​Analiza HotNews

30 de arginti pentru Ucraina?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 4 mai 2014, 20:18 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
În fiecare dintre serile sclipitoare ale meciurilor finale din UEFA Champions League, printre bărbaţii tineri şi bogaţi care aleargă după o minge, printre vedetele prezente în tribune şi în faţa sutelor de milioane de europeni care privesc, e prezentă şi autocraţia lui Vladimir Putin. La intervale regulate, terenul de fotbal este înconjurat de un brâu de reclame albastre pe care stă scris mare: Gazprom.

Pumnul în mănuşă de catifea cu ajutorul căruia Vladimir Putin ţine Europa la colţ este unul dintre sponsorii principali ai celei mai mari afaceri sportive din Occident. Gazpromul nu are nevoie de reclame comerciale, căci nu vinde consumatorilor direct*. Dar Vladimir Putin are nevoie de amici şi, pentru asta este dispus să plătească oricât. Mai ales că, întotdeauna se vor găsi suficienţi europeni dispuşi să accepte.

Gazpromul, gigantica companie de stat care deţine monopolul furnizării de gaze ruseşti şi de al cărei bun plac depinde încălzirea europenilor din cel puţin 7 ţări, este puternic implicată în industria fotbalului european, singura care are puterea să spele nu (doar) banii, ci şi imaginea. Pe lângă UEFA Champions League, Gazpromul este şi sponsor al Chelsea (de aşteptat, dat fiind oligarhul rus apropiat de Kremlin care este proprietarul clubului londonez) şi a popularei echipe de fotbal germane, Schalke 04.

Reclama pregătită de Gazprom pentru Liga Campionilor
(* pe teritoriul UE, Gazprom are un număr mic de benzinării în România şi Bulgaria şi încearcă să-şi dezvolte o reţea de staţii de alimentare GPL)


În încheierea contractului de sponsorizare cu nemţii, în valoare de 15 milioane euro pe sezon, personajul cheie a fost Clemens Tonnies, preşedintele comitetului executiv al clubului. Interesul lui Tonnies nu este exclusiv sportiv, căci omul de afaceri are interese comerciale serioase în Rusia, unde deţine 8 ferme de porci (conform Spiegel).

Tonnies face parte dintr-o întreagă reţea de oameni de afaceri germani şi politicieni care întreţin în cel mai important stat al Uniunii Europene, Germania, teza unei abordări cât mai duioase a Rusiei lui Vladimir Putin. Printre aceştia se numără:
 • Marcus Höfl, unul dintre cei mai importanţi manageri sportivi germani şi cel care l-a determinat pe Franz Beckenbauer, preşedintele de onoare al lui Bayern Munchen, să semneze un contract de ambasador al sportului în Rusia, contract plătit de Gazprom;
 • Gerhard Schroder, fostul cancelar german social-democrat şi actualul prieten al lui Vladimir Putin, fostul ofiţer KGB participând săptămâna trecută la petrecerea la care Schroder a aniversat împlinirea a 70 de ani. Fostul cancelar german este directorul comitetului de acţionari al Nord Stream, funcţie în care a fost numit la propunerea Gazprom;
 • Henning Voscherau, fostul primar social-democrat al Hamburgului şi actualul preşedinte al comitetului director al South Stream, funcţie în care a ajuns cu sprijinul Gazprom;
 • Rainer Seele, preşedintele Camerei de Comerţ Ruso-Germane şi directorul Wintershall, subsidiara BASF care are afaceri foarte importante cu Gazprom (află mai multe despre aceste afaceri aici). În urmă cu puţin timp, Seele declara că „ruşii sunt aliaţi de încredere şi nu ar trebui să periclităm, frivol, relaţia de încredere construită de-a lungul anilor”;
 • Eckhard Cordes, fostul CEO al Metro şi actualul preşedinte al Comisiei Relaţiilor Economice cu Europa de Est care declara că „nu vom permite ca munca constructivă din ultimele decenii să fie distrusă de sancţiunile” pe care liderii politici ar dori să le impună Rusiei.

Cordes, în calitatea lui de membru al comitetului director al Forumului Ruso-German, este de altfel unul dintre personajele importante în organizarea „Dialogurilor petersburgheze”, un proiect fondat de Putin şi Schroder în urmă cu mai bine de un deceniu şi în timpul căruia oamenii de afaceri ruşi se întâlnesc cu politicieni germani pentru a stabili diverse proiecte de colaborare. În timpul acestor „Dialoguri petersburgheze”, care primesc finanţare şi de la Ministerul de Externe german, subiectele incomode pentru regimul lui Vladimir Putin nu sunt abordate.

