Liderul Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat, dupa discutiile de la MT privind contractul colectiv de munca (CCM) la CFR, ca discutiile pe aceasta tema vor continua si ca sindicatele nu au luat inca o decizie privind declansarea conflictului de munca, relateaza Mediafax.

"Nici in urma unor discutiilor de miercuri nu s-a ajuns la un acord privind cuprinderea in contract a tuturor cerintelor noastre. Negocierile vor continua. Exista posibilitatea de a fi incheiat un acord, care sa fie prezentat Fondului Monetar International, in care sa fie prevazuta si o majorare a fondului de salarii cu 2,4%, urmand ca diferenta pana la ceea ce solicitam noi din acest punct de vedere sa fie analizata pentru a fi acordata pana la toamna", a mai spus Fratica, dupa negocierile purtate miercuri la Ministerul Transporturilor (MT).

Presedintele Federatiei Miscare Comercial a mai spus ca, in acest context, sindicatele nu au luat inca o decizie privind declansarea conflictului de munca.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri intre orele 7.00 si 9.00, interval in care, potrivit lui Fratica, erau in circulatie aproximativ 400 de trenuri de calatori si 200 de marfa.

Presedintele Federatiei Miscare Comercial a spus ca membrii acesteia au intrerupt voluntar lucrul, actiunea de miercuri dorindu-se a fi un avertisment transmis conducerii CFR si Ministerului Transporturilor, pentru incheierea contractelor colective de munca. Liderul sindical a precizat ca, in ultimii sase ani, salariatii CFR au pierdut peste 30 la suta din venituri, dar si alte drepturi pe care anterior le aveau.

Un numar de 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, miercuri, de la ora 07.00, in urma protestului angajatilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucuresti, Craiova, si Iasi, a declarat purtatorul de cuvant al companiei CFR, Oana Branzan.

CFR Calatori a informat, marti seara, ca administratia companiei a oferit, la negocierea unui nou contract colectiv de munca, o majorare salariala, in medie, de 4% si faptul ca nu vor fi facute concedieri colective de personal, in timp ce sindicalistii au cerut 10%.

Potrivit CFR Calatori, pentru finalizarea si inregistrarea contractului colectiv de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, administratia companiei a prezentat organizatiilor sindicale mandatate o oferta finala, care cuprinde imbunatatirea incadrarii personalului pe clase de salarizare si a grilei de salarizare, corelata cu rezolvarea punctelor ramase in divergenta, astfel incat sa se incadreze in limitele impuse de bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de cresterea fondului de salarii cu 2,4%.

"Oferta administratiei inseamna transpunerea in castigurile individuale ale salariatilor a unei cresteri, in medie cu 4% si fara concedieri colective de personal. Cresterea salariului brut lunar pentru functiile cu numarul cel mai mare de salariati pot fi in medie de: 5,13% pentru functiile de sef tren siconductor tren, 5,68% - pentru functiile de mecanic locomotiva-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% - lacatus montator agregate energetice si de transport si electrician montator de instalatii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru functiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu", a mai precizat compania.

Administratia CFR Calatori apreciaza ca, in contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin incheierea unui nou contract colectiv de munca, salariatii companiei sa beneficieze de aceste drepturi.

CFR Calatori sustine, in acelasi context, ca organizatiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salariala de 10%.

Federatiile sindicale din transporturile feroviare amenintau inca din 15 aprilie ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca incepand cu 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, care sa tina cont de solicitarile salariatilor.

Printre nemultumirile sindicalistilor de numara cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajatilor de a calatori gratuit pe calea ferata si de faptul ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.