​Autoritatile locale din judetul Teleorman nu au facut nicio cerere de finantare europeana pentru amenajari anti-inundatii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro, ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin. El a sustinut, insa, ca efectele inundatiilor de zilele trecute nu ii sunt imputabile colegului sau de guvern, vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost presedintele Consiliului Judetean Teleorman pana in anul 2012.

Interventie a Guvernului la inundatiile din TeleormanFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit lui Constantin, in PNDR 2007-2013, Romania a avut la dispoztie 62 de milioane de euro pentru sub-masura "Infrastructura de prevenire si protectie impotriva inundatiilor".

"Unde s-au semnat aceste contrcate? Judetele campione sunt Bistrita, Mehedinti, in Salaj s-au facut cateva investitii. In Bistrita s-au facut cele mai multe, 17 investitii pentru protectia impotriva inundatiilor. Sunt proiecte care s-au depus inainte de anul 2012. In judetul Teleorman, acolo unde am avut necazuri, nu s-a incheiat niciun proiect pe aceasta sub-masura, nu au fost solicitate fonduri", a declarat ministrul Agriculturii, vicepremierul Constantin, pentru HotNews.ro.

El a precizat ca autoritatile locale si, in special, primariile trebuia sa solicite bani prin PNDR pentru infrastructura anti-inundatii.

"Autoritatile publice locale pot sa aplice acolo unde au in gestiune anumite drumuri sau anumite amenajari impotriva inundatiilor", a afirmat ministrul.

Intrebat, insa, daca a discutat aceasta chestiune cu ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost presedintele CJ Teleorman in perioada 2000-2012, Daniel Constantin a sustinut ca in cazul inundatiilor de zilele trecute din Teleorman problemele au fost cauzate de neajunsuri ale infrastructurii Apelor Romane, institutie care nu era oricum eligibila in PNDR.

"Necazurile pe care le-am avut in Teleorman sunt vizavi de digurile pe care le aveau cei de la Apele Romane, iar ei nu erau eligibili prin aceasta masura. Apele Romane trebuia sa faca investitii si aveau posibilitatea sa o faca si au facut in masura posibilitatilor, acolo unde aveau estimari ca se putea intampla ceva", a spus Constantin.

"Deci nu cred ca este o chestiune imputabila" lui Liviu Dragnea, ca fost sef al administratiei locale din Teleorman, a conchis Daniel Constantin.

In context, el a aratat ca in PNDR 2014-2020, autoritatile locale vor avea la dispozitie 200 de milioane de euro pentru gestionarea efectelor calamitatilor naturale.

"Toate pierderile pe care le pot inregistra fermierii din cauza inundatiilor pot fi acoperite prin acele alocari din fonduri europene, buget de stat sau cotizatii ale fermierilor prin fondurile mutuale", a mai explicat ministrul Agriculturii, in interviul acordat HotNews.ro.