Victor Ponta sustine ca si-a mutat biroul din Guvern la Ministerul Apararii de teama unor inscenari. Practic, a lasat sa se inteleaga faptul ca in cladirea Ministerului Apararii ar fi mai bine protejat de eventuale inscenari, spre deosebire Palatul Victoria unde oricine intra se poate plimba in voie pe culoare si prin birouri. In realitate, nici in Palatul Victoria nu poate intra oricine, oricand, oricum si oriunde. Angajatii SPP sunt instruiti sa ceara toate informatiile necesare: numele persoanei, datele personale ale acesteia, ora de intrare, timpul petrecut in Palatul Victoria si locul in care ajunge. Practic, din punct de vedere al monitorizarii persoanelor care intra in Palatul Victoria nu exista niciun motiv valabil pentru mutarea biroului in Ministerul Apararii. Dimpotriva. Aceasta mutare va ingreuna coordonarea Guvernului, fiind mult mai dificila comunicarea dintre premier si angajati.

Palatul VictoriaFoto: Guvernul Romaniei

Sunt trei intrari, doua dintre ele fiind pentru angajati si presa, iar cea din mijloc pentru oficiali si invitati speciali. Chiar si la intrarea din mijloc sunt legitimate persoanele care doresc sa patrunda in Palatul Victoria. Intarea se face in baza unei cartele electronice. Practic, toate informatiile sunt computerizate. In unele cazuri, angajatii SPP de la intrare sunt informati in prealabil ca o anumita persoana din Palatul Victoria urmeaza sa primeasca pe cineva in vizita. De asemenea, in mod obisnuit, persoana din Palatul Victoria este instiintata ca se afla cineva la poarta care doreste sa o viziteze. In multe cazuri, cel care doreste sa faca o vizita este insotit inca de la intrare de un angajat al Guvernului. Odata intrat, este dificila circulatia dintr-un birou in altul, mai ales pe culoarul in care se afla si cabinetul primului-ministru, fara supravegherea SPP. Sunt agenti SPP peste tot, si la poarta, si la intrarea in cladire, si pe culoare si prin sali. In plus, sunt amplasate camere video care inregistreaza orice intrare si iesire.

Chiar daca "baronii" ar avea mai multe privilegii si ar putea patrunde mult mai usor in cladire decat oricare alta persoana, Ponta in calitate de premier ar avea putere sa ceara mai multe "bariere" in calea lor.

  • NOTA Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea care prevede ca seful Directiei de Informatii a Armatei sa fie numit de catre premier, informeaza Realitatea.net. In prezent, seful Directiei de Informatii a Armatei este numit de ministrul Apararii. Proiectul de lege urmeaza sa fie analizat si de Senat. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat că, după dezbaterea acestui proiect de lege la Senat, liberalii îl vor ataca la Curtea Constituţională pentru că prevederile lui schimbă "toată arhitectura de securitate". El a spus că PNL a votat împotriva proiectului de lege, că nu era normal să se schimbe arhitectura de securitate fără o dezbatere şi că proiectul este o încercare a PSD de concentrare a puterii "în mâna unui singur om". Şi liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a criticat proiectul, arătând că "nu are nicio logică urgenţa modificării acestui proiect de lege". "Este un abuz al puterii, trebuia dezbătut mai mult în plen", a adăugat Gheorghe.

Un motiv invocat de Victor Ponta pentru mutarea sa este ca de la Ministerul Apararii orice institutie poate sa primeasca informatii legate de "cine a fost si cat a stat". Insa, acelasi lucru se poate intampla si de la Palatul Victoria. "Intr-un minister, dar intr-un minister unde, realmente, in orice moment, orice institutie a statului poate sa primeasca cine a fost la mine, cat a stat. Deci, la guvern oamenii vin intr-o multime de locuri. Puteti sa mergeti sa vorbiti la Secretariatul General, la... Pentru ca pana in luna noiembrie ma astept la inscenari...", a spus luni Ponta la RTV facand referire la cazul Duicu. De altfel, Ponta catalogheaza informatiile potrivit carora presedintele CJ Mehendinti, Adrian Duicu, ar fi fost la cabinetul prim-ministrului pentru a determina o promovare in centrala Ministerului Afacerilor de Interne, drept "inscenare de presa". Insa, sunt informatii cuprinse intr-un referat al procurorilor DNA. Ponta sustine ca nu. "DNA nu are nici o treaba cu chestia asta. A fost o inscenare de presa". Si tocmai de aceea ar vrea premierul sa se fereasca de alte "montaje". "Or, eu vreau, pana in noiembrie, ca asemenea inscenari si asemenea montaje, facute de domnul Basescu, de oamenii din jurul lui, sa poata fi dejucate foarte clar si foarte simplu. Nu am nimic de ascuns, nu am nici un fel...".

