Ministerul roman al Afacerilor Externe arata, intr-un comunicat, ca "dezaproba organizarea de catre Federatia Rusa a unei parade militare pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a Ucrainei suverane si independente". Presedintele rus Vladimir Putin se afla, vineri, in prima vizita in Crimeea dupa anexarea peninsulei de catre Rusia, in luna februarie, unde participa la evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai. "Intoarcerea Crimeei la Rusia restabileste un adevar istoric", a afirmat Putin. Ucraina a condamnat vizita, pe care a calificat-o drept "o escaladare deliberata a crizei".

"MAE exprima regretul profund fata de asocierea acestei aniversari marcante, cu o simbolistica de importanta deosebita pentru intreaga familie europeana, din care face parte si Ucraina, cu actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca memoria milioanelor de jertfe umane ale celui de al doilea razboi mondial trebuie cinstita cu cea mai profunda recunostinta", se arata in comunicat.

De asemenea, "Ministerul Afacerilor Externe reitereaza pozitia principiala a Romaniei de nerecunoastere a anexarii R.A. Crimeea de catre Federatia Rusa, un act ilegal care afecteaza independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Participarea presedintelui Federatiei Ruse la un asemenea eveniment, care ar fi trebuit sa fie dedicat cinstirii memoriei victimelor celui de al doilea razboi mondial, nu contribuie la detensionarea situatiei din regiune."