Presedintele Traian Basescu, a trimis joi Parlamentului o cerere de reexaminare a legii privind managementul institutiilor publice de cultura invocand faptul ca in actuala forma exista pericolul aparitiei unui conflict de interese in cazul in care managerul unei institutiie publice de cultura ar detine o alta functie de conducere in cadrul unei institutii.

Cererea de reexaminare vizeaza Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura.

Presedintele arata ca, Art. 1 punctul 3 litera f) din OUG prevede obligatia instituita in sarcina viitorului manager al unei institutii publice de cultura de a "nu detine o functie de conducere la o alta institutie din Romania" or Legea de aprobare a OUG, prin punctul 2, inlatura aceasta obligatie instituita in sarcina viitorului manager.

"Pentru evitarea crearii unui posibil conflict de interese care ar putea exista in situatia in care managerul unei institutii publice de cultura ar detine o alta functie de conducere in cadrul unei institutii, cu atat mai mult cu cat aceasta functie presupune si gestionarea eficienta a banului public, opinam ca inlaturarea conditiei prevazute la Art. I punctul 3 litera f) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 nu este oportuna", arata seful statului in cererea de reexaminare.

  • Cererea de reexaminare transmisa de presedinte catre seful Senatului

Domnului Calin Popescu-Tariceanu

Presedintele Senatului

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata,

formulez urmatoarea

Cerere de reexaminare

asupra

Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura

Motivul cererii este urmatorul:

Actul normativ trimis spre promulgare vizeaza aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 prin care se modifica si completeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura. Astfel, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 stabileste, in cuprinsul Art. I punctul 3, conditiile pe care o persoana fizica trebuie sa le indeplineasca cumulativ pentru a putea indeplini calitatea de manager al institutiilor publice de cultura. Printre aceste conditii, la litera f), este prevazuta obligatia instituita in sarcina viitorului manager al unei institutii publice de cultura de a "nu detine o functie de conducere la o alta institutie din Romania". Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013, prin punctul 2, inlatura aceasta obligatie instituita in sarcina viitorului manager.

Pentru evitarea crearii unui posibil conflict de interese care ar putea exista in situatia in care managerul unei institutii publice de cultura ar detine o alta functie de conducere in cadrul unei institutii, cu atat mai mult cu cat aceasta functie presupune si gestionarea eficienta a banului public, opinam ca inlaturarea conditiei prevazute la Art. I punctul 3 litera f) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 68/2013 nu este oportuna.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare tinand cont de motivele invocate.

TRAIAN BASESCU

PRESEDINTELE ROMANIEI