Seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, si trei subalterni ai acestuia cu functii de conducere sunt cercetati prealabil, din dispozitia sefului Politiei Romane, Petre Toba, in contextul cazului ofiterului cercetat penal dupa ce a fost prins cu permis de conducere fals, au declarat surse judiciare, citate de agentia Mediafax.

Cei trei subalterni ai lui Dinita sunt adjunctul acestuia, Costin Tatuc, seful Politiei Autostrazi, Carol Varna, si Paul Toma, tot de la Directia Rutiera din Politia Romana.

"Inspectorul general (Pere Toba - n.r.) a dispus declansarea procedurii de cercetare prealabila fata de patru ofiteri cu functii de conducere din cadrul Directiei Rutiere, in vederea stabilirii existentei sau inexistentei abaterilor disciplinare de: comportarea necorespunzatoare, in serviciu, familie sau in societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei, fata de un ofiter de politie, precum si a celei de neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritatile anume abilitate de lege, fata de toti patru", precizeaza Politia Romana.

Pe de alta parte, seful Politiei Romane a dispus sesizarea unitatii de parchet competente, la finalizarea tuturor verificarilor efectuate de Directia Control Intern din IGPR, referitoare la un ofiter din cadrul Directiei Rutiere care a condus fara permis, intrucat au fost identificate indicii cu privire la fapte de natura penala privind incadrarea si promovarea acestuia in structurile Politiei Romane.

Politia Romana reaminteste, in acelasi context, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat, la la 1 aprilie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si conducere fara permis.

"Totodata, precizam faptul ca din verificari, s-a stabilit ca ofiterul in cauza nu a participat in calitate de conducator auto la nicio misiune de insotire a coloanelor oficiale", mai precizeaza Politia Romana.

Augustin Capalnas, ofiterul de la Directia Politiei Rutiere cercetat penal dupa ce a fost prins cu permis de conducere fals, a absolvit Teologia, fiind arhidiacon, apoi sofer de arhiepiscop, iar ulterior a devenit politist si purtator de cuvant la Scoala de Politie din Cluj-Napoca si IPJ Alba.

Capalnas a absolvit, in 1996, cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar incepand cu 1994, timp de aproape zece ani, a fost arhidiacon la Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia.

El a fost si sofer al fostului arhiepiscop de Alba Iulia, IPS Andrei, in prezent Mitropolit al Clujului.

In 2004, Augustin Capalnas a devenit politist, fiind ofiter de relatii cu publicul la Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" din Cluj-Napoca. In 2006, Augustin Capalnas a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Alba, functie pe care a ocupat-o timp de peste un an.

Reprezentantii Politiei Judetene Cluj au declarat in 2 aprilie ca Augustin Capalnas nu a desfasurat activitati in cadrul IPJ Cluj, astfel ca nu au ce informatii sa ofere despre acest caz.

De asemenea, solicitat sa furnizeze un punct de vedere oficial privind modul in care a fost angajat ofiterul de politie Augustin Capalnas in cadrul inspectoratului, daca acesta a folosit autoturismele de serviciu sau daca la angajare in dosarul acestuia s-a verificat valabilitatea permisului de conducere, Biroul de Presa al IPJ Alba a refuzat sa ofere informatii.

Contactati telefonic, reprezentantii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat si ei sa comenteze acest caz pe motiv ca Augustin Capalnas nu mai este angajat al institutiei, iar cand a fost, arhiepiscopia era condusa de un alt arhiepiscop.

Ofiterul Augustin Capalnas este cercetat penal dupa ce colegii sai din cadrul Directiei Politiei Rutiere au descoperit ca acesta conducea cu un permis fals, in conditiile in care nu a avut niciodata un astfel de document, potrivit unor surse din Politie.

Conform surselor citate, Capalnas avea atributii legate de educatia rutiera. La un moment dat, acesta ar fi vrut sa se mute pe o alta linie de munca si a fost nevoit ca, printre alte documente, sa faca si dovada faptului ca detine permis de conducere.

In acest context, politistul ar fi recunoscut in fata colegilor sai ca nu are permis. Acestia l-au intrebat cum a condus pana acum, atat masina de serviciu cat si autoturismul personal, iar Capalnas ar fi aratat un permis care nu era al lui, au precizat sursele citate.

Oficiali din Politia Romana spuneau, tot in 2 aprilie, ca ofiterul este inca in functie, acesta fiind in prezent in concediu medical.

El este cercetat disciplinar, in urma unui control intern facut de Politia Romana la sfarsitul lunii februarie fiind sesizat si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Directia Control Intern, a efectuat verificari la Directia Rutiera inca din data de 28 februarie, cu privire la situatia unui ofiter fata de care s-a constat ca nu detinea permis de conducere", a aratat Politia Romana, intr-un comunicat de presa.