George Ciamba, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a declarat marti ca Romania "a indeplinit pentru prima data toate criteriile de aderare la zona euro" si a adaugat ca tara noastra face parte din "grupul select al statelor UE care au iesit din procedura de deficit excesiv". Ciamba a mai spus ca UE va trece in curind la adoptarea pachetului de guvernanta economica in ce priveste politicile energetice si industriale, iar Romania pledeaza pentru o politica energetica comuna.

"Cred ca exista toate premisele ca in cursul acestui an, ceea ce de fapt s-a realizat deja in 2013, sa indeplinim si criteriile de la Maastricht privind inflatia. Credem ca la acest moment e pentru prima data cand am indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro", a spus Ciamba la conferinta "Dupa zece ani...", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Ciamba a mai spus ca Romania se afla in "avangarda" guvernantei economice in rindul statelor membre UE: "Romania este un participant activ la mecanismele economice de coordonare din UE si la masurile destinate relansarii economice (...) Am intrat in Pactul Euro Plus, suntem parte a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta din cadrul Uniunii Economice si Monetare dar suntem si parte a procesului de negociere a Uniunii Bancare", a precizat oficialul roman.