Profesorul de matematica Mircea Lascu, cel care a organizat tabara de olimpici de la Busteni in care o eleva de 13 ani a decedat in luna ianuarie a anului trecut dupa ce a cazut de la etajul vilei la care era cazata, a fost condamnat pentru ucidere din culpa la un an si jumatate de inchisoare, relateaza Agerpres.

Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii Judecatoriei Sinaia l-au condamnat miercuri pe Mircea Lascu pentru ucidere din culpa la pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare, instanta interzicand totodata inculpatului dreptul de a mai organiza tabere de studiu sau orice astfel de activitati similare.

De asemenea, instanta a admis in parte pretentiile formulate de parintii elevei, care s-au constituit parti civile in proces, si l-au obligat pe Mircea Lascu, alaturi de partea responsabila civilmente Asociatia 'Math Time', la plata sumei de 25.740 de lei cu titlu de despagubiri materiale si a sumei de 60.000 de lei cu titlu de daune morale. Totodata, profesorul si asociatia pe care a infiintat-o trebuie sa plateasca 10.950 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate de parti, dar si cheltuielile judiciare catre stat in suma de 5.000 de lei.

Decizia magistratilor nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile de la comunicare.

O eleva de 13 ani din Bucuresti, care se afla in tabara, a decedat in luna ianuarie 2013 in urma unui stop cardio-respirator, ea fiind gasita in coma si soc hipotermic, cu o temperatura a corpului de 19,5 grade, dupa ce ar fi cazut de la etajul vilei in care era cazata si a stat mai multe ore in ger. Fata a fost transportata la spitalul din statiunea Sinaia, unde, timp de mai multe ore, medicii i-au facut continuu masaj cardiac extern, reusind sa ii ridice temperatura corpului la peste 30 de grade. La un moment dat, inima acesteia incepuse sa bata independent, insa fata respira in continuare cu ajutorul unui aparat. Ulterior, ea a facut un stop cardio-respirator, iar medicii nu au reusit sa ii reporneasca inima. In urma necropsiei s-a stabilit ca fata consumase alcool, avand o alcoolemie de 0,9 la mie. Ea a fost inmormantata intr-un cimitir din Campina, parintii ei luand decizia de a o inhuma aici pentru ca si-a petrecut o parte din copilarie in acest oras, la bunica din partea tatalui.

Tabara la care au participat 22 de elevi a fost organizata de profesorul Mircea Lascu, cadru didactic pensionar din Zalau, care are o asociatie prin care ii sprijina pe elevii olimpici la matematica.