Patru tone de sturion, 80 de kilograme de icre negre, 250 de kilograme de calcan si peste o mie de kilometri de plase au fost confiscate, vineri, de politisti, ca urmare a descinderilor organizate in sase judete si in Bucuresti, pentru combaterea braconajului piscicol si evaziunii fiscale, informeaza Mediafax.

Conform unor surse din Politie, actiunea declansata vineri era pregatita impreuna cu procurorii Parchetului de pe langa instanta suprema inca de la sfarsitul anului 2012, cand au fost demarate cercetari pe baza unor informatii care priveau mai multi administratori de restaurante de lux din Bucuresti, care cumparau sturion si calcan de la braconieri.

Timp de un an si jumatate, anchetatorii au mers pe fir si au stablit ca pestele era braconat din Dunare si Marea Neagra, dupa care era preluat de intermediari care il transportau pana la Bucuresti, unde il vindeau, mai departe, administratorilor de restaurante de lux.

Pentru a nu fi prinsi in flagrant de politisti, braconierii transportau pestele in plase legate de capatul barcii, pentru a-l putea arunca imediat in cazul in care intalneau o salupa a Politiei dupa care, odata ce ajungeau cu prada la mal, o ingropau si o tineau sub nisip cateva ore, pana cand cumparatorul ajungea la fata locului.

Peste 400 de politisti au fost implicati, vineri, intr-o actiune pentru combaterea braconajului piscicol, in sase judete (Tulcea, Braila, Ialomita, Calarasi, Galati si Constanta) si in Bucuresti.

In Capitala, politistii au verificat mai multe restaurante din Parcul Herastrau si Cartierul Francez, suspectate ca ar fi achizitionat peste de la braconieri. In acelasi timp, anchetatorii au verificat si provenienta pestelui scos la vanzare in Hala Obor, unde, de asemenea, exista suspiciuni cu privire la provenienta pestelui.

Anchetatorii au descins si la o ferma de strurioni din localitatea Tamadau, judetul Calarasi, construita cu fonduri europene, pentru a se stabili daca administratorul afacerii respecta normele impuse de UE.

In urma descinderilor, au fost ridicate, in total, patru tone de sturioni, 80 de kilograme de icre negre, 50 de kilograme de icre de la alte specii de pesti, 250 de kilograme de calcan, 90 de kilograme de alte specii de peste si peste o mie de kilometri de plase, care au fost incarcate in patru camioane si o ambarcatiune a Politiei de Frontiera.

Actiunea a fost sustinuta si cu ajutorul trupelor de interventie rapida din cadrul Politiei Romane, precum si de trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie, care au transportat 60 de politisti in localitatile Sfantu Gheorghe si Sulina.