Deputatul PSD, Sebastian Ghita, un apropiat al premierului Victor Ponta, sugereaza, intr-un interviu pentru EVZ, ca justitia utilizeaza dublu standard si ca se implica in jocul politic. Aceasta idee este sustinuta pe fata de premierul Victor Ponta, care sustine ca baroni ca Duicu de la Mehedinti sau Prioteasa de la Dolj au probleme cu justitia din cauza ca "PSD sta foarte bine in judetele lor" si ca nu-i poate cere lui Duicu sa treaca la PMP. "Alegerile nu sunt între PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, SIE, STS si alte entităti cu 3-4 litere. Nu i-am văzut pe afise. (...) Justitia aplică legea, nu o face! Nu stabileste priorităti în societate!", afirma Ghita in interviul pentru EVZ.

Afis electoral cu Mircea Cosma si Sebastian GhitaFoto: Hotnews

Criticile formulate de Sebastian Ghita si Victor Ponta la adresa justitiei au loc pe fondul unui val de anchete impotriva mai multor baroni PSD din tara. Seria de mesaje la adresa justitiei a debutat la sfarsitul saptamanii, cand Ponta a postat pe Facebook un mesaj in care sustine, intre altele: "Trebuie sa punem capat tranzitiei de la societatea comunista (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o tara europeana, cu oameni mai linistiti si mai demni, guvernati de valori si obiective comune, nu de frica de mascati si de linsajul public din partea unor jurnalisti fascisto-comunistoizi!". In ianuarie 2014, inainte de ruperea USL, cand anchetele vizau preponderent ministri sau lideri liberali, Sebastian Ghita avea cu totul alta opinie despre functionarea justitiei. Deputatul PSD declara, atunci, intr-un interviu pentru ziarul Bursa: "Impunerea unor standarde europene în justiţie a fost o chestiune bună. S-au făcut în trecut şi abuzuri în numele independenţei justiţiei. Gata! A trecut! Eu cred că acum justiţia este separată de politic şi de economic. Dosarele nu se mai fac şi nu se mai judecă pe bază de presiuni politice sau de şpăgi. Justiţia a ajuns să fie suficient de matură încât să se poată proteja şi singură, nu mai necesită "protecţia" politicienilor. Nici măcar Băsescu nu va mai putea fi suspectat de aşa ceva. Tiberiu Niţu, Laura Kovesi, Lidia Stanciu, noile echipe din CSM, Robert Cazanciuc, sunt oameni deasupra oricăror bănuieli".

Astazi, insa, in interviul pentru EVZ, Ghita foloseste un ton radical de cel utilizat acum trei luni: "Şi Victor Ponta şi eu iubim baschetul. Acolo, arbitrii au un rol foarte important. Uneori arbitrii judecă diferit aceeaşi fază, funcţie de echipa care se află în apărare. Pe unii îi tratează mai lejer, iar pe alţii îi vanează la orice fază. Arbitrii spun că sunt corecţi. Dar toţi jucătorii şi toţi spectatorii ştiu. Se numeşte DUBLU STANDARD. Justiţia din Romania nu-şi mai permite asta. EVZ: Pare un atac al dumneavoastră la Justitie. Este? Sebastian Ghiţă: Nu! Am spus si cred că Victor Ponta si PSD puteau lua mai multe voturi dacă spuneau românilor că, astăzi, ne apropiem de un număr de cinci milioane de cetăteni implicati în dosare penale. N-am facut-o. Vom continua să sprijinim actul de justitie. Dar nici nu vom închide ochii de frică atunci când vedem abuzuri si porcării si ilegalitati. Noi, cei din partide, răspundem în fata oamenilor. Alegerile nu sunt între PICCJ, DNA, DIICOT, SRI, SIE, STS si alte entităti cu 3-4 litere. Nu i-am văzut pe afise. Oamenii îsi pun încrederea în primar, presedinte, deputat, senator etc. si, din patru în patru ani, pe ei îi sanctionează prin vot. Asa functionează democratia! Justitia aplică legea, nu o face! Nu stabileste priorităti în societate! Prioritătile sunt stabilite de oameni, prin vot. Asta dacă vrem democratie. (...) Victor Ponta spune clar că nu va fi păpuşa Sistemului. Este singurul care transmite Sistemului că îi cere să evolueze, să devină mai european, mai aplecat spre preventie, spre drepturi si libertăti, spre curmarea abuzurilor. Victor Ponta spune clar că acum avem institutii puternice. Acum justitia functionează. „There are ways and means”. Iar aceasta, cu mâna lui Victor Ponta si cu acceptul PSD. PSD a stat în spatele lui Victor Ponta la toate deciziile pe Justitie si servicii. Dar trebuie să fie drept cu toti. Nu mai poate fi pentru unii mumă si pentru altii ciumă. Se va decredibiliza dacă se afundă în jocul politic."