Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale in cazul terenurilor de la Nana, judetul Calarasi, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

"In urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi.

In cauza, procurorii au dispus, astazi, 16.04.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata", se arata in comunicatul Ministerului Public.

Presedintele Traian Basescu a transmis, martea trecuta, un mesaj procurorilor, la bilantul MAI, in legatura cu ancheta Corpului de control al premierului privind achizitia de teren agricol la Nana: "Va rog anchetati imediat si, daca e incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele Romaniei!".

In discursul sustinut la bilantul MAI, Traian Basescu a spus ca a aflat despre raportul Corpului de control al premierului, privind nereguli in achizitia de terenuri la Nana, si a cerut institutiilor sa ancheteze imediat, iar daca este incalcare de lege, sa raspunda inclusiv presedintele.

Saptamana trecuta, Comisia parlamentara Calarasi sustinea ca, avand in vedere ca societatea de la care fiica presedintelui Traian Basescu, Ioana Basescu, a cumparat terenul de la Nana era inactiva la data incheierii tranzactiei, contractul de achizitie este nul. Concluzia a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat ca, la data tranzactionarii terenurilor, respectiv si a semnarii contractului de vanzare-cumparare dintre Berfige SRL si Ioana Basescu, societatea italiana nu mai era activa.

Firea a mentionat ca inactivitatea firmei a fost declarata de Fisc si, potrivit legii, toate contractele incheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societatilor comerciale, potrivit careia nicio persoana sau institutie nu poate accepta facturi de la societati care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus ca societatea Berfige nu putea face tranzactii deoarece fusese declarata inactiva la data de 24 august 2012, in urma nedepunerii bilanturilor necontabile.

La randul sau, Ioana Basescu a declarat miercurea trecuta, intr-un punct de vedere remis agentiei Mediafax in urma deciziei comisiei parlamentare de ancheta Calarasi, ca inactivitatea societatii de la care a achizitionat terenul din Nana nu poate fi sanctionata cu nulitatea actului incheiat.

Ioana Basescu precizeaza ca "normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sanctioneaza cu nulitatea operatiunile efectuate de acestia in perioada de inactivitate, ci doar le aplica un regim fiscal special".

Ioana Basescu se refera in punctul de vedere transmis Mediafax la "ideea unei nulitati a contractului de vanzare cumparare avand ca obiect o suprafata de teren pe raza comunei Nana, judetul Calarasi" in care are calitatea de cumparator, rezultata in urma unei conferinte de presa a comisiei parlamentare.

"Alegatia inserata (...) este, in mod evident, tendentioasa si fara un suport documentativ adecvat, desi, o persoana indeplinind o demnitate electiva, nu isi poate justifica iresponsabilitatea afirmatiilor cu necunoasterea legilor in vigoare. Sustinerile unor membri ai comisiei, inclusiv ale - pana de curand cititoarei de prompter - Gabriela Vranceanu-Firea si ale doctorului in drept Victor Viorel Ponta dovedesc incompetenta, neputand fi incadrate decat in categoria de propaganda total antagonica unei cunoasteri temeinice a legislatiei in domeniu, lucru de altfel regretabil pentru membri ai Parlamentului si ai Guvernului Romaniei", se arata in punctul de vedere transmis de Ioana Basescu.

Ea mentioneaza, in acest context, ca in Codul de Procedura Fiscala al Romaniei, cu modificarile si completarile corespunzatoare, "se confera, chiar si neinitiatilor, o definitie facila, clara, neechivoca a calitatii de contribuabil inactiv", in primul alineat al articolulului 781: "(1) Contribuabilii persoane juridice sau orice entitati fara personalitate juridica se declara inactivi si acestora le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) si 12 din Codul fiscal daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: [...]".

"Astfel, orice persoana sau entitate cu minime cunostinte de limba romana si cu un nivel mediu al capacitatilor intelectuale poate intelege, lecturand textele de lege la care articolul anterior citat face referire (art. 11 alin. (11) si 12 din Codul fiscal) faptul ca legea permite expres societatilor declarate inactive sa desfasoare activitati economice; Codul Fiscal reglementeaza, pentru acest tip de contribuabil, in aceasta ipoteza speciala, un tratament fiscal aparte, dupa cum urmeaza: "Art. 11. Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1)(11) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform art. 781 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor prevazute de prezenta lege, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate. [...]"", se mai arata in comunicat.

Ioana Basescu mai spune ca "in incercarea de a fi pe intelesul tuturor celor care, fara aptitudini reale de lectura a textelor legale, isi manifesta, totusi, pseudoveleitati si aspiratii evidente catre pozitii active in comisii de ancheta, precizeaza ca inactivitatea societatii de la care a achizitionat imobilul teren ce a facut obiectul controlului parlamentar al Comisiei "Nana" nu poate fi sanctionata cu nulitatea actului incheiat - chestiune neinspirat amintita de diletanti in stiinta dreptului - ci include operatiunea comerciala amintita in ipoteza speciala permisa de lege si anticipata de legiuitor, enuntata in alineatul 12 al art. 11 din Codul FIscal, respectiv: "Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform art. 781 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare"".

Aceasta afirma ca, "in dorinta de a respecta acuratetea textului legal, doreste sa mentioneze ca singura referire la notiunea de "factura" existenta in legea societatilor comerciale nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este cea cuprinsa in art. 74 si nu are nici o legatura cu afirmatiile vehiculate in media, in mod incompetent si mincinos de unii membri ai comisiei, ci se refera la modalitatea de completare a facturilor fiscale, fara a face precizari referitoare la activitatea sau inactivitatea societatii".

Guvernul anuntase ca va sesiza Parchetul in cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judetul Calarasi), aratand ca numeroase astfel de operatiuni din anii anteriori prezinta nereguli si ca, in septembrie 2013, un teren a fost vandut unei "persoane fizice" de catre o firma declarata inactiva.

Concluziile sunt prezentate in raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primaria Comunei Nana avand ca obiect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate in extravilanul comunei.

In document se arata ca, dupa reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, in perioada 2009-2010, aceste suprafete au fost instrainate catre societatea Berfige, prin incheierea a 8 contracte de vanzare-cumparare. Prin aceste contracte, firma a achizitionat un numar de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate in tarlaua 28 si 2 parcele situate in tarlaua 33, in suprafata totala de 290,41 hectare.

Suma totala platita in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol, in suprafata totala de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vandut suprafata de 290,41 ha de teren agricol, achizitionata in perioada 2009-2010, catre o persoana fizica, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese insa pana atunci bilantul semestrial pentru activitatea desfasurata in perioada 31.06.2013-31.12.2013 si nici declaratia privind impozitul pe profit aferenta anului 2013, in vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obtinut in urma vanzarii terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea si depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societati, este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30.05.2014.

Victor Ponta a declarat ca inspectorii guvernamentali trimisi la Oficiul de Cadastru Calarasi, pentru terenurile din Nana, au descoperit ca 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultand un lung sir de infractiuni si retrocedari ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Basescu.