Un raport al European Council on Foreign Relations, publicat săptămâna trecută, subliniază că, „deşi sunt cheltuiţi banii contribuabililor germani, este dificil să afli care sunt proiectele discutate, ce evenimente au loc sau chiar cine ce finanţează. Acest tip de opacitate este o trăsătură comună a relaţiilor ruso-germane. De obicei, cercuri mici şi exclusiviste organizează întâlnirile şi iau deciziile”.

Practic, concluzionează raportul, deşi germanii au sperat că prin apropierea economică vor reuşi să liberalizeze mentalitatea elitei de la Kremlin, rezultatul final este putinizarea cooperării ruso-germane. Programate pentru sfârşitul lui aprilie 2014, "Dialogurile petersburgheze" s-au desfăşurat nezdruncinate.

Vladimir Putin are simpatizanţi în tot spectrul politic german. De la puternicul Gernot Erler, social-democratul care conduce astăzi departamentul relaţiilor cu Rusia din ministerul de externe de la Berlin, şi până la Philipp Missfelder, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al creştin-democraţilor din Bundestag, toţi susţin că sancţiunile economice dure aplicate Kremlinului nu ar fi o soluţie dezirabilă.   


Vladimir Putin şi fostul cancelar Gerhard Schroeder (sursa: faz.de)

E greu de stabilit dacă aceste poziţii politice au în spate interesele cercurilor de afaceri mai sus menţionate sau sunt pur şi simplu o reflectare a ambivalenţei cu care germanii în general percep Rusia lui Putin.

Într-un sondaj Ipsos efectuat la jumătatea lui aprilie 2014, se constata că doar 47% dintre germanii chestionaţi ar susţine sancţiuni economice contra Rusiei. Un sondaj Forsa efectuat cu o lună înainte stabilea că 69% dintre germani consideră că adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei nu vor fi de ajutor pentru soluţionarea crizei ucrainene. Nu s-a stabilit câţi dintre aceştia sunt fanii lui Schalke 04 sau ai lui Franz Beckenbauer.

Dar la întâlnirea de acum trei zile dintre Barack Obama şi Angela Merkel, cea mai des auzită formulă a fost „sancţiuni economice” la adresa Rusiei. Se vorbeşte deja despre a treia treaptă a sancţiunilor economice, una mai dură. Deşi nu este deloc sigur că cele precedente ar fi fost cât de cât eficiente.

În ciuda declaraţiilor lui Barack Obama, presa americană a subliniat că rubla a căzut înaintea anunţării primelor sancţiuni şi că, în realitate, ea chiar s-a stabilizat comparativ cu evoluţia dinaintea anexării Crimeei. Oricum menţinerea unei ruble slabe este favorabilă lui Vladimir Putin (aici Moise Guran explică clar de ce).

Apoi, similar colegilor germani, companiile multinaţionale mari cu afaceri în Rusia, precum Boeing, Exxon sau BP, îşi continuă nestingherite afacerile cu Moscova. Mai mult, directorii Siemens şi Shell au avut întâlniri personale cu Vladimir Putin în perioada scursă de la anexarea Crimeei.  

Austriecii de la OMV, care joacă un rol foarte important pe piaţa energetică românească, tocmai au semnat cu Gazprom extinderea unui segment din proiectul conductelor de gaze South Stream pe teritoriul austriac (proiectul păstorit de fostul primar al Hamburgului) chiar în ziua în care UE anunţa extinderea sancţiunilor la mai mulţi oficiali ruşi. De menţionat că atât proiectul South Stream, cât şi deja finalizatul Nord Stream, dezavantajează România, ocolind-o.  


Conducte Gazprom spre Europa: Nordstream şi Southstream (sursa: wintershall.com)

Nici intrarea oficială a Rusiei în recesiune, proclamată de FMI, sau reducerea ratei Rusiei de către Standard&Poors, nu par a fi mai mult decât o înţepătură. Vladimir Osakovskiy, economistul şef al sucursalei moscovite a Bank of America, a declarat pentru Bloomberg că ruşii „nu au nevoie să se împrumute acum şi în niciun caz la dobânzi mari. În ciuda slăbirii economice, e posibil chiar să încheie anul cu un mic surplus bugetar”.
 
