Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta vineri, intr-un comunicat, ca a finalizat lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, numarul acestora fiind de 190.

"Ministerul Afacerilor Externe a finalizat astazi, 18 aprilie 2014, lista sectiilor de votare din strainatate la scrutinul din 25 mai 2014 pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European. Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca numarul sectiilor de votare din strainatate pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European din data de 25 mai 2014 este de 190", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste sectii sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

"Lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numarului de alegatori inregistrat la scrutinele din 2007 si 2009. De asemenea, mentionam ca la alegerile europarlamentare cetatenii romani din strainatate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentantilor tarii de resedinta in Parlamentul European", mai arata MAE in comunicat.

MAE reaminteste ca, la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, in strainatate si-au exercitat dreptul de vot aproximativ 22.000 de cetateni romani, iar pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost inregistrati la vot aproximativ 14.000 de cetateni romani.

"La fiecare din aceste doua exercitii electorale, MAE a organizat acelasi numar de sectii de votare, respectiv 190", precizeaza ministerul.

Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE.

UPDATE: MAE a dublat, fata de 2009, numarul sectiilor de vot din Moldova si Spania pentru europarlamentare

Fata de 2009, cand in Republica Moldova au fost organizate 4 sectii de vot - toate la Chisinau, pentru scrutinul din 25 mai numarul a fost dublat, scrie Mediafax. Pe langa cele patru sectii din capitala R. Moldova, vor mai functiona alte patru: la Cahul, Ungheni si doua la Balti.

Si numarul sectiilor din Spania - unde se afla o importanta comunitate romaneasca - a fost dublat: de la 9 la 18. In 2009, cele 9 sectii au fost deschise la Madrid, Bilbao, Ciudad Real, Almeria, Barcelona, Zaragoza, Sevilla, Castellon de la Plana si Alcala de Henares. La europarlamentarele de anul acesta, romanii din Spania vor putea vota la patru sectii din Madrid si la cate doua la Sevilla, Barcelona, Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real, Almeria si Castellon de la Plana.

In Italia, in schimb, unde se afla o alta comunitate importanta de romani, vor fi 15 sectii, fata de 16 in 2009.

Cea mai mare scadere a numarului de sectii este in SUA, de la 19 la 5: Washington, Chicago, Los Angeles si doua la New York.

In Belgia a crescut numarul sectiilor de la 3 la 5, dar toate vor fi deschise la Bruxelles, fata de 2009 cand au fost la Bruxelles, Liege si Anvers.

In Franta, numarul a scazut de la 9 la 6, fiind concentrate in 4 orase: Paris si Strasbourg, cate 2, Marsilia si Lyon. In 2009, sectiile au functionat la Paris, Nantes, Bourdeaux, Brest, Lyon, Marsilia, Nisa, Toulouse si Strasbourg. O concentrare se observa si in Germania, unde vor fi trei sectii la Berlin si cate una la Bonn si Munchen, fata de 2009 cand au fost la Berlin, Hamburg, Bonn, Munchen si Stuttgart.

In Austria vor fi trei sectii de vot la Viena, fata de una singura in 2009, in timp ce in Malta si San Marino nu se va mai putea vota.

In Israel toate cele trei sectii de vot sunt concentrate la Tel Aviv, fata de Tel Aviv, Haifa si Ierusalim, in 2009.

Potrivit listei publicate de MAE, in Serbia vor fi patru sectii de vot, la Belgrad, Varset, Zajecar si Pristina.

In ceea ce priveste teatrele de operatiuni, in Afganistan sunt cinci sectii de vot, la Kabul, Kandahar si la bazele Shank, Apache si Mescall. In 2009 au fost trei sectii, la Kabul, Kandahar si Zabul.

In Irak vor fi doua sectii, la Bagdad si Erbil, fata de una in 2009, la Tallil.

In 2009, la filialele ICR din strainatate au functionat doua sectii de vot, la Viena si Londra. Pentru europarlamentare din mai, vor fi deschise 18 sectii de vot la filialele ICR din Viena, Bruxelles, Praga, Berlin, Tel Aviv, Chisinau, Varsovia, Lisabona, Madrid, New York, Stockholm, Istanbul, Budapesta, doua sectii la ICR Londra, doua sectii la ICR Roma si una la ICR Venetia.