Uniunea Europeana a publicat, marti, in Juranlul Oficial, lista celor 15 oficiali rusi si ucraineni asupra carora a aplicat sanctiuni incluzand inghetarea activelor, pe fondul crizei din Ucraina, insa de pe lista UE lipseste seful companiei ruse petroliere Rosneft, Igor Secin. Rosneft, compania condusa de Igor Secin, are relatii de afaceri cu mari companii europene precum British Petroleum sau Shell, care depind de bunavointa Kremlinului pentru a-si continua business-urile extrem de profitabile in Rusia. De altfel, in interiorul UE exista mai multe tari care se opun din rasputeri impunerii de sanctiuni dure Rusiei (Germania, Cipru, Spania), motivul fiind dat de dependenta de fluxurile de resurse si capital dinspre Moscova spre continent.

Regulamentul, care se aplica pe teritoriul UE, "ingheata toate fondurile si resursele economice care apartin, se afla in proprietatea ori posesia sau sunt controlate de orice persoane fizice, sau de persoane fizice sau juridice, entitati sau organisme asociate cu acestea, astfel cum sunt enumerate in lista".

De asemenea, actul normativ european "interzice punerea la dispozitie, direct sau indirect, catre sau in beneficiul persoanelor fizice, sau persoanelor fizice sau juridice, al entitatilor sau al organismelor asociate cu acestea incluse pe lista a unor fonduri sau resurse economice de orice fel".

Uniunea Europeana considera ca persoanele fizice supuse sanctiunilor "au fost identificate de Consiliul UE "ca fiind responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei". Pe lista figureaza si "persoanele fizice sau juridice, entitatile si organismele asociate cu acestea"

Pentru punerea in aplicare a prezentului regulament si in scopul asigurarii unui nivel maxim de securitate juridica in cadrul Uniunii, trebuie sa fie facute publice numele si alte date relevante privind persoanele fizice si juridice, entitatile si organismele ale caror fonduri si resurse economice ar trebui inghetate in conformitate cu prezentul regulament.

Lista celor santionati prin decizia de luni a Consiliului UE cuprinde 15 persoane:

  • Dmitry Nikolayevich KOZAK, nascut la data de 7.11.1958 la Kirovohrad, RSS Ucraineana, viceprim-ministru, responsabil de supravegherea integrarii Republicii Autonome Crimeea anexate in cadrul Federatiei Ruse.
  • Oleg Yevgenyvich BELAVENTSEV, nascut la data de 15.9.1949 la Moscova, reprezentant plenipotentiar al presedintelui Federatiei Ruse in asa-numitul "district federal al Crimeei", membru nepermanent al Consiliului de Securitate rus. Responsabil de punerea in aplicare a prerogativelor constitutionale ale sefului de stat rus pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea anexate.
  • Oleg Genrikhovich SAVELYEV, nascut la data de 27.10.1965 la Leningrad, ministrul Afacerilor din Crimeea. Responsabil de integrarea Republicii Autonome Crimeea anexate in cadrul Federatiei Ruse.
  • Sergei Ivanovich MENYAILO, nascut la data de 22.8.1960 la Alagir, RSS Autonoma Osetia de Nord, RSFSR Guvernator interimar al orasului ucrainean anexat Sevastopol.
  • Olga Fedorovna KOVATIDI, nascuta la data de 7.5.1962 la Simferopol, RSS Ucraineana, membru al Consiliului Federatiei Ruse din partea Republicii Autonome Crimeea anexate.
  • Ludmila Ivanovna SHVETSOVA, nascuta la data de 24.9.1949 la Alma-Ata, URSS , vicepresedinte al Dumei de Stat, Rusia unita - responsabila de initierea unei legislatii in vederea integrarii Republicii Autonome Crimeea anexate in cadrul Federatiei Ruse.
  • Sergei Ivanovich NEVEROV, nascut la data de 21.12.1961, la Tashtagol, URSS - vicepresedinte al Dumei de Stat, Rusia unita. Responsabil de initierea unei legislatii in vederea integrarii Republicii Autonome Crimeea anexate in cadrul Federatiei Ruse.
  • Igor Dmitrievich SERGUN, nascut la data de 28.3.1957, director al GRU (Directia principala de informatii), adjunctul sefului Statului Major al fortelor armate ale Federatiei Ruse, general-locotenent. Responsabil de activitatea ofiterilor GRU in Ucraina de est.
  • Valery Vasilevich GERASIMOV, nascut la data de 8.9.1955 la Kazan Seful Statului Major al fortelor armate ale Federatiei Ruse, prim adjunct al ministrului apararii al Federatiei Ruse, general al armatei. Responsabil de desfasurarea masiva de trupe ruse de-a lungul frontierei cu Ucraina si de absenta dezamorsarii situatei.
  • German PROKOPIV, lider activ al "Garzii Lugansk". A luat parte la ocuparea cladirii biroului regional din Lugansk al Serviciului de Securitate, a inregistrat un mesaj video adresat presedintelui Putin si Rusiei din cladirea ocupata. Intretine legaturi stranse cu "Armata din sud-est".
  • Valeriy BOLOTOV, unul dintre liderii grupului separatist "Armata din sud-est" care a ocupat cladirea Serviciului de Securitate din regiunea Lugansk, ofiter in rezerva. Inainte de ocuparea cladirii, impreuna cu alti complici, a detinut arme aparent furnizate ilegal din Rusia si de catre grupuri infractionale locale.
  • Andriy PURGIN, sef al "Republicii Donetk", participant activ si organizator al actiunilor separatiste, coordonator al actiunilor "turistilor rusi" in Donetk. Cofondator al unei "initiative civice a Donbass pentru Uniunea Eurasiatica".
  • Denys PUSHYLIN, nascut la Makiivka Unul dintre liderii Republicii Populare Donetk. A participat la capturarea si ocuparea administratiei regionale. Purtator de cuvant activ al separatistilor.
  • Tsyplakov Sergey GENNADEVICH, unul dintre liderii organizatiei radicale din punct de vedere ideologic Militia populara din Donbas. A luat parte in mod activ la ocuparea unui numar de cladiri publice in regiunea Donetk.
  • Igor STRELKOV (Ihor Strielkov) Identificat ca membru al personalului Directiei principale de informatii a Statului Major al fortelor armate ale Federatiei Ruse (GRU). A fost inplicat in incidentele de la Sloviansk. Este unul dintre asistentii lui Sergey Aksionov in materie de securitate, prim-ministru autoproclamat al Crimeei.

Cei 15 se adauga altor 33 de persoane supuse sanctiunilor de catre UE, in doua randuri, in 17 martie si 22 martie.