Scriitorul Mircea Mihaies il va da in judecata pe Victor Ponta, dupa ce premierul a declarat miercuri ca a refuzat decorarea lui Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies pentru ca au exprimat "opinii anti-romanesti, chiar fasciste", informeaza B1 TV.

Mircea MihaiesFoto: ICR

Mihaies a fost vicepresedinte al Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012.

"Este vorba despre propunerea presedintelui de a decora fosta conducere a ICR, si eu am doua rezerve. Prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice. Deci, sa ii decoram pe cei care au folosit prost banii publici sau chiar i-au deturnat mi se pare gresit", a declarat premierul miercuri, raspunzand unei intrebari.

Ponta a adaugat ca, "in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimt opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domunul Mihaies (Mircea Mihaies, fost vicepresedinte al ICR - n.red.), care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca dl presedinte Basescu doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea"

Joi, Ponta a afirmat ca, prin refuzul de a contrasemna decorarea fostei conduceri ICR, a obtinut rezultatul dorit, si anume a reliefat ca decoratiile trebuie acordate pentru merite si servicii aduse statului si nu unui lider politic, presedintele Basescu dorind sa decoreze oamenii credinciosi.

"Decoratiile statului roman trebuie acordate pentru merite importante si servicii aduse statului si nu unui lider politic. Basescu, inante de a-si termina al doilea mandat, doreste sa isi decoreze oamenii care i-au fost credinciosi - lui si nu Romaniei - oameni care in administrarea institutiilor publice, asa cum a spus Curtea de Conturi, au actionat in mod in mod gresit. Daca asta doreste presedintele Basescu si daca domnul Mihaies vrea o decoratie semnata de mine, eu cred ca nu o merita, dar sa fie sanatos cu acea decoratie data de Basescu pentru serviciile aduse lui Basescu", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici.

In sesizare se arata ca premierul a refuzat contrasemnarea fara a motiva, iar presedintele cere CCR sa constate existenta unui conflict intre institutii si sa il oblige pe premier sa motiveze refuzul.

Reamintim ca Victor Ponta a mai folosit apelative dure si in trecut la adresa unor adversari politici. El l-a calificat pe europarlamentarul Elmar Brok "nazist", moment in care Martin Chulz, seful socialistilor europeni, a spus chiar de la tribuna Parlamentului European ca un astfel de comportament este "inacceptabil".