Procurorii Parchetului Militar Iasi au finalizat ancheta in cazul unui masacru comis in vara anului 1941, in padurea Vulturi, unde au fost ucisi 36 de evrei, si au clasat dosarul dupa ce au stabilit ca executiile au fost comise de catre Detasamentul 6 Vanatori, potrivit Institutului National pentru Studierea Holocaustului (INSH) "Elie Wiesel", citat de Mediafax.

Potrivit INSH "Elie Wiesel", Parchetul Militar Iasi a finalizat, in martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis in iunie 1941, de catre Detasamentul 6 Vanatori, condus de generalul Gheorghe Stavrescu.

Ancheta in acest caz a fost inceputa in 2010, cand in padurea Vulturi, comuna Popricani, au fost gasite, intr-o groapa comuna, mai multe oseminte umane.

Initial, cercetarile au fost sustinute de procurorii civili, dupa care, pentru ca existau suspiciuni ca este vorba despre crime de razboi, au fost preluate de procurorii militari.

In urma cercetarii la fata locului si expertizelor criminalistice amanuntite, s-a stabilit ca este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 barbati, noua femei si 12 copii, unul avand mai putin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani in urma, toti de origine semita.

In acelasi timp, la fata locului s-au descoperit si mai multe tuburi de cartuse, de productie romaneasca.

Dupa audierea mai multor persoane, intre care si un martor cheie care, la data masacrului avea varsta de 17 ani si care a fost ridicat de acasa, de catre soldatii romani, dupa ce a fost confundat cu un tanar evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine ca masacrul a fost comis de oamenii condusi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, dupa ce au stabilit ca, dupa mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu sa mai fie gasit vreun vinovat.

De altfel, potrivit arhivelor Ministerului Apararii Nationale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoza, in ianuarie 1951, in inchisoarea de maxima siguranta Aiud, unde fusese condamnat la detentie pe viata si munca silnica, pentru crime de razboi legate de masacrul evreilor de la Iasi.

Alti doi ofiteri aflati in subordinea sa, despre care s-a dovedit ca au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

"Este foarte importanta finalizarea acestui dosar, pentru ca este pentru prima data din 1945, de la Stanca Roznovanu, cand gasim o groapa comuna care provine din al doilea Razboi Mondial si care are legatura cu tragedia evreilor din Romania. Este primul act juridic care dovedeste existenta holocaustului din Romania", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".