Sase aeronave de lupta de tip CF-18 Hornet ale Fortelor Regale Aeriene ale Canadei, cu personal navigant si tehnic, au ajuns, miercuri, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, militarii canadieni urmand sa participe timp de cinci luni la exercitii comune cu militarii romani sub egida NATO, potrivit Mediafax.

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene Romane, general maior Laurian Anastasof, a declarat, miercuri, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, la ceremonia de deschidere a exercitiului comun, ca acesta va cuprinde misiuni de lupta aeriana, aparare aeriana sau atac la sol.

"Este o onoare sa putem gazdui la Campia Turzii exercitiul comun romano-canadian pe o perioada de peste cinci luni, care va cuprinde misiuni precum lupta aeriana, aparare aeriana, atac la sol, pe care avioanele CF-18 si Mig 21 Lancer le pot acoperi. Sunt increzator ca vom desfasura impreuna activitati la sol si in aer care vor intari parteneriatul dintre fortele aeriene romane si canadiene, iar exercitiul va duce la imbunatatirea misiunilor executate in cadrul NATO si vor asigura securitatea spatiului aerian al NATO", a spus Anastasof.

Prezenta la ceremonie, ambasadorul Canadei in Romania, Joanne Lemay, a declarat ca tara sa este hotarata sa contribuie la asigurarea securitatii si stabilitatii zonei.

"Sosirea celor sase avioane canadiene reprezinta un eveniment important in dezvoltarea parteneriatului romano-canadian si face parte din masurile NATO privind asigurarea securitatii Europei Centrale si de Est. Canada este horatata ca, impreuna cu Romania, si alti aliati NATO, sa contribuie la asigurarea securitatii si stabilitatii in zona. Canada este alaturi de Ucraina si tarile aliate NATO pentru a conserva stabilitatea si securitatea continentului european si isi reafirma sprijinul pentru mentinerea pacii si securitatii in zona Euro-Atlantica", a spus diplomatul canadian.

La exercitiul militar comun romano-canadian vor participa in total circa 230 de militari canadieni, miercuri sosind primii 30.

Journal de Quebec informa pe 29 aprilie ca autoritatile canadiene trimit in Romania sase avioane de vanatoare CF-18, pentru a participa la o misiune internationala coordonata de NATO. Ultima misiune in strainatate a avioanelor F-18 de la baza militara din Bagotville dateaza din martie 2011, atunci cand au fost solicitate sa intervina in Libia.

"Aceste avioane de vanatoare si personalul de sustinere se deplaseaza in Romania pentru a realiza activitati de antrenament in sprijinul masurilor imediate luate pentru a asigura populatiile vizate" de repercusiunile crizei din Ucraina, a anuntat ministerul canadian al Apararii, citat de AFP.

Site-ul de stiri www.45enord.canoteaza ca nu este prevazuta o durata de timp pentru stationarea acestor avioane in Romania, ceea ce inseamna ca vor fi prezente atat timp cat prezenta lor va fi necesara.

15 specialisti canadieni in planificare operationala s-au deplasat la Marele Cartier general al NATO de la Casteau (Belgia) pentru a participa la operatiuni logistice de sustinere.

F-18 sunt avioane multirol care permit executarea de operatiuni de aparare aeriana si misiuni de sustinere tactica.

NATO si-a intarit sensibil prezenta in intreaga Europa centrala si de Est, cu 4 avioane de lupta franceze Rafale la Malbork (nordul Poloniei), 4 avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon ale fortelor britanice situate la Siaulai (Lituania) si 4 Mig 29 poloneze in Estonia, carora trebuie sa li se alature alte 4 avioane daneze.