Romania este in pericol sa piarda aproximativ 1 miliard de euro din fondurile europene pentru infrastructura de transport aferente programarii 2007-2013 a UE, "ca urmare a incompetentei guvernelor Ponta I, II si III", avertizeaza deputatul Alexandru Nazare, vicepresedinte PDL si fost ministru al Transporturilor. In plus, Nazare le cere premierului Ponta si ministrului Sova sa prezinte "de urgenta" Masterplanul de Transport al Romaniei "inainte de a intoxica opinia publica cu tot felul de planuri fantasmagorice de autostrazi".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pentru Dumbrava - Deva si pentru Timisoara-Lugoj termenele de finalizare sunt luna mai 2016. Numai pentru aceste autostrazi care nu sunt finalizate la 31 decembrie 2015 Romania risca sa piarda aproximativ jumatate de miliard de euro (450 de milioane euro). Daca luam in calcul si contractele nesemnate pentru Sebes-Turda si pentru care termenul de finalizare va fi dupa 22 de luni, adica tot in 2016, suma ajunge aproape la 1 miliard de euro. Un miliard pierdut pe mana guvernelor Ponta I, II si III", sustine Nazare intr-un cmunicat de presa remis HotNews.ro

Despre pericolul pierderii a peste 1,7 miliarde de euro fonduri europene daca nu reusim sa terminam autostrazile si caile ferate pana in 31 decembrie 2015 a scris si HotNews.ro in urma cu cateva zile.

Alexandru Nazare critica raspunsurile date de autoritati la criticile privind Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020 si le cere premierului Ponta si ministrului Sova "sa prezinte de urgenta Masterplanul de Transport al Romaniei inainte de a intoxica opinia publica cu tot felul de planuri fantasmagorice de autostrazi".

"Saptamana aceasta grupul PDL din Camera Deputatilor l-a chemat pe premierul Ponta in Parlament, pentru a doua oara in ultimele 6 luni, pentru a da explicatii privind balbaielile in pregatirea Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020. Ca si la dezbaterea din octombrie anul trecut, si la aceasta premierul a evitat raspunsuri concrete la nenumaratele noastre intrebari", mentioneaza Alexandru Nazare.

Deputatul PDL condamna si atitudinea ministrului Teodorovici, "care isi doreste sa pozeze intr-un Fat-Frumos al absorbtiei fondurilor europene", insa refuza sa explice de ce Romania nu are programe dedicate fiecarei regiuni, in care prioritatile sa fie stabilite in functie de nevoile si potentialul zonei respective, iar proiectele sa fie aprobate si gestionate regional, nu de la Bucuresti.

"La fel, Teodorovici trebuie sa ne explice de ce nu avem, ca in Polonia, un program operational special pentru judetele cele mai putin dezvoltate - din Nord-Est si Sud-Est, in cazul nostru - dar si de ce intre 31 decembrie 2013 si 31 martie 2014 Guvernul a trimis la Bruxelles cereri de rambursare de doar 150 de milioane de euro, in conditiile in care pe tot anul trebuie sa transmitem, conform declaratiilor aceluiasi ministru, solicitari de 2,8 miliarde euro", subliniaza deputatul PDL.

Nazare considera ca cea mai mare hiba a Acordului de Parteneriat este, de departe, cea legata de lipsa Masterplanului de Transport al Romaniei, fara de care oficialii europeni au avertizat deja ca nu vor aproba Acordul.