Solutia gasita de Ponta a fost sa fuga la Ministerul Apararii, argumentand ca "aia e unitate militara", pe cand "acolo (n.red. Palatul Victoria) era mai civil, asa..."

  • Victor Ponta s-a pus la adapostul ministrului Apararii, lasand restul Guvernului la Palatul Victoria, ceea ce face comunicarea cu angajatii mult mai dificila. Practic, de acum inainte, un angajat al Guvernului va trebui sa se deplaseze din Piata Victoriei pana in zona Izvor unde se afla ministerul Apararii pentru a rezolva anumite probleme cu premierul.

Prin mutarea pe care a facut-o, premierul a reusit sa starneasca critici din partea Opozitiei. Atat liderul PDL, cat si cel PNL considera ca aceasta mutare este, de fapt, o fuga. In schimb, Traian Basescu considera ca l-au lasat nervii pe Ponta, ca se ascunde intr-un buncar pentru a fugi de baroni.

"Pai sa te muti in cazarma, sa te muti in sediul Ministerului Apararii Nationale? Doar nu suntem in razboi. Pe de alta parte, este un premier slab pentru ca nu este in stare sa-si disciplineze nici propriul partid, propria putere. De ce fuge din Palatul Victoria? Nu sunt acolo oamenii lui, nu si i-a numit pe toti, nu are propria cancelarie umflata de nu stiu cate ori, nu are acolo Secretariatul General al Guvernului, numai oamenii pe care i-a dorit domnia sa? De ce fuge de acolo? Deci nu e in stare sa conduca nici macar aparatul tehnic de la Palatul Victoria si fuge din Palatul Victoriei?", a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Vasile Blaga, presedintele PDL.

"Dl Ponta si-a pierdut controlul, ne anunta ca se refugiaza in sediul unei unitati militare, Ministerul Apararii, fapt fara precedent. Nici Nicolae Ceausescu in fata unei revolte nationale nu s-a mutat cu biroul intr-o alta cladire. La Mineriada care a doborat guvernul roman, Petre Roman nu a fugit cu biroul si cu secretara", a spus Crin Antonescu, presedintele PNL. Antonescu, intr-o conferinta de presa in care s-a intrebat ce l-a determinat pe primul ministru sa anunte "mandru ca fuge cu biroul la MApN".

Liderul PNL s-a intrebat daca lui Victor Ponta ii este teama ca presedintele Traian Basescu "se deghizeaza noaptea, se traveste si patrunde in sediul guvernului sa ii propune lucruri necuviincoase", sau "foloseste institutii ale statului ca sa-i insceneze ceva premierului".

"A cedat nervos, i se pare ca numai armata il poate apara de furia baronilor, de a mea nu are de ce se feri, eu nu sunt furios pe el, eu il compatimesc pentru cum a ajuns. Din pacate, trage si tara dupa el. Solutia de a se ascunde intr-un buncar arata ca si-a pierdut controlul, nu mai deosebeste institutiile si arata ca e las. La Palatul Victoria baronii nu pot fi opriti, vin si fac cum facea Mircea Badea, ma duc si il dau de capul de toti peretii. Credetii ca in fata baronilor e ca in fata microfoanelor? Il plesnesc aia de ii merg toti fulgii. Si-a spus ca solutia e buncarul de la Aparare, care e unitate militara, si aici baronii nu mai au acces, sa ii spuna "iar ne lasi pe mana justitiei", si Ponta ii minte, ca dupa ce pleaca Basescu rezolva problema, numai ca dosarele raman, ele merg singure", a spus la randul sau Basescu.

Informatia ca premierul isi va muta biroul la MApN a mai circulat si anul trecut, dar motivul era altul atunci. Potrivit unor informatii HotNews din acea perioada, Ponta dorea sa-si mute biroul de teama unor eventuale proteste mai ample. Piata Victoriei este un loc traditional pentru mitingurile antiguvernamentale, in timp ce la sediul Ministerului Apararii mitingurile sunt imposibil de organizat din cauza amplasarii.