, CI ȘI DESPRE NOI. Fiindcă, dintre toate popoarele Europei de Est, cu EI semănăm cel mai tare - LUCRURILE CE SE BAT CAP ÎN CAP ÎȘI ÎMPLETESC COARNELE ÎNTR-O LOGICĂ ÎNSPĂIMÎNTĂTOARE ! Avem în fața ochilor acea ”logică înspăimîntătoare” - scena politică românească.

    Ce ne deosebește radical de vecinii răsăriteni ar fi NUMĂRUL - nu degeaba voia Scornicilă să ne înmulțim ca iepurii - PROȘTI, DA MULȚI, MĂRIA TA !
  • 0 (0 voturi)    
   este surprinsa esenta (Marţi, 20 mai 2014, 9:26)

   Mihai IonTurcu [anonim] i-a raspuns lui pointless man

   rusii au un alt fel de mental decat occidentalii.Poate fi facuta o analiza a acestei deveniri. Pot fi intelesi fenomenologic. Nu pot fi schimbati, cum nu pot fi schimbati chinezii, japonezii, indienii. Faptul ca toti uzeaza de stiinta moderna si tehnologia avansata nu modifica mentalul. In literatura si muzica, rusii pun "sufletul rusesc" sau "sufelul Rusiei", , un "duh" al lor,prezent in toti si toate, mai presus de persoana si specificatii. Important este sa si-l pastreze si retina intre granitele lor teritoriale. Pericolul consta in mesianismul rusesc.
 • +4 (12 voturi)    
  Despre ei. (Luni, 19 mai 2014, 7:28)

  Elena [anonim]

  Tatal meu avea o vorba cand se vorbea despre rusi ; "Prostul daca nu-I fudul , parca nu e prost destul !"Aceasta m-a determinat sa calatoresc in 1972 in URSS pentru a cunoaste "fenomenul" rusesc.Pot spune cu toata convingerea ca au cel mai perfid system de gandire ,prin educatie : un fel de cancer in fazele 3-4.Parca ar fi desprinsi de realitatea inconjuratoare ,pe care de altfel o refuza , dar au pretentii de "asistati",imprastiind ura. Ura este religia lor !
  • -3 (11 voturi)    
   Trecut (Luni, 19 mai 2014, 10:06)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Elena

   Ma indoiesc ca sunteti un fel de Alexis de Toqueville doar ca in cazul d-voastra a-ti fost in URSS in 1972 si credeti ca tot in 72 suntem.
  • +4 (10 voturi)    
   Nu le place realitatea (Luni, 19 mai 2014, 10:24)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Elena

   Asta am observat si eu, desi n-am fost acolo pe vremea URSS, nu prea le place sa le spui adevarul, nu vor sa-l auda, vor doar sa mearga la servici sa se joace pe telefon - ca oricum banii ii iau. Genul asta de comportament il avem si la noi in tara, mai ales in companiile de stat.
 • +11 (15 voturi)    
  Ce n-au prea inteles rusii (Luni, 19 mai 2014, 8:51)

  asdf [anonim]

  e ca mult mai important e ca americanii au reusit sa domine lumea cultural, desi probabil nici nu si-au propus asta la inceput. Blugii, internetul, muzica rock, coca-cola, sint instrumente de dominatie mult mai puternice decat amenintarea tunului.

  Americanii de multe ori sint invitati sa domine un teritoriu sau altul. Rusii nu vor castiga nimic, pentru ca, desi puternici militar, economia lor scartaie si, cel mai important, lumea ii dispretuieste sau ii uraste, si cu asta nu poti sa te lupti. De-aia s-a si destramat Imperiul sovietic.
 • +9 (13 voturi)    
  Psihologia maselor (Luni, 19 mai 2014, 9:22)

  EMP [utilizator]

  E interesant de remarcat ca Putin si Viktor Orban folosesc o strategie similara. Amandoi mizeaza pe credinta (inoculata de secole) ca maghiarii, respectiv rusii au un "suflet" special si ca Europa vrea sa-i elimine pentru ca nu-i poate intelege, sau pentru ca nu-i poate integra.
  E o retorica cam ieftina pentru secolul XXI dar iata ca functioneaza, atat Orban cat si Putin se bucura de multa popularitate la ei acasa.
  Care vor fi consecintele acestei politici ramane de vazut, dar nu vad ce ar putea sa iasa bun dintr-o asemenea filozofie care indeamna la izolare.
  • -6 (12 voturi)    
   Neo-marxismul UE (Luni, 19 mai 2014, 10:13)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui EMP

