Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la primaria Municipiului Constanta si acasa la edilul Radu Mazare. Anchetatorii il suspecteaza de fapte de coruptie legate de construirea unui cartier de locuinte sociale. DNA a confirmat perchezitiile in trei judete, iar Primaria Constanta a anuntat ca e vorba despre suspiciuni legate de construirea cartierului Henri Coanda.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Procurorii din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie il suspecteaza pe primarul Constantei, Radu Mazare, de fapte de coruptie, spune un comunicat DNA.

In ultimele saptamani, edilul a declarat de mai multe ori ca procurorii anticoruptie ar fi pe urmele sale. Autoritatile din structura centrala a DNA au solicitat de altfel in ultima perioada mai multe documente eliberate de Primaria Constantei.

-------------------------------

Cele mai noi evenimente ale zilei:

Ora 23.30Radu Mazare a fost retinut marti seara, pentru 24 de ore, in urma audierilor de la sediul central al DNA

Ora 18.00 Decebal Fagadau, viceprimar al municipiului Constanta, a declarat marti ca procurorii DNA au ridicat de la Primaria Constanta 300 de pagini de documente in legatura cu proiectul campusului social "Henri Coanda".

Decebal Fagadau a spus ca acele documente sunt hotarari de consiliu local, autorizatii de construire si documente anexe, certificate de urbanism si corespondenta institutionala, fiind vorba de documente publice, scrie Agerpres.

De asemenea, el a confirmat ca procurorii au perchezitionat biroul lui Radu Mazare, dar "ca nu s-a gasit absolut nimic", iar activitatea primariei nu a fost perturbata.

El a negat faptul ca procurorii ar fi ridicat alti functionari publici din Primaria Constanta, pentru a fi audiati la sediul DNA din Bucuresti.

"Au plecat cu un teanc de documente. S-a semnat un proces verbal. Totul a fost in conditii civilizate. Noi le-am pus la dispozitie. Pe mine m-a surprins doar ca nu ni le-au solicitat. Chiar le-am mentionat ca, daca doresc informatii suplimentare, le punem la dispozitie. Vorbim de documente publice. Toate documentele au fost ridicate in original", a mai spus Decebal Fagadau.

In plus, el a aratat ca procurorii au cerut informatii de la Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat in legatura cu modul in care s-a facut achizitia pentru contractul de lucrari la campusului social.

Ora 09.38: Primaria municipiului Constanta a dat publicitatii un comunicat de presa referitor la perchezitiile din aceasta dimineata, transmite Ziua de Constanta: "Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea si procedurile de achizitii referitoare la construirea campusului social Henri Coanda. Documentele solicitate sunt pregatite si vor fi predate in scurt timp celor de la DNA".

Ora 09.36: Radu Mazare a declarat la RTV ca se afla la Bucuresti si ca DNA face perchezitii acasa la el si la rudele sale.

Ora 9.33: Reactia premierului Ponta: "Pana la 7,4 milioane mai este (numarul votantilor de la referendumul de demitere a lui Basescu - n.red.), nu cred ca apuca toti pina in noiembrie"

Ora 09.25 DNA confirma intr-un comunicat de presa ca procurorii fac perchezitii in 12 locatii situate in municipiile Constanta, Bucuresti si judetul Dambovita, din care una este sediul unei institutii publice.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala, ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011 - 2013, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre functionari publici, cu functii de conducere in plan local", scrie in comunicatul de presa al DNA.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei, mai arata sursa citata.

-------------------------------

Radu Mazare s-a facut remarcat in ultimele luni printr-o presiune constanta asupra Guvernului pentru a primi pachetul majoritar de actiuni la Partul Constanta. Cat timp Ministerul transporturilor a fost controlat de Relu Fenechiu si Ramona Manescu (ambii PNL), cei doi ministrii liberali au refuzat sa faca acest transfer, Manescu scriind chiar pe blog ca Portul Constanta este obiectiv strategic.

Primarul Constantei a declarat, luni, ca a primit informatia ca s-ar pregati un atentat asupra sa, anumiti milionari care deruleaza activitati in Portul Constanta platind oameni care sa actioneze in acest sens cand el si familia vor pleca in vacanta de Paste in Madagascar, dar nu a prezentat nici o dovada in acest sens.

Primarul Constantei, Radu Mazare, spunea, in 24 martie, ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) il vizeaza intr-o noua ancheta, privind modul in care a fost construit cartierul de locuinte sociale din oras, procurorii solicitand primariei mai multe documente legate de aceasta investitie, in valoare totala de sapte milioane euro, scrie Mediafax.

"O sa va arat astazi cum se face justitia independenta si impartiala in republica lui Basescu. Am aici adresa primita de la DNA pe numele Regiei Consiliului Local care s-a ocupat de constructia acestui cartier Henri Coanda si in care ni se cere de la DNA Bucuresti, in urma solutionarii dosarului, alt dosar am, sa trimitem pana la25 martie contractul de achizitie, precum si toate documentele aferente procedurii de achizitie publica referitoare la acest contract, al cartierului de amarati Henri Coanda", declara atunci Radu Mazare, intr-o conferinta de presa sustinuta in cartierul social.

Radu Mazare este cercetat de DNA in trei dosare legate de retrocedari de terenuri, iar in 2008 a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte persoane, tot intr-un dosar legat de retrocedari, acesta judecandu-se la Curtea de Apel Bucuresti.

Primaria Constanta a finalizat in vara anului trecut acest cartier de locuinte sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent si premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinte - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu doua camere si 171 de apartamente cu trei camere. In cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 7 milioane de euro.