Presedintele Traian Basescu i-a cerut marti omologului rus sa isi respecte cuvantul privind situatia din Ucraina si retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina. Potrivit presedintelui, corectitudinea liderului de la Kremlin este pusa in discutie si de dualitatea sa fata de organizarea referendumurilor pentru independenta in regiunile din estul Ucrainei.

"Cerem ca presedintele Putin sa-si respecte cuvantul. Toate informatiile arata ca nu a spus adevarul cand a informat opinia publica mondiala ca a ordonat retragerea trupelor de la granita cu Ucraina", a declarat seful statului marti, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si cu ministrii membri ai Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) menita sa clarifice pozitia Romaniei fata de situatia din Ucraina.

Basescu a aratat ca mentinerea contigentului rus la frontiera cu Ucraina a reprezentat un "formidabil elemente de presiune asupra Kievului si un suport extrem de puternic care a incurajat separatistii sa organizeze referendumurile".

"Putin are obligatia sa-si respecte cuvantul. Am afirmat ca nu cred ca presedintele Rusiei nu-si respecta cuvantui. Iata ca am avut prea multa incredere", a subliniat Traian Basescu.

Seful statului mai sustine ca exista si un al doilea elemente care pune sub semnul intrebarii corectitudinea lui Putin, iar acesta este legat de mesajul ca separatistii sa nu organizeze referendumuri pentru independenta.

Desi liderul de la Kremlin le-a cerut separatistilor saptamana trecuta sa amane organizarea referendumurilor - lucru care nu s-a intamplat -, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a salutat luni rezultate "ceea ce il pune pe presedintele Putin intr-o situatie dificila de a se constata ca una spune si alta face", a mai declarat Basescu.

Basescu a mai aratat ca autoritatile romane nu cred ca Rusia intentioneaza sa invadeze Ucraina insa Kremlinul are drept obiectiv federalizarea si dezmembrarea tarii vecine, lucru pe care aproape l-a reusit.