   Jean Sevilla a fost de curand la Bucuresti si a fost invitat la libraria Humanitas unde a avut ocazia sa vorbeasca despre Uniunea Europeana, despre (in)corectitudinea politica promovata agresiv, care se vinde si la noi tot mai mult. Este un spirit care distruge sufletul European. UE este ateist, promoveaza non-valorile, homosexualitatea, destrama familiile, este anti-crestin si pro oricare alta religie. Este defapt un neo-Marxism deghizat in multiculturalism. Romanilor le va lua ceva timp pana vor intelege politica aceasta.
   Orban vrea sa readuca valorile crestine in Ungaria unde din pacate multi au uitat de D-zeu, acesta este "pacatul" sau. Evident sionistii nu il pot ierta. Socialistii de acolo, sunt majoritatea evrei. Am tot respectful pt un evreu cinstit si integrat, dar din pacate fiecare natie isi are uscaturile. Uscaturile lor ingroasa randul socialistilor.
   • +7 (11 voturi)    
    ai dreptate privitor la multi-culturalismul (Luni, 19 mai 2014, 12:53)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

    Europei si neo-marxismul desantat.
    Numai ca a sustine ca Orban e animat de sentimente crestine si ca sionistii il urasc pentru asta e o bazaconie mare cat Rusia.
    Orban pedaleaza pe aceleasi sentimente nationaliste binecunoscute de veacuri. E valabil si pentru Putin.
    Europa poate nu e pe drumul cel mai bun dar s-a dovedit in timp ca modelul social si economic european(si exportat in US sau Japonia) este unul care se poate auto-regla in timp pe cand modelul revolutionar rusesc lucreaza dupa ciclul ridicare-prabusire si asta va urma inevitabil.
 • +5 (9 voturi)    
  Am un ceas... (Luni, 19 mai 2014, 10:02)

  DaniAndi [utilizator]

  Am un ceas rusesc...Vostok Komandarskie :D E bun pentru pretul lui. In rest nu am altceva rusesc. In afara de benzina pe care am pus-o de la Lukoil acum cateva zile.
 • +5 (7 voturi)    
  Calcul simplu (Luni, 19 mai 2014, 10:13)

  feisbuk [anonim]

  America si Europa vad in Rusia si sateliti o piata de 200.000.000 consumatori si o sursa de materii prime - gaze, minereuri si metale rare. Pot renunta la asta?

  Rusia vede in Europa o piata pentru materiile prime. Fara consumatorii din Europa si America de Nord inchid pravalia in 6 luni.

  E un joc simplu. Care pe care. Politicienii nu vor merge prea departe de frica baietilor cu interese economice, cei care le si platesc fotoliile. Cei din urma sunt chiar mai interesati de problemele de acum, caci o regula spune, preturile cresc in vreme de razboi.

  Ucraina? Collateral damage.
 • -5 (13 voturi)    
  Le ei ca la ei (Luni, 19 mai 2014, 10:17)

  Patton [utilizator]

  La ei ca la ei, dar ce sa zicem de propaganda exceptionalistilor nascuti cu dreptatea in mana? Abunda in reactia Hotnews, zici ca-s bucatica rupta din Casa Alba.
 • -2 (12 voturi)    
  Jena de Europa (Luni, 19 mai 2014, 10:25)

  Eucris [utilizator]

  Mie personal mi-a fost jena de originea mea europeana cand am vazut femeia cu barba la Eurovision. Am ajuns de rasul lumii! Cred ca muzulmanii s-au distrat de nu mai puteau. Europa care a pus pe piata un Leonardo da Vinci, Pascal, Goethe, Montesquieu, Teresa de Avilla, Otto Pavlicek, acum pune pe piata femeia cu barba. Mi-e teama sa ma gandesc ce specimen de "om nou" va castiga anul viitor concursul? Poate Frankenstein pe motivul ca este un minoritar persecutat...
 • +8 (10 voturi)    
  Citez din articol (Luni, 19 mai 2014, 11:24)

