Ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat marti "furia" la adresa Romaniei, care refuza propunerea sa pentru un sprijin extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa si dezamagita. Insa nu vom abandona", a declarat Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului Dagen Nyheter.

Ministrul a declarat ca guvernul roman s-a opus instalarii unui grup de experti ai Uniunii europene care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

"Cred ca este o chestiune de inertie si prestigiu politic: nu se doreste ca alte tari sa se implice in afacerile de politica interna. In plus, nu este o chestiune gratie careia guvernul si alesii romani sa castige din punct de vedere electoral. Asta ma infurie, sa vad dezinteresul pe care l-au aratat acestui subiect", a continuat ministrul suedez.

Potrivit unor date de la Comitetul de Actiune al Primariei Stockholm, citate de catre Dagens Nyheter, 90% dintre cersetorii din capitala suedeza sunt romani.

Romania intampina dificultati in absorbirea fondurilor UE, noteaza France Presse. In perioada 2007-2013, ea a cheltuit doar 26,5% din fondurile alocate.

In februarie, dupa ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat "profund ingrijorator faptul ca Romania (...) nu solicita mijloacele UE care exista pentru ameliorarea situatiei romilor, ambasadorul Romaniei la Stockholm a sugerat Suediei sa interzica cersetoria.

Suedia insa refuza aceasta solutie, preferand sa desfiinteze taberele cele mai insalbre pe care romii le instaleaza la marginea oraselor.

"Nu stiu cate tabere de romi am vizitat in Europa unde copiii cresc literalmente in deseuri. Gasesc acest lucru ingrozitor si sunt revoltata atunci cand oamenii propun interzicerea cersetoriei," a adaugat ea.