Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca Ziua Europei se desfasoara anul acesta sub semnul unor amenintari greu de inteles de statele occidentale care nu cunosc "ambitiile teritoriale care ii anima pe liderii fostului imperiu sovietic". Seful statului a mai aratat, cu ocazia unei receptii gazduite la Cotroceni, ca Uniunea Europeana nu stie cum sa se raporteze inca pe deplin fata de aceste amenintari, incercand sa mentina un echilibru fragil intre "imperativul conservarii legitimitatii internationale care i-ar impune o riposta severa si necesitatea apararii intereselor individuale ale statelor membre care reclama, dimpotriva, o atitudine ingaduitoare".

"Ziua europei pe care o marcam astazi se deruleaza sub semnul unor amenintari fata de care UE nu stie cum sa se raporteze inca pe deplin preferand sa mentina un echilibru fragil intre imperativul conservarii legitimitatii internationale care i-ar impune o riposta severa si necesitatea apararii intereselor individuale ale statelor membre care reclama, dimpotriva, o atitudine ingaduitoare. Marturisesc ca aceasta dilema este cu greu inteleasa de statele care se afla la cateva sute de kilometri de puncte de conflict si care nu cunosc ambitiile teritoriale care ii anima pe liderii fostului imperiu sovietic", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a aadugat ca nu poate decat sa spere ca "experienta noastra, a statelor care au suferit de pe urma URSS, va fi suficient de convingatoare in UE si in NATO pentru a preveni ceea ce mai tarziu poate fi imposibil de reparat,

iar astazi am avut o demonstratie cum inalti demnitari, presedintele federatiei ruse si Dmitri Rogozin, unul a vizitat proaspat ocupata Crimee, iar altul a tinut sa fie prezent in demult ocupata Transnistrie".

"Capacitatea UE de a-si pune laolalta toate fortele intr-un efort unic este pusa la incercare intr-o situatie extrema pe care statele vest-europene nu o pot compara cu nimic din istoria lor contemporana, dar care pentru Romania si tarile din regiune, din fostul lagar socialist, trezeste amintiri dureroase din vremea URSS", a mai aratat presedintele.

Alte declaratii facute de Traian Basescu:

  • Vointa, viziunea si capacitatea de sacrificiu ale generatiilor care au infaptuit independenta de stat si unirea Romaniei reprezinta cel mai bun exemplu de urmat pentru liderii de azi sau cei de maine ai Romaniei.
  • Tot astazi sarbatorim si ziua victoriei impotriva fascismului care, alaturi de stalinism, a marcat in modul cel mai odios omenirea in secolul al XX-lea.
  • Victoria Coalitiei Natiunilor Unite la 9 mai 1945 asupra fortelor celui de al Treilea Reich a pus capat celui mai devastator razboi de agresiune cunoscut pana in acest moment.
  • Pentru romani, victoria a fost umbrita de deturnarea  brutala a tarii de la cursul sau natural de dezvoltare de catre o forta si o ideologie care ii erau straine.
  • Forta opresiva a comunismului nu este cu nimic mai mica iar efectele sale cu nimic mai scuzabile fata de forta opresiva a fascismului si, ca atare, pentru noi celebrarea victoriei aliate din 1945 nu poate fi completa decat cu sarbatorirea victoriei impotriva comunismului din decembrie 1989.
  • Ziua Europei este sarbatorita anul acesta intr-un context intern si extern marcat de un sentiment de neincredere in abilitatea Europei de a fi unita si de a produce rezultate conforme asteptarilor cetatenilor.
  • In doua saptamani, cetatenii europeni sunt chemati la urne pentru alegerea componentei viitorului Parlament European, pe fondul unei uzuri marcante a proiectului european in perceptia publica.
  • Ritmul lent de redresare economica, chiar daca aceasta este reala si se reflecta in cifre, nu este suficient pentru a recladi convingerile europene puternic zdruncinate de criza prelungita.
  • Cu atat mai dificila este aceasta intreprindere atunci cand efectele recesiunii economice sunt capitalizate politic de partide cu mesaj populist sau nationalist. Acestea au demonstrat ca nu au nicio retinere de ordin moral sau de alta natura atunci cand fac uz de manipulare pentru a tinti electoratul cu sloganuri care se concentreaza pe nemultumirile sale, legitime altminteri, si mai ales pe nemultumirile celor defavorizati.
  • Riscul cel mai mare este ca alegerile din 25 mai sa devine mijlocul prin care partidele populiste sa confiste agenda de integrare europeana printr-o reprezentare exagerata in PE. Intrarea masiva a acestora in legislativul european ar contrazice ideea pe care se cladeste UE ca forma de solidarizare a statelor europene intr-un demers comun de conservare a pacii si de asigurare a prosperitatii.
  • Situatia pe care o traim in acest moment este o provocare pentru partidele traditionale, in primul rand pentru populari si social-democrati. Imi pun speranta in experienta politica indelungata a ambelor formatiuni si in capacitatea lor de a gasi calea catre mintea si inima alegatorilor europeni.
  • Principalul mesaj al Zilei Europei este acela de unitate. Avem nevoie de unitate si solidaritate in interesul UE atat pentru a contracara ofensiva partidelor populiste si extremiste cat si pentru a ne apara interesele fata de agresiunile externe nu mai putin importante, cele care vin dintre rasarit.
  • De la declansarea crizei financiare si economice in a doua parte a anului 2008, UE a facut pasi semnificativi in sensul realizarilor concrete pe care le viza Schuman, s-a dezvoltat legislatia comuna pentru consolidarea monedei unice prin instituirea uniunii bancare, s-a intarit cadrul de guvernanta europeana asupra politicilor economice si de ocupare si, nu in ultimul rand, s-a adus in prim-planul agendei economice problematica europeana a procesului de coordonare a politicilor nationale de crestere.
  • Toate acestea contribuie la asezarea cresterii economice in Europa pe un fundament mai solid si demonsteaza ca UE inainteaza catre crearea unor politici economice comune in adevaratul sens al cuvantului.
  • Avand in vedere contextul prezent, ne putem gandi ca pasul imediat urmator este constituirea unei autentice Uniuni a Energiei in Europa, dupa care ar putea urma, cel putin la nivel de reflectie, reluatrea ideei instituitirii Uniunii Europene a Apararii, pentru ca mai tarziu sa ajungem si la Statele Unite ale Europei.
  • Alegerile pentru PE au o miza mjaora. Alegatorii sunt chemati sa se pronunte, nici mai mult nici mai putin, asupra modului in care apreciaza viabilitatea proiectului de integrare europeana.
  • Ii indemn pe romani sa tina cont de faptul ca alegerile pentru Parlamentul European au aceeasi importanta pentru viitorul lor ca cele interne si ii chem sa mearga la urne in numar cat mai mare pe  25 mai.