Ionel Valentin Vlad (n. 1943) a fost ales marti, prin vot secret, in functia de presedinte al Academiei Romane pentru un mandat de patru ani. Inginer electronist, cercetator la Institul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Ionel Valentin Vlad este membru titular al Academiei din 2009 si a fost sustinut de PSD in competitia cu alti doi academicieni pentru a-i succede in functie lui Ionel Haiduc, actualul presedinte al Academiei.

Ionel Valentin VladFoto: Acad.ro

Competitorii sai au fost Viorel Barbu (matematician) si Victor Voicu (farmacolog).

Ionel Valentin Vlad are indice Hirsch 11, obtinut pe baza a 116 lucrari ISI, majoritatea cu mai multi autori. De asemenea, Vlad apare pe Web of Science cu 570 de citari, 403 fara autocitari, iar dintre citari circa 100 corespund unui volum omagial publicat la implinirea varstei de 60 de ani, anul trecut.

S-a implicat mai mult decat ceilalti vicepresedinti in managementul institutiei si a devenit purtator de cuvant neoficial al Academiei in problema exploatarii de la Rosia Montana. In octombrie 2011 a participat la dezbaterea ”Adevaruri despre Rosia Montana", organizata de delegatia europarlamentarilor PSD, calificand proiectul ca fiind unul ”periculos pentru Romania": "Academia Romana incearca sa previna un dezastru ecologic si cultural cu multiple consecinte inacceptabile", afirma Vlad.

Valentin Vlad a fost cultivat intens in ultimul an de Ecaterina Andronescu, influent parlamentar PSD.

Vlad a avut si un episod legat de Securitate in trecutul sau, dar CNSAS l-a absolvit oficial de acuzatia de politie politica. Vlad a semnat un angajament de informator al Securitatii in 1970 cu scopul de a supraveghea informativ participantii la un targ international, dar, dupa cum arata documentele de arhiva, nu a scris decat o nota informativa.