Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care sa protejeze zone din judetul Teleorman de alte inundatii, autoritatile locale promitand ca, daca fondurile sunt acordate, constructia va fi finalizata pana in luna august.

UPDATE Intrebat despre ce suma este vorba, premierul Victor Ponta a precizat ca vor fi alocati 15 milioane de lei. "Cat e necesar, atat o sa alocam", a spus el.

Premierul Victor Ponta a ajuns in statul Beiu din judetul Teleorman, unde, impreuna cu vicepremierul Liviu Dragnea, s-a urcat intr-o barca pneumatica pentru a vizita mai multe zone inundate, transmite Mediafax.

Intr-o discutie cu locuitorii ale caror case au fost inundate, Ponta a spus ca va aproba alocarea banilor, dar ca vrea sa se asigure ca fondurile vor fi folosite efectiv la construirea digului.

"Daca nu facem digul, asa o sa fie mereu, nu? Autoritatile mi-au spus ca digul e gata in august daca le dam banii acum. Banii ii dau, dar vreau sa vad pe ce. Solutia e doar cu digul", a spus Ponta oamenilor.

Sinistratii din satul Beiu i-au spus ca o inundatie similara a fost consemnata in 2005, tot din cauza lipsei digului.

Ponta a anuntat anterior ca se va afla si el in judetul Teleorman pentru a stabili modul in care Guvernul poate interveni in zonele afectate de inundatii, aratand ca nevoie de interventia Administratiei Apele Romane si de sprijin financiar deoarece problemele sunt provocate de diguri care au cedat.

Si ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a mers, luni, in Teleorman, anuntand ca specialistii Apelor Romane vor decide daca si unde poate fi spart digul in zona localitatilor afectate de inundatiile din ultimele zile, din Teleorman, pentru ca apele sa se retraga, avand in vedere ce miercuri si joi sunt prognozate noi ploi.

Bilantul inundatiilor provocate de revarsarea raurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea si Cainelui si a afluentilor acestora arata ca 131 de case au fost inundate in localitatile Tatarastii de Jos, Necsesti, Ciolanesti, Beuca Virtoape, Balaci, Dobrotesti, Silistea Gumesti si Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, in 317 curti si 685 de anexe gospodaresti, afectand peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judetene si doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugand, de asemenea, 35 de podete.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman, un numar de 30 de persoane erau izolate in satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni.

Avertizarea cod rosu de inundatii din Teleorman a fost ridicata, iar pana marti, la ora 18.00, raman sub avertizare cod portocaliu raul Neajlov, in judetul Giurgiu, raurile Calmatui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomita si Paraul Cainelului, pe sectoarele din judetele Teleorman, Giurgiu si Ialomita.