  Mihai_Silas [utilizator]

  „noi, ruşii, ştim să cântăm, nu vrem să luptăm cu nimeni pentru că, pur şi simplu, suntem cei mai buni în toate” .
  Fraza asta imi aminteste de perioada hitlerista. Le-a spalat Putin creierele la fel cum a facut si Hitler, se cred Dumnezeu. Cu ce sunt ei mai buni decat europenii chiar nu pot sa-mi dau seama.
  • +3 (9 voturi)    
   Ma intreb... (Luni, 19 mai 2014, 12:33)

   V [anonim] i-a raspuns lui Mihai_Silas

   Ruznacii astia puturosi si betivi si mereu cu pata urii pe ei, nu arunca o privire spre China, Coreea de S, Japonia, sa inteleaga macar ce e aia MUNCA si CALITATE ?!?
   Satu si beau toata ziua, se gandesc la rapt si violuri, si vand ce gasesc de vandut, al lor sau mai bine al altora, luat cu japca in numele eliberarii de sub jugul fascist. Distrug natiuni intregi, deporteaza popoare...
   Lumea a treia e putin spus, aia poate ca mai uda portocalul la radacina, dar ruznacii doar gauresc pamantul si vand gaz, contra vodka...neam de traista cu coada sus, invidia si ura cat casa...
   Cred ca in curand va veni peste ei foamea sau mai rau, cateva sute de focoase nucleare, daca se mai dau razboinici prea mult pe planeta asta mica...
   Putin = derbedeu cu aere de ''nobil''...bleaaah...
   • +4 (4 voturi)    
    Macabru (Luni, 19 mai 2014, 14:12)

    Mihai_Silas [utilizator] i-a raspuns lui V

    Un popor subjugat, plin de oamenii saraci care sunt usor de manipulat in masa, Putin i indoctrineaza le baga-n cap ca occidentul le vrea raul si sa fie fideli doar Rusiei. Totul este doar o lupta politica si psihologica condusa de un fost ofiter KGB-ist metamorfozat in ce-a fost odata Hitler si Stalin
   • 0 (2 voturi)    
    Tuica (Luni, 19 mai 2014, 20:59)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui V

    La noi in Romania nu se bea, nu avem betivi numai oameni treji si f muncitori asa-i?
    Rusii au in fibra lor ceva care ii va face sa redevina o mare putere! Au potential.
 • +7 (9 voturi)    
  [...] (Luni, 19 mai 2014, 11:48)

  JeSuisRoumain [utilizator]

  atat de mult ii urasca incat se imbraca si-si cumpara masini din occident. iar cei saraci cai si la noi...exact la fel.
 • +2 (4 voturi)    
  Ca de obicei:frustrare! (Luni, 19 mai 2014, 14:07)

  takada [utilizator]

  Conducatorii rusi nu iubesc oamenii,ei iubesc o rusie imperiala intinsa peste mari si tari in care,ca si in cazul Siberiei,nu locuieste nimeni.tot ce conteaza pentru ei este pamantul,cat mai mult pamant sub aripa ocrotitoare a "maicii" rusii.
  Cum spuneam acum cateva zile ei sunt fricosi si frustrati.fricosi:le e frica ca vine occidentul peste ei si ii invata ce este civilizatia si bunastarea.frustrare:ei trag cu coada ochiului in vest si vad ce nivel de trai au unii si ei se chinuie cu roaba si cu lada sa ridice doar castele de nisip.
  De fapt e mai bine pentru ei sa ramana acolo in Asia,langa China,pentru ca de fapt Europa ar fi doar pana la Nipru,dincolo de Nipru e o zona de stepa tipic asiatica care se potriveste de minune rusiei.
  Sa ramana rusia cu China,dar China nu mai este fratele lor mai mic.deja China are oameni si tehnologie cu mult peste ceea ce are rusia acum,si in curand va deveni poate prima economie mondiala.asa ca rusul spera sa ia de la China tehnologie,dar ei nu stiu ca ,conducatorii Chinei trag cu ochiul la Siberia bogata.
  rusia ramane cu frustarea trecutului bolsevic in care popoarele erau sub opinca mujicului si in care nu misca nimeni de frica.
  au trecut vremurile alea,cei care mai spera la asa ceva sunt ori neinformati ori prosti.
 • 0 (4 voturi)    
  un popor emotional eminamente... (Luni, 19 mai 2014, 14:26)

  ..13 [utilizator]

  Este de bine - cu cat iubesc mai mult, cu atat vor ura mai mult, cu mai multa putere mai tarziu...

