Canada trimite in Romania sase avioane de vanatoare CF-18, pentru a participa la o misiune internationala coordonata de NATO, transmite Journal de Quebec.

Ultima misiune in strainatate a avioanelor F-18 de la baza militara din Bagotville dateaza din martie 2011, atunci cand au fost solicitate sa intervina in Libia.

"Aceste avioane de vanatoare si personalul de sustinere se deplaseaza in Romania pentru a realiza activitati de antrenament in sprijinul masurilor imediate luate pentru a asigura populatiile vizate" de repercusiunile crizei din Ucraina, a anuntat ministerul canadian al Apararii, citat de AFP.

Aparatele au decolat de la baza din Bagotville in jurul orei locale 09,00 (13,00 GMT) in prezenta ministrului Apararii, Rob Nicholson.

Site-ul de stiri www.45enord.canoteaza ca nu este prevazuta o durata de timp pentru stationarea acestor avioane in Romania, ceea ce inseamna ca vor fi prezente atat timp cat prezenta lor va fi necesara.

15 specialisti canadieni in planificare operationala s-au deplasat la Marele Cartier general al NATO de la Casteau (Belgia) pentru a participa la operatiuni logistice de sustinere.

F-18 sunt avioane multirol care permit executarea de operatiuni de aparare aeriana si misiuni de sustinere tactica.

NATO si-a intarit sensibil prezenta in intreaga Europa centrala si de Est, cu 4 avioane de lupta franceze Rafale la Malbork (nordul Poloniei), 4 avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon ale fortelor britanice situate la Siaulai (Lituania) si 4 Mig 29 poloneze in Estonia, carora trebuie sa li se alature alte 4 avioane daneze.