Este clar că, în ciuda declaraţiilor liderilor politici, sancţiunile de până acum nu au realizat mare brânză (cât de periculoasă e strategia sancţiunilor moi explică Cristian Ghinea aici). New York Times sublinază, citând experţii în domeniu, că „sancţiunile oferă Kremlinului o scuză, un ţap ispăşitor pentru performanţa economică slabă”.

Premierul rus Dmitri Medvedev, într-un discurs ţinut în faţa Dumei, a pasat deja responsabilitatea scăderii economice a Rusiei pe seama adversarilor occidentali care persecută Rusia. De altfel, de fiecare dată când Putin a avut probleme economice pe plan intern, le-a acoperit declanşând un război de recuperare a mândriei naţionale (cazul cecen este cel clasic).

Liderii occidentali au ameninţat Kremlinul cu sancţiuni economice dacă Crimeea va fi anexată. Crimeea a fost anexată. Liderii occidentali au ameninţat Kremlinul cu sancţiuni economice dacă estul Ucrainei va fi destabilizat. Estul Ucrainei a fost destabilizat. Liderii occidentali ameninţă astăzi Kremlinul cu noi sancţiuni economice dacă alegerile prezidenţiale ucrainene, programate pentru 25 mai, vor fi blocate. Kremlinul răspunde că organizarea acestor alegeri ar fi „absurdă”.

Printre măsurile punitive pregătite pentru a preîntâmpina blocarea alegerilor din 25 mai s-a discutat și despre sancționarea băncii Gazpromului şi a lui Alexei Miller, președintele Gazprom. Ar fi prima sancţiune cu adevărat dură adoptată de occidentali. Deocamdată, o astfel de decizie nu a fost luată.

Dar în ajunul alegerilor ucrainene din 25 mai, întreaga Europă va privi fascinată cum 22 de bărbați tineri și bogați aleargă după o minge înconjurați de panouri albastre pe care scrie mare: GAZPROM.


Septembrie 2013: Gazprom devine partener oficial al FIFA până în 2018. În imagine: Vladimir Putin, Sepp Blater şi Alexei Miller (sursa foto: Gazprom)

PS. La Odessa, oraș aflat la 250 de kilometri de granița României, acum trei zile a început războiul civil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


19595 vizualizari

 • -3 (47 voturi)    
  corect (Duminică, 4 mai 2014, 20:58)

  Mazeta [utilizator]

  Are dreptate autorul: reclamele la Gazprom nu sunt destinate publicului, ci au rolul de a cumpăra bunăvoința politicienilor și a presei. Ceea ce îmi amintește de reclamele și articolele RMGC, care ani de zile făcut legea pe Hotnews și în (aproape) toată presa românească.
  • +6 (18 voturi)    
   tu iti vei lua minusuri (Duminică, 4 mai 2014, 22:53)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   doar pentru ca te cheama Mazeta, nu pentru ca ar fi neadevarat ceea ce spui...
   Ce-o mai face Cristian Sima?
  • +7 (13 voturi)    
   mda (Duminică, 4 mai 2014, 23:42)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu esti departe de adevar aici...
 • +13 (17 voturi)    
  Benzina (Duminică, 4 mai 2014, 21:06)

  hollow [utilizator]

  "Gazpromul nu are nevoie de reclame comerciale, căci nu vinde consumatorilor nimic direct."
  Atentie, Vlad, Gazprom are si benzinarii si e prezent inclusiv la noi.
  • -5 (11 voturi)    
   Gazprom, consumatorii si reclamele.. (Duminică, 4 mai 2014, 22:21)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui hollow

   Cred ca pentru benzinariile din Romaniaa cumparat Gazprom reclame comerciale si a sponsorizat fotablul european...
  • +9 (11 voturi)    
   R (Duminică, 4 mai 2014, 22:51)

   Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui hollow

   Multumesc, am facut in articol precizarile necesare.
   • +8 (8 voturi)    
    NIS (Luni, 5 mai 2014, 0:12)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    Nu uita de implicarea lor in Serbia, unde au cumparat NIS, cea mai mare companie petroliera, inca din 2008. Sunt foarte agresivi cu publicitatea si i-am vazut si in tarile de pe langa, ale fostei Iugoslavii, chiar daca nu au business acolo.
 • +5 (15 voturi)    
  Iliescu-KGB? (Duminică, 4 mai 2014, 21:09)

  don giovanni [anonim]

