Reactia la amenintarile autoritatilor romane privind folosirea de distrugatoare pentru a ateriza fortat avionul delegatiei ruse trebuie sa fie una "foarte dura", a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, potrivit paginii in limba engleza a postului de radio Vocea Rusiei, el facand referire la declaratia premierului Victor Ponta in care acesta evoca eventuala utilizare a avioanelor de vanatoare pentru escortarea lui Rogozin in afara spatiului aerian romanesc.

"Romania a afirmat astazi, prin vocea premierului Ponta, ca daca prim-ministrul - nu presedintele - ar avea raspunderea, el ar folosi un distrugator pentru a ateriza avionul nostru in Romania. Nu mai avem ce discuta cu ei dupa acest lucru", le-a spus Rogozin jurnalistilor.

Ministerul rus de Externe "va pregati si va elabora reactia", a spus Rogozin. "Una este sa introduci sanctiuni vizand persoane, astfel ca acestea sa nu mai poata primi vize, dar sa aterizezi fortat un avion cu mai multi membri ai guvernului rus la bord, folosind aviatia militara, este dincolo de orice gluma sau discutie semi-serioasa. Reactia trebuie sa fie dintre cele mai dure", a mai afirmat Rogozin.

Situatia a fost discutata, luni dimineata, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si cu ambasadorul Romaniei la Moscova si a fost raportata premierului rus Dmitri Medvedev, a mai spus Rogozin. "Problema nu este siguranta fizica a unei anumite persoane, problema este ca au impus sanctiuni asupra dreptului cetatenilor rusi, inclusiv cei din cadrul autoritatilor statului si reprezentanti ai guvernului rus, de a tranzita spatiul aerian al acestor tari", a mai aratat el.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care s-a remarcat in ultimele zile prin cateva declaratii belicoase la adresa Romaniei, a anuntat si pe Twitter, luni dimineata, ca atrage "atentia Ministerului rus de Externe cu privire la declaratiile premierului roman".

"Ganditi-va ca lucrurile puteau degenera, ganditi-va ca puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie privind... Eu, sigur, o sa iau eu acele decizii atunci cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania, ca sa faca campanie electorala pentru doamna Udrea?", a spus Victor Ponta duminica seara la Antena 3, in contextul in care il critica pe presedintele Basescu pentru ca nu ar fi fost in Bucuresti pentru consultari comune privindu-l pe Rogozin.

Reamintim ca Romania a refuzat accesul in spatiul aerian national pentru un avion in care se afla Dmitri Rogozin. Vicepremierul rus a amenintat Romania ca data viitoare ar putea zbura la bordul unui bombardier. Razboiul declaratiilor a escaladat, politicianul rus primind replici de la Ministerul de Externe, Traian Basescu si Victor Ponta.