Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat miercuri site-ului de stiri moldovean Unimedia.info, ca un termen realist pentru inceperea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar fi 2018-2019. De asemenea, seful statului a reiterat faptul ca R.Moldova nu va putea adera la UE cu un conflict inghetat. Intrebat daca Romania va ajuta R.Moldova in caz de pericol, presedintele Basescu a afirmat ca tara noastra "nu se va implica militar in nici un conflict militar din regiune decit in parteneriat cu aliatii din NATO". "E exclus un razboi. Avem niste reguli, iar acestea sint ca intram in razboi pentru un partener din NATO. De aceea cred ca e foarte important pentru Rep. Moldova sa aiba o optiune ferma despre propria sa securitate", a declarat Basescu.

Traian BasescuFoto: Captura unimedia.info

HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT declaratiile sefului statului

Declaratiile lui Traian Basescu:

Q: Ce partid sustineti la europarlamentare?

A: E cunoscut ca eu sustin PMP, cu presedintele Eugen Tomac, voi vota acest nou partid. Avem nevoie de o innoire a clasei politice. Politicienii din anii '90 au facut tot ce puteau face. A venit rindul generatiei de 40 de ani. Oamenii de 40 de ani s-au educat dupa Revolutie si au aspiratiile unei Romanii moderne.

Un basarabean e in fruntea PMP. Ii dau sanse partidului sa obtina rezultate bune. Proiectul e ca in 2016 acest partid sa ajunga sa guverneze. Voi sprijini transparent partidul, dar fara a avea o functie. Nu ma vad lider de partid.

Q: Pe lista PMP se regaseste Alexandru Lesko, fost detinut de la Tiraspol. Cum vedeti candidatura?

A: L-am decorat, a afacut parte din grupul Ilascu. L-am decorat din respect pentru Republica Moldova. Dl Lesko e un simbol pentru PMP. Vreau sa fie un partid care sa-i reprezinte si pe cetatenii Republicii Moldova, indiferent de cum se autointituleaza ei, moldoveni sau romani.

Q: Tomac a cerut mai multe sectii de vot in Rep. Moldova. Ce se va intimpla?

A: Nu-mi dau seama daca guvernul va fi de acord. Sper sa fie de acord. Daca nu, sint convins ca cetatenii romani din Rep. Moldova se vor duce la vot macar pentru ca asta inseamna implicarea lor in Parlamentul UE.

Sa speram ca guvernul va intelege acest lucru, chiar daca e un guvern socialist. Sint convins ca guvernul va tine cont de aceasta cerere din respect pentru cetatenii din Rep. Moldova cu drept de vot.

Q: Ce portofoliu de comisar european mizeaza Romania?

A: Nu exista mai important decit Agricultura, e cel mai mare portofoliu. A fost un mare succes ca am obtinut acest portofoliu. Optiunea noastra e sa ne mentinem. Sigur ca nu e usor. Trebuie ca Romania sa-l propuna pe Ciolos in continuare, ceea ce vom face, si apoi sa-i furnizam suportul politic.

Credem ca pastrarea lui Ciolos ar fi buna si pentru Rep. Moldova, aduceti-va aminte ce repede s-a miscat Comisia Europeana cind Rusia a interzis importul de vin din Rep. Modlova.

Q: Prezidentialele din noiembrie. Pe cine vedeti viitor presedinte?

A: Foarte greu de spus acum. Se vor produce reasezari pe scena politica dupa europarlamentare. Stinga neo-comunista e foarte grupata, iar dreapta e foarte farimitata, dar mai puternica cumulat. Speranta mea e ca, imediat dupa europarlamentare, sa se uneasca partidele de pe dreapta si aiba un singur candidat.

Q: In sondaje, favoriti sint Victor Ponta si Klaus Iohannis. Cine sint alti candidati cu sanse?

A: Sint mai multi. E un candidat de care se vorbeste mai putin pentru ca nu s-a afisat inca: Emil Boc.

A fost un om care a sacrificat voturile pentru a trece criza. Eu cred ca experienta lui Boc este un element care-l poate face un bun candidat.

Vom vedea insa, n-as vrea sa pun degetul pe un anumit candidat. Sint multi potentiali candidati pe dreapta. Si Crin Antonescu poate avea o sansa, si Elena Udrea, si MR Ungureanu, totul e daca aceste partide dupa europarlamentare se vor aseza la masa. Eu cred in intelepciunea si capacitatea lor de a fi mai putin orgoliosi. E vital pentru Romania sa fie echilibru in Guvern/majoritatea parlamentara si presedinte.