  Iubirea trece si prin mat - cu drag astept implozia matului rusesc!

  Si atunci sa te feresti din calea lor!!!
  • +1 (1 vot)    
   Nu dori rau altcuiva (Luni, 19 mai 2014, 21:02)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Ce dezgustator, ce minte si suflet poate avea cineva care doreste raul altcuiva.
   O ruda de-a mea a fost detinut politic, unul din corifei I-a spus rudei mele ca va face tot ce-i sta in putinta sa il vada spanzurat. Ghiciti ce s-a intamplat - acest corifeu a fost spanzurat.
 • +3 (5 voturi)    
  Rusia= Coreea de Nord (Luni, 19 mai 2014, 14:33)

  ..13 [utilizator]

  Cu drag se indreapta Rusia spre modelul Coreei de Nord...

  O sa moara Rusia asa cum moare acum Coreea de Nord!

  Mult succes si astept astfel moartea fireasca a comunismului!

  Cu mult drag si cu speranta in inima!
 • +2 (4 voturi)    
  noi (Luni, 19 mai 2014, 14:45)

  vladimir14 [utilizator]

  Cand am inceput sa-i iubim pe rusi????
  Oare in 2014?
  • +2 (4 voturi)    
   Cred ca din 2012 (Luni, 19 mai 2014, 15:38)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

   cand a venit Ponta la putere.
   • 0 (2 voturi)    
    corect (Luni, 19 mai 2014, 15:51)

    vladimir14 [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

    Dar rezultatele se vad acum in 2014 si cred ca si in noiembrie se vor vedea.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 15:56)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Am fost recent la Chisinau (Luni, 19 mai 2014, 16:19)

  Cristian [anonim]

  si am intalnit romani de acolo care nu vor sa intre in UE pentru ca " UE este pentru pederasti" . De acolo cred ca vine dorinta de unire de doar 25% in Moldova. In Romania, am intalnit destui romani scarbiti din acelasi motiv.
  Putin a castigat adepti si pe tema asta. La ei femeia cu barba nu castiga concursuri, familia e ocrotita, copii nu sunt luati cu japca de langa parinti pentru a fi dusi la orfelinate unde sa primeasca educatie " politically correct" etc.. Cred ca sunt o gramada de europeni nemultumiti de aceste lucruri si KGB-ul isi face treaba.... Sa vedeti ce scoruri vor avea antieuropenii la alegerile astea.
  UE trebuie sa regandeasca politicile in ceea ce priveste gradul de intruziune in intimitate si respectarea traditiilor si valorilor locale daca vor ca jirinovschi sa se fi inselat.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 mai 2014, 16:47)

   [anonim] i-a raspuns lui Cristian

  • +1 (1 vot)    
   ue (Luni, 19 mai 2014, 23:39)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui Cristian

   ue nu-si va regandi politicile vis a vis de minoritati pt ca ele au un scop ff profund,de fapt ESENTIAL : CREAREA OMULUI NOU,depravat,imoral,lipsit de patrie neam constiinta morala , un ins tulbure care nu stie de unde vine si unde se duce; ce sens in viata au modelele propuse tineretului de marutza si altii k el? nu vezi emisiuni cu olimpicii romaniei vezi emisiuni cu papusile gonflabile ale romaniei si nu e o intamplare , asta inginerie sociala! rusul este un tiran fara dumnezeu,care k si adolf la vremea lui,are o misiune precisa: sa provoace un cataclism mondial din care sa iasa 'o lume noua'' mai dementa decat cea dinaintea ei. bineinteles ca el va explica supusilor lui cat de buna e societatea lor fata de ailalta incare se mananca bine si oamenii au de toate (inclusiv criza economica) Asta k oamenii sa mearga cu entuziasm la abator...
 • 0 (6 voturi)    
  Bun (Luni, 19 mai 2014, 18:25)

  asylum leftovers [utilizator]

  Domnule Mixich,

  Ati scris mult adevar in acest articol pentru cei mai ignoranti dintre noi. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate.
  • +1 (3 voturi)    
   Gandire marxista (Luni, 19 mai 2014, 21:04)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui asylum leftovers

