Consiliul Afaceri Externe (CAE) a condamnat, luni, declaratiile si vizitele unor oficiali angajati in sprijinirea incercarilor ilegale de separatism si care contribuie la cresterea tensiunii in Ucraina si in alte state din regiune, inclusiv Republica Moldova, a declarat ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, citat de Mediafax. Potrivit lui, MAE roman nu a primit pana in acest moment un raspuns de la MAE rus privind declaratiile si amenintarile lui Dmitri Rogozin la adresa Romaniei.

"Am facut o prezentare a situatiei inacceptabile aparute in urma vizitei provocatoare a viceprim-ministrului rus Rogozin in Moldova prin Chisinau spre Tiraspol, declaratiile si amenintarile absolut inacceptabile atat la adresa Republicii Moldova, cat si la adresa Romaniei, inclusiv actiunea care nu face decat sa urmareasca generarea de noi tensiuni si destabilizari in R. Moldova, acea actiune de a transfera, de a prelua si de a duce cu sine cutii cu liste cu semnaturi care ar sustine separatismul in Republica Moldova", a precizat, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), seful diplomatiei.

Corlatean a declarat ca Bucurestiul a solicitat "sprijin si solidaritate" din partea statelor membre UE.

"La propunerea mea, la propunerea delegatiei Romaniei, Consiliul a adoptat un text (...) care condamna declaratiile si vizitele unor oficiali angajati in sprijinirea incercarilor ilegale de separatism si care contribuie la cresterea tensiunii atat in Ucraina cat si in alte state din regiune - a se citi R. Moldova - si, de asemenea, Consiliul condamna orice incercare de a ocoli, de a evita, de a insela regimul de sanctiuni stabilit de UE", a spus ministrul de Externe.

Totodata, ministrul Afacerilor Externe a subliniat ca Romania a sustinut, la reuniunea CAE, largirea listei de persoane si entitati sanctionate, intrucat "nu s-a mers in directia dezescaladarii". "Rusia nu a actionat in aceasta directie, ci sunt elemente concrete care au determinat adoptarea unui nou set de sanctiuni", a mai spus Titus Corlatean.

Titus Corlatean: Nu am primit raspuns de la MAE rus privind sustinerea sau nu a pozitiei lui Rogozin

MAE roman nu a primit pana in acest moment un raspuns de la MAE rus privind declaratiile si amenintarile lui Dmitri Rogozin la adresa Romaniei, a precizat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Intrebat daca MAE rus a raspuns solicitarii Ministerului roman de Externe de a preciza daca sustine pozitia lui Rogozin, Corlatean a precizat ca nu s-a primit niciun raspuns "pana la acest moment". "Vreau sa cred (...) ca este vorba de acelasi joc provocator pe care il cunoastem, insa de aceasta data a trecut de o linie rosie si asta ne-a obligat la nivelul MAE sa adoptam o pozitie oficiala si sa solicitam aceste clarificari din partea MAE rus", a spus ministrul de Externe.

Seful diplomatiei si-a exprimat speranta ca situatia va ramane "in limita retoricii politice avantate, nechibzuite, inacceptabile". "Daca am luat totusi cu adevarat in serios amenintarile cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupa cu bombardamente, atunci probabil ca aspectele de securitate in UE, in Europa de Est ar exploda", a mai spus Corlatean.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Romania ca nu i-a permis avionului sau, la solicitarea Statelor Unite, sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc, in drum dinspre regiunea separatista moldoveana Transnistria, unde a participat vineri la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor.

"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adauga Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.