Q: O femeie presedinte?

A: Nu stiu daca sintem pregatiti, dar nimic nu e exclus. E vorba de un popor care nu a fost obisnuti sa aiba lideri femei. Nu stiu daca electoratul roman e pregatit.

Daca dreapta se uneste, cistigator va fi candidatul dreptei. Este ceea ce se vede cu ochiul liber din sondaje.

Q: Ce veti face dupa mandat?

A: Voi ramine in politica. In acelasi timp, fiica mea a cumparat un teren si as vrea sa ma ocupa si de agricultura, dar si politica, dar fara a fi lider de partid.

Q: Mai vreti cetatenia moldoveana?

A: Mi-as dori-o si acum, dar mi-e teama sa nu generez dispute politice. Dar dupa ce termin mandatul, voi face formalitatile sa devin si cetatean al Republicii Moldova. E o dorinta care tine de suflet.

Fiind vorba de Traian Basescu, s-ar putea sa fie mai usor, s-ar putea sa fie mai greu. Depinde de alegerile din Republica Moldova.

Q: Alegerile parlamentare din Moldova. Pe cine mizeaza UE?

A: In mod categoric pe actuala alianta pro-europeana. Partidul Comunist al dlui Voronin vrea integrarea in Uniunea Eurasiatica a lui Putin. Romania va fi un sustinator public, nu altfel, al coalitie pro-europene pentru ca ei vor putea pune in aplicare Acordul de asociere si Acordul de liber schimb.

Eu l-as vrea si pe Ghimpu inapoi in Alianta. E indiscutabil pro-european, e adevarat ca e si pro-roman. Drumul Rep. Moldova catre UE nu va fi intrerupt daca Ghimpu participa la coalitie dupa alegeri. Ghimpu ar alege un plus politic, dar si unul de credibilitate, pentru ca Ghimpu poate fi contestat ca abordare in cadrul Aliantei, dar nu i se poate contesta onestitatea.

Q: Cu cine dintre liderii politici din Rep. Moldova va intelegeti cel mai bine?

A: Cu Chirtoaca, cu Ghimpu, cu Filat ma inteleg foarte bine. Si ieri am discutat cu Filat despre situatia din Ucraina, am discutat mai bine de 2 ore cu dl Filat, care e totusi presedintele celui mai mare partid din Rep. Moldova. Filat e apreciat si cunoscut si in PPE.

Q: Cu Voronin mai aveti relatii?

A: Nu. Dar recunosc ca mi-ar placea. Dar poate ca nu e o idee rea sa incerc sa reinnod relatiile. Cu dl presedinte Timofti discut frecvent, cred ca saptaminal. Cu Partidul Democrat mai putin, dar nu inseamna ca avem o ostilitate.

Q: Ce ne asteptam la alegeri?

A: Sper ca alianta pro-europeana sa cistige.

Q: In 12 zile, cetatenii Rep. Moldova vor circula fara vize in UE. Ce spuneti?

A: Este un drept al Rep. Moldova pentru ca ati vrut asta. Guvernul de la Chisinau si-a facut treaba. Mi-aduc aminte cind a inceput Filat discutia, cind era premier. A surprins mult abordarea lui. Celelalte tari - Ucraina, Georgia, Armenia, au vrut mai intii Acordul de Asociere. Chisinaul a fost foarte istet, a cerut intii acord pe vize. Chisinaul a avut o abordare foarte inteligenta, a negociat cu prioritate acordul pe vize si a cistigat.

Q: Cind ar putea ratifica Romania Acordul Moldova-UE?

A: Depinde cind se va semna. Daca se va semna in iunie, cred ca Romania va fi foarte rapida. In plus, nu stiu daca ati urmarit ce se intimpla in PE, am pus in miscare toata diplomatia pentru ca miine, in interiorul acestui acord, sa se dea si o perspectiva de integrare europeana a Rep. Moldova.

Q: Cind am putea obtine statutul de tara candidata la aderarea in UE?

A: E un proces lung de transformare a tarii si a institutiilor, a economiei. E si un termen de acomodare cu competitia de pe piata UE, necesita timp. E foarte greu sa dam un pronostic. Cred ca 2015 este un termen prematur, cred ca e nerealist sa spunem ca in 2015 se poate trece la negocierea tratatului de aderare. Ar putea fi 2018-2019 inceperea negocierilor.

Q: Se poate integra Rep. Moldova in UE cu un conflict inghetat?

