Guvernul continua reverificarea persoanelor care au certificate de revolutionari, uramand sa reia plata indemnizatiilor care erau acordate luptatorilor cu merite deosebite doar celor pentru care se confirma aceasta calitate, a declarat, luni, secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor Adi Sanda. Circa 200 de membri ai unor asociatii de revolutionari au protestat luni la Guvern impotriva intreruperii platii indemnizatiilor.

Secretarul de stat Adi Sanda, inconjurat de revolutionariFoto: Hotnews

"Verificare, situatie clara, lamurita! Celor care sunt verificati, celor care merita (li se va acorda indemnizatia - n.r.)", a declarat Sanda, pentru HotNews.ro.

El a sustinut ca Guvernul va avea disponibile sumele necesare acordarii indemnizatiilor de revolutionari celor pentru care se va confirma acest drept. "Bugetul se va calcula in functie de cei care vor primi. Daca dumneaviastra considerati ca pentru o lege care e in aplicare nu s-a bugetat...", a completat reprezentantul Guvernului.

In schimb, unul dintre liderii protestatarilor, Nicolae Banutoiu, a sustinut ca reverificarea facuta de Guvern este ilegala.

"Nu exista modalitate legala pentru reverificari, certificatele care au fost eliberate au fost eliberate de autoritati ale statului", a afirmat presedintele Asociatiei "Adevar si Dreptate".

El a acuzat Guvernul ca vrea sa tergiverseze reluarea platilor. "Ei sunt dispusi sa rezolve pe cale amiabila problemele, sa mai infiintam o comisie, tergiversare".

Membrii asociatiilor de revolutionari care au protestat luni isi vor continua si in perioada urmatoare actiunile de protest, a precizat Banutoiu.

La protestul de luni, o parte dintre manifestanti au incercat sa blocheze Bulevardul Aviatorilor, in apropiere de Guvern, fiind dispersati de jandarmi. Revolutionarul Dumitru Dinca a lesinat la protest, fiind transportat la spital cu o ambulanta.

Inca din anul 2010, Guvernul Boc de atunci a decis amanarea platii indemnizatiilor acordate prin Legea 341/2004 celor care aveau calitatea de luptatori cu merite desebite in Revolutia din Decembrie 1989.

Ulterior, Guvernul Ponta a mentinut masura, Executivul efectuand o reverificare a certificatelor de revolutionar.