Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Ramnicului, a incetat din viata, miercuri dimineata, la varsta de 99 de ani, loctiitor fiind, pana la alegerea noului ierarh titular, IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, informeaza Patriarhia Romana, citata de Mediafax.

"Patriarhia Romana anunta cu durere trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Ramnicului, in dimineata zilei de 9 aprilie 2014. Slujba de inmormantare va avea loc in ziua de sambata, 12 aprilie 2014, orele 11.00, la Catedrala Arhiepiscopala din municipiul RamnicuValcea", potrivit sursei citate.

Conform prevederilor statutare si regulamentare bisericesti, pana la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului va fi Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care va fi pomenit la sfintele slujbe ca Loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului, in toate bisericile si manastirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii, a mai precizat Patriarhia.

Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim Cristea s-a nascut la 14 noiembrie 1914, in localitatea Muntenii Buzaului din judetul Ialomita.

In 1934, a fost primit ca frate la manastirea Cernica din apropierea Bucurestilor, apoi a urmat cursurile seminarului monahal al acestui asezamant monastic si ale seminarului "Nifon Mitropolitul" din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1942. In 1948, a fost declarat licentiat in Teologie la Institutul Teologic de grad universitar din Bucuresti.

Dupa ce a slujit ca preot la manastirea Antim din Bucuresti, timp de noua ani, in 1952 a fost numit staret al manastirii Caldarusani, renumita ctitorie a domnitorului Matei Voda Basarab din secolul al XVII-lea.

In 1970, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales Arhiereu vicar al Eparhiei Dunarii de Jos, cu titulatura de Constanteanul. In acea perioada a comunismului ateist, in 1971, a contribuit la descoperirea moastelor celor patru martiri de la Niculitel, Zoticos, Attalos, Kamasis si Filippos (sec. IV), pe care le-a asezat spre inchinare la manastirea Cocos din judetul Tulcea, unde se afla si astazi.

In 1975, Sfantul Sinod l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titulatura de Pitesteanul, iar in 30 septembrie 1984, a devenit episcop titular al Episcopiei Ramnicului si Argesului de Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane.

In sedinta de lucru din 18-19 iunie 2009, Sfantul Sinod a hotarat ridicarea Episcopiei Ramnicului la rangul de Arhiepiscopie si a Preasfintitului Parinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Ramnicului.

In plan administrativ-gospodaresc, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim al Ramnicului a consolidat si restaurat numeroase biserici din eparhie, precum si manastirile Cozia, Turnu, Stanisoara, Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn, Brancoveni, Surupatele si schiturile Ostrov, Cornet, Iezer etc.

In ultimii ani, prin grija sa au fost construite Centrul cultural-religios Sfantul Ierarh Antim Ivireanul si o cantina sociala la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Ramnicului.

A participat ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane la simpozioane si intruniri teologice in strainatate si este autorul a numeroase articole, studii si carti, printre care "Razboiul de independenta in documentele Episcopiei Ramnicului si Argesului" (1977), "Istoria Manastirii Govora" (1995), "Istoria Manastirii Caldarusani" (1997), "Viata Sfantului Martir Constantin-Voda Brancoveanu si a celor impreuna patimitori cu Dansul" (2001) si "Istoria Manastirii Hurezi".