  Eu unul, cel putin, imi dau seama cat de naiv eram cand prin 1990 intram in excitatie si fibrilatie (habar n-am daca este posibil asa ceva :) ) din cauza kaghebistului Iliescu (Iliescu kaghebeee). Cred acum, vazind tot ce se intampla in Ucraina, ca Iliescu ar binemerita o statuie.
  Cinstit si corect ar fi sa urlam acum, fara teama de a gresi: Gerhard Schroder kaghebeee!...
  • +6 (10 voturi)    
   nici vorba, (Luni, 5 mai 2014, 8:21)

   Tereza [anonim] i-a raspuns lui don giovanni

   Ilici n-are nici un merit, i-au dat rusii cu tifla, aveau alte probleme in '90..
   • +4 (6 voturi)    
    Quiz: Cine-i kaghebist? (Luni, 5 mai 2014, 9:09)

    don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui Tereza

    Pai nu aveau rusii 20000 :) luptatori Spetznaz in Romania in 1990?
    Lasind gluma la o parte, judecind dupa fapte si nu dupa umori si alte bias-uri, cine este kaghebist: Iliescu sau Schroder si toata gasca de gazpromisti (gazfomisti?) din BRD?
    Sau, sa nu-i uitam pe piticii atomici Sarko si Hollande si ale lor Mistral-uri la pachet cu 'Le Salut Francais, "S'il vous plait, Monsieur Putin" ' .
 • +7 (15 voturi)    
  Pericolul Real.. (Duminică, 4 mai 2014, 21:14)

  flyngangel [utilizator]

  Nu vine neaparat din parte lui Putin, care deja si-a dat deja arama pe fata, si stim cu totii ca telul sau e acelasi cu al lui Hitler in '39, adica o Rusie unita si cat mai mare, ci din partea mediului de afaceri din Europa, care pe langa faptul ca se misca numai in baza interesului propriu ( libertatea unui popor ca cel ucrainean e foarte secundar ), si ca o face cu viteza melcului obosit, ci si datorita faptului ca mai toate marile companii Europene, au contracte cu Rusia, deci orice Forfait, ar incerca sa dea rusiei, inseamna automat, taierea propriilor interese si pierderea capitalelor investite pana acum acolo. Concluzia vine de la sine, se poate spune, si anume, ca actiunile sau " sanctionarile " impotriva Rusiei lui Putin sunt, si vor ramane numai de forma!!
  Si binenteles, ca tari ca Germania, Franta sau Austria, sunt actorii principali in aceasta farsa tragi-comica!! Pacat doar ca intre timp, si in mijloc se afla o tara caUkraina, care pe zi ce trece se apropriwe de un colaps total.
  Acesta ar fi timpul in care EUROPA, ar trebui sa puna in practica, simtul de apartenenta, unitar cu care se lauda deja de 20 de ani, si sa prepare in timpi rapizi un pachet de masuri drastice impotriva Rusiei, si un alt pachet de masuri menite sa ajute cat mai repede poporul ucrainean.

  Aceste doua lucruri ar trebui sa fie prioritatea numarul unu al CE.
  Dar dupa cum stim deja cu totii, politica e mama tuturor minciunilor.. ceea ce azi e alb, maine va fi negru, si viceversa :(
  • +1 (1 vot)    
   Pericolul real (Luni, 5 mai 2014, 13:59)

   unu' [anonim] i-a raspuns lui flyngangel

   este ca toti uitati ca Ucraina este in aceasta situatie imediat dupa ce a incercat sa spuna DA Europei. Pentru ca Ucraina a incercat acest lucru, a impins Europa la "masuri drastice" la "bau bau prajit". Pentru cei ce vor sa spuna "mergi ba in Rusia" le dau cu hai sifon. Eu vreu in Europa, dar nu stiu daca nu cumva trebuie sa vedem de ce este bolnava Europa noastra.
 • +9 (21 voturi)    
  De ce e surprinzator? (Duminică, 4 mai 2014, 21:28)

  Lea [anonim]

  Germania si Rusia au mai distrus Europa odata. Deja vu...
 • +9 (13 voturi)    
  O problema de pret (Duminică, 4 mai 2014, 21:32)

  aniod [utilizator]