   Metoda marxista: daca esti de accord cu mine, esti intelligent, daca nu esti de accord, ai problem cu inteligenta.
   • 0 (0 voturi)    
    metoda marxista (Marţi, 20 mai 2014, 18:38)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

    nu e metoda marxista;imparatul roman nero ii rasplatea pe cei care ii laudau poeziile si ii executa pe cei care le criticau,asta inseamna ca aplica o metoda marxista??
 • +1 (3 voturi)    
  Cui foloseste eurasianismul (Luni, 19 mai 2014, 22:21)

  BogdanVoda [anonim]

  Curentul asta ideologic al eurasianismului are ca unic scop pentru Vladolf Putin, sa tina electoratul rus departe de toate idele de justitie din Europa de vest de ideile de raspunderea a conducatorilor in fata maselor care i-au votat, etc.. Cum ar putea clica de kgb-isti care a inhatat puterea si averile de miliarde sa si le mentina intr-un sistem democratic de tip occidental cu "checks and balances" intre puteri, cu justitie impartiala, cu lideri care se retrag de la conducere la sfirsitul mandatului, etc...? Acesta este un model social politic care le da frisoane kgb-istilor si ca urmare nu-l vor nici macar plimbat pe la nasul electoratului rus. Ca urmare a fost si este implementata prin mass media controlata aproape 100% de aceeasi clica 24 de ore din 24. Orice asemanare cu Antena 3 nu e de loc intimplatoare.
  Este implementarea aceluiasi scenariu.
 • 0 (2 voturi)    
  Jurnalistii lu' peshte (Marţi, 20 mai 2014, 7:50)

  sile231 [utilizator]

  Titlul acestui articol e conceput in mod sigur de unul din jurnalistii lu' peshte. Argument : Generalizarea e cea mai frecventa greseala de logica.Si in 1919 existau destui rusi care impartaseau valorile occidentale. Dar cu acel toata puterea sovietelor ei au fost reprimati. Destul de putini au reusit sa fuga sa-si caute rostul in alte parti de lume.Si acum cred ca au ramas in Rusia destui oameni sanatosi la bibilica. Dar occidentul trebuie sa-i sustina cu toate mijloacele de care dispune.
  • +1 (1 vot)    
   что западные ценности? (Marţi, 20 mai 2014, 13:01)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui sile231

   Valorile occidentale nu sunt intotdeauna valabile in toate colturile lumii. De pilda victoria comunistilor in China a fost facilitata de sustinerea populara. De ce? Pentru ca sistemul colectivist era mai apropiat de traditia chineza in agricultura. Oamenii au inteles mai bine ce le spuneau comunistii. Pe ceilalti nu ii prea intelegeau. Vezi "LUMEA CHINEZA" de Jacques Gernet.
   Ce legatura este intre Islam si occidentul european?ZERO! Poate doar ca deja in sudul Frantei exista mai multe moschei decat biserici.
   In Egipt a avut loc o schimbare de putere. Mubarak a fost alungat si egiptenii au fost chemati la vot. Cine a castigat alegerile? Fratia Musulmana. In Algeria lui Ben Bella si Boumédiènne, la primele alegeri mutipartide (dec 1991) castiga Frontul Islamic de Salvare si tara intra intr-un razboi civil pentru 10 ani cu 100.000 de victime. Interesant este ca nordul cu orasele lui au votat majoritar cu islamistii si nu sudul saharian. Nu lipsa de cultura le lipseste celor care refuza valorile occidentale.
   un grafic interesant
   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Inglehart_Values_Map.svg
 • -1 (1 vot)    
  Legat de UE (Marţi, 20 mai 2014, 10:29)

  Andrei [anonim]

  Cu toate ca nu ii am la suflet deloc pe ruși e cat se poate de clar ca viitorul pol al lumii e in Europa de est si Asia. Occidentul e intr-o criza de identitate de peste 50 de ani Civilizația se prabuseste si cu fiecare an declinul Occidentului va fi mai evident. E un ciclu natural in istorie iar noi suntem atrasi de mirajul standardului de viata mai ridicat al vestului. Nu trebuie sa uitam ca Civilizația trebuie sa progreseze.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by