A: Eu va dau un raspuns ferm: Exclus. Se poate negocia, dar nu se poate intra. Insusi statutul UE nu permite importul de conflicte pe teritoriul UE. Atunci raspunsul e ca va trebui rezolvat acest conflict. Eu am acuzat public ineficienta formatului 5+2. Categoric trebuie schimbat. Il vad mult mai suplu, Rusia, UE, SUA. Chisinau nu poate lipsi, dar Tiraspol nu are ce cauta, pentru ca nu e reprezentant legitim al cuiva. Deocamdata nu e vointa politica a marilor puteri. Nu trebuie abordata Transnitria ca singura mare problema a lumii: e si problema Georgiei, si Nagorno-Karabach, si Crimeea. E un puzzle.

UE va trebui sa se implice mult mai mult pentru a facilita drumul Rep Moldova spre UE.

Eu am solutia, arata asa cum a fost convenita: la summitul de la Istanbul in 1999 s-a decis ca trupele ruse sa paraseasca Tranistria, dar nu s-a intimplat. Una din chei e la Moldova. Eu as pune la faza actuala mai mult accent pe negocierea Chisinau-Moscova decit pe formatul 5+2.

Q: Este NATO singura solutia de securitate pentru Rep. Moldova?

A: Eu cred ca da. Rep Moldova si-a declarat neuralitatea prin constitutie. Dar ca sa fii neutru trebuie sa te ia in calcul si ceilalti, or Moldova are armata straina pe teritoriul propriu. Deci aici va trebui o atitudine mai ferma a politicienilor. Dar trebuie sa tina cont de pozitia poporului.

Q: Romania ne va ajuta in caz de pericol?

A: Romania nu se va implica militar in nici un conflict militar din regiune decit in parteneriat cu aliatii din NATO.

Daca se confirma ca Moscova e implicata in atentatele la securitatea estului Ucrainei, UE ar trebui sa treaca la faza 3 a sanctiunilor, care foarte dura: incetarea oricarui import de gaze din Rusia, inghetarea asseturilor ruse si incetarea oricarei relatii politice.

Q: E posibil un razboi?

A: E exclus un razboi. Avem niste reguli, iar acestea sint ca intram in razboi pentru un partener din NATO. Atunci Romania nu va avea nici o ezitare sa intre in razboi pentru un partener din NATO atacat. De aceea cred ca e foarte important pentru Rep. Moldova sa aiba o optiune ferma despre propria sa securitate. Cred ca dupa alegeri in Rep. Moldova trebuie sa se declanseze o discutie foarte serioasa.

Q: In cit timp se poate reorienta UE spre un alt furnizor de gaze decit Rusia?

A: UE a invatat lectia Crimeea. Nu a invatat lectia din 2008, a opririi gazelor, in schimb a invatat extraordinar de bine lectia Crimeea. Au inceput negocierile pe acordul de liber schimb cu SUA pentru gaz lichefiat. UE a inceput constructia de terminale pentru GPL. Cred ca in 5-6 ani UE va avea rezolvata problema dependentei de gaze din Rusia, ceea ce va face ca influenta Rusiei sa scada.

Q: Unirea si oferta politica a Romaniei. La ce v-ati referit mai exact?

A: In sufletul meu eu ramin un unionist fara rezerve. In acelasi timp, ideea reunificarii poate fi vazuta ca o alternativa la un parcurs idnelungat pina in UE. Romania e in UE. V-o spun deschis: daca vreodata veti avea probleme in parcursul catre UE, sunati la Bucuresti si spuneti vrem sa ne unim si se va intimpla. Dar asta trebuie s-o vrea cetatenii Rep. Moldova. Indiferent cine va fi presedintele Romaniei, veti primi raspuns pozitiv.

Q: Problema e la Chisinau?

A: Cetatenii Rep. Moldova nu doresc in majoritatea lor unirea si ea nu se poate face cu forta. Ea trebuie sa fie un act de vointa a cetatenilor de pe ambele maluri. Sint convins ca oferta va fi mentinuta si de viitorul presedinte si viitorul guvern.

Q: Cind incepe transportul pe Iasi-Unghjeni?

A: Sper ca in iunie. Se lucreaza la subtraversarea pe sub Prut.

Proiectele moldovene cu bani romanesti: Este o discutie pe care am avut-o cu presedintii de raioane saptamina trecuta. Vineri, proiectele pentru modernizarea scolilor nu erau venite la Ministerul Dezvoltarii.

Q: Cind se poate construi autostrada Bucuresti - Chisinau?

A: Dupa ce incepeti sa beneficiati de Acordul de asociere poate se vor gasi fonduri de preaderare.