  Bine-venit articolul.
  Rusii au platit in trecut si alegerea unor oameni politici germani. Stiu unde sa dea si cat.
 • +8 (14 voturi)    
  Clar putintelu' este pe val cu Mama Rusie. (Duminică, 4 mai 2014, 22:02)

  Ion B [utilizator]

  Europenii au nevoie de energie si rusii o au.
  Au intrat usor, usor peste tot in UE, nu ca milogi, dar nici ca parteneri egali. Acum, dupa ce UE a prins "nada" (fie ea energie sau % in afaceri al "capitalistilor" - citeste KGB'istilor rusi), incep sa compuna ei melodia pe care joaca UE.
  Ghinionul, dupa mintea mea, este ca asta este doar uvertura operei "Am robinetul de la gaz"
  Acum, nu'i bai ca si rezervorul ala a lor nu este fara fund!
  Asta'i insa o alta chestiune care se v-a rezolva "usor" cu un WW3.
  PS
  Da dar cine o va duce bine?
  Lucratorii olteni ai fabricii de avioane - zicere per pontalau.
 • +15 (21 voturi)    
  De ce ne mira? (Duminică, 4 mai 2014, 22:31)

  gigel [anonim]

  Istoria se repeta. Germania a finantat revolutia bolsevica atunci cind ii dictau interesele. Rezultatul a fost ca jumatate din Europa a stat 50 de ani in sclavia Ruseasca.
  Ucraina nu prezinta cine stie ce interes economic acum (poate mai tirziu prin uriasul potential agricol) ci doar unul strategic, dar cine sa se gindeasca la ce va fi peste 50 de ani cind domnii Schroder, Voscherau sau Erle vor fi dat coltul de ceva vreme? Conteaza ce cistiguri avem acum. Conteaza ca banii curg girla prin conductele pe care Gas-Ruhr, Enel si GDF impreuna cu atot-prezentul Gazprom le pastoresc.
  Din nefericire Europa vestica se comporta ca un om bogat si obez. Nu se mai poate misca din cauza grasimii, dar de ce ar face-o cind are tot ce-i trebuie. Parca ii trece prin cap ca este tot mai dependent de altii, dar daca astia ii dau de mincare sa-si mentina grasimea, n-are a face viitorul, conteaza prezentul. Iar Rusia manevreaza tot frontul de vest cu o lejeritate din ce in ce mai mare, pofitind de lenea umflatului din vest. Obezul nu-si da seama ca daca toarna in buzunarul lui Putin peste un miliard de euro zilnic, rusul o sa li se suie in cap intr-o zi? Ba da, dar din Rusia pina in Grmania sint multe mii de kilometri si rusii trebuie sa treaca prin Ucraina, Moldova, Romania, Ungaria, Cehia... ohooo nu ajung ei pina la noi. Si daca incep se se intinda spre vest le mai facem cu degetul ca unui copil nastrusnic, il mai amenintam ca-l punem la colt, dar nu prea tare sa nu se sperie si mergem repede la televizor ca-i meci si ne astteapta berea si un wurst baban...
  • 0 (2 voturi)    
   Europa vestica se comporta ca un om bogat si obez (Luni, 5 mai 2014, 10:39)

   acciduta [anonim] i-a raspuns lui gigel

   ca sa fie mai clar, vizionati: www.youtube.com/watch?v=7q3zQIDfryE‎
 • +3 (7 voturi)    
  Gaz si veselie ruseasca (Luni, 5 mai 2014, 0:09)

  V. Istina [utilizator]

  "Izolarea" internationala de care vorbea Obama e doar o gluma de prost gust pe pielea ucrainienilor. Putin si rusii care il sustin stiu ca acum vestul (prin elita sa de acum) e prea lacom si egoist pentru a se implica in apararea Ucrainei, chiar daca aceasta pasivitate deschide usa unui viitor sumbru.

