Curtea Constitutionala (CCR) a Romaniei a decis marti, cu unanimitate de voturi, ca in aplicarea legii penale mai favorabile nu se pot combina prevederi din noul si vechiul Cod penal, informeaza Agerpres.

CCR a admis marti o exceptie ridicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la modul in care se aplica legea penala mai favorabila, dupa intrarea in vigoare in luna februarie a noului Cod penal.

"Cu unanimitate decide: admite exceptia si constata ca dispozitia art. 5 din Codul penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile. Definitiva si general obligatorie", se arata in decizia CCR.

"In aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina dispozitii din legi succesive. Deci, circula unele pareri si intre judecatori si intre teoreticienii dreptului, ca se poate alege pedeapsa dintr-o lege, se poate alege pedeapsa complementara din alta lege si asa mai departe. Curtea a stabilit astazi, prin unanimitate de voturi, ca nu se pot combina dispozitii din legi penale succesive. Atunci cand se stabileste ca una din legi este mai favorabila, aceea se aplica in toate privintele", a declarat marti presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Art. 5 din noul Cod penal se refera la aplicarea legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei si are urmatorul cuprins: "(1) In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila. (2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstitutionale, precum si ordonantelor de urgenta aprobate de Parlament cu modificari sau completari ori respinse, daca in timpul cand acestea s-au aflat in vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile".

Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitia a fost facuta dupa ce judecatorii instantei au aplicat in mod diferit prevederile din vechiul si noul Cod penal la calcularea pedepselor aplicate inculpatilor.