  "Bunii frati ai ucrainienilor"- rusii au stiut asta mereu, linkul asta ar trebui sa fie celebru, rezuma perfect politica externa a Rusiei:
  http://www.youtube.com/watch?v=A7RD5ONjv8M
  (incarcat acum 5 ani!)
 • +2 (10 voturi)    
  Fuck the EU, stimata doamna ! (Luni, 5 mai 2014, 7:11)

  krampus [utilizator]

  Madam Nuland care avertiza in legatura cu coruptia in tarile mici si sarace din Balcani ar trebui sa se uite mai intai in vest, acolo corptia e mai grasa. Fuck the EU, stimata doamna !
 • +4 (8 voturi)    
  NSA si Germania (Luni, 5 mai 2014, 9:18)

  danutz68 [utilizator]

  Acum poate intelegem si noi de ce NSA-ul se pare ca asculta conversatiile nemtilor ;)
 • +3 (7 voturi)    
  Care e problema? (Luni, 5 mai 2014, 9:26)

  Parol [utilizator]

  Exista un concept in politica. Unul pe care Romania nu l-a mai aplicat de ani buni: realpolitik.
  Asa cum bine remarca autorul, sanctiunile impotriva Rusiei n-au efect. Cel putin nu in privinta returnarii Crimeii or a incetarii provocarilor in estul Ucrainei. Dar au efect pe piata energetica europeana, ceea ce afecteaza insasi economia Uniunii. Si pentru cei care s-au trezit mai tarziu, Uniunea este in primul rand o Uniune economica in care interesele economice priveaza.
  North Stream si South Stream nu ocolesc in mod intamplator Romania. Pe de o parte noi ne asiguram gazele (inca) din productia interna, iar pe de alta ii cam enervam pe rusi. Declaratiile lui Basescu si care ne ung pe suflet ne fac foarte rau in plan diplomatic. Pentru ca Basescu nu e Putin si nu se poate baza pe o putere economica si militara sau o influenta globala ca acestuia. De suferit suferim doar noi.
  Nu inteleg ce se vrea. E clar ca nici Sua nici Ue nu vor razboi cu Rusia. Il vrem noi?! E clar ca Ue e mai interesata de refacerea si stabilitates economiei, in special dupa atatia ani de recesiune. Are Romania o asemenea putere economica incat sa-si permita preturi mai mari la gaze sau sa suporte taierea la nivel european a relatiilor economice cu Rusia? Vrea Romania razboi? Cu ce, cu MiG-urile cu care aram terenurile?!
  Romania, cum bine remarca Boia, n-are un plan de tara. Nu are o viziune integrata cu (nu zic a aliatilor ci) a partenerilor europeni. Desi e membra Ue. Nu-si urmareste in primul rand propriile interese economice ci raspunde la discursul patriotard si iresponsabil al actualului presedinte care in mod evident se apropie in gandire de Ludovic XV: dupa mine potopul!
 • +1 (3 voturi)    
  ocluzie economică... (Luni, 5 mai 2014, 10:09)

  barbu007 [utilizator]

  ... politică şi militară."tanti globalizarea" asigură o unitate de interese!... nemţii ar trebui să-i mulţumească fostului ministru de externe din anii 70-80, hans dietrich genscher - un "ecologist" care a condus la abandonarea centralelor nucleara în favoarea gazului rusesc "ieftin şi mai sigur". că schroeder a ajuns, apoi, din cancelar, obersturmbahnfuhrer peste filiala germană a gazprom... aşa se fac jocurile.
  ce-i drept, poporul rus poate fi adus la limita supravieţuirii, fara să mişte-n front. pe când contribuabilii nemţi, englezi, francezi, olandezi, italieni ies în stradă şi dau de pământ cu guvernele lor. aici e diferenţa esenţială, în abordarea problemei.
  de fapt, in 89, cand se grăbeau să tragă linie, occidentalii s-au înţeles cu gorbaciov ca, in afara ţărilor baltice, nici una dintre celelalte să nu intre în sfera de influenţă vestică, rămânând după modelul politic finlandez. fără finlandezi, dar cu corupţia şi necivilizaţia endemice.
 • +1 (1 vot)    
  numai europenii? (Luni, 5 mai 2014, 14:13)

  freestyle [utilizator]

  De ce vorbiti numai de europeni? Nici americanii nu sunt mai prejos.
  http://www.upi.com/Business_News/Energy-Resources/2014/04/28/Rosneft-Exxon-to-explore-Russian-arctic/2431398695291/
  Exxon are o istorie mai concludenta in manipularea polticii Casei Albe in tarile care au petrol. Vezi cazul Angolei si soarta lui Johan Savimbi dupa masacrul de la Luanda http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween_Massacre_(Angola)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by