Rusia a lansat vineri un atac la adresa presedintelui Traian Basescu. Intr-un comunicat oficial al Ministerului rus de Externe (lb. rusa) se arata ca "Rusia a remarcat o noua serie de declaratii antirusesti ale presedintelui Traian Basescu". "Un alt val de retorica anti-ruseasca din partea conducerii de la Bucuresti - intr-o etapa in care dialogul Bucuresti-Moscova a inceput sa ia o dinamica pozitiva -, nu corespunde interesului niciuneia dintre parti si nu poate sa nu genereze dezamagire", se mai arata in comunicatul MAE rus, citat de AFP.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

"Presedintele roman a acuzat Rusia, cu ocazia celebrarii a 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO, ca ar fi comis o agresiune contra Ucrainei", precizeaza ministerul rus de Externe.

"In spatele acuzatiilor se ascunde clar intentia Bucurestiului de a ignora cauzele crizei din Ucraina, refuzul de a recunoaste adevaratele forte care au stat la originea ei si incapatanarea de a gasi o cale rationala de solutionare a crizei", se mai arata in declaratia diplomatului rus Alexandr Lukashevici, citat in comunicatul MAE rus.

"In ceea ce priveste Memorandumul de la Budapesta, principiile de baza au fost grav incalcate de alti garanti prin actiunile lor pana la momentul exercitarii de catre poporul Crimeei a dreptului sau legitim, garantat de ONU, de autodeterminare", scrie MAE rus.

"In general, un alt val de retorica anti-ruseasca din partea conducerii de la Bucuresti - intr-o etapa in care dialogul Bucuresti-Moscova a inceput sa ia o dinamica pozitiva -, nu corespunde interesului niciuneia dintre parti si nu poate sa nu genereze dezamagire", se mai arata in comunicatul MAE rus.

Comunicatul il mentioneaza si pe ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, acuzat si el ca nu a ramas mai prejos decat Traian Basescu in ce priveste criticile la adresa Rusiei.

UPDATE Reactia Ministerului roman de Externe: Tentatia MAE rus de a transfera criza pe care Rusia o traverseaza in relatia cu comunitatea occidentala in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata

Ministerul roman de Externe informeaza ca a luat nota cu surprindere de comentariile ministerului omolog din Rusia in legatura cu unele declaratii ale partii romane si considera ca tentatia de a transfera criza grava pe care Rusia o traverseaza in relatia cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala.

Intr-un comunicat difuzat vineri, purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, precizeaza ca MAE a luat nota cu surprindere de comentariile purtatorului de cuvant al MAE rus, Alexander Lukashevici, in legatura cu unele declaratii recente ale partii romane fata de situatia din Ucraina.

"Romania a sustinut si sustine in continuare, impreuna cu partenerii sai din UE si NATO si in termeni intru totul similari, necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este pozitia principiala a Romaniei, sustinuta consecvent si in alte contexte similare, in care frontierele recunoscute international au fost modificate unilateral sau puse sub semnul intrebarii, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului international", se arata in comunicat.

"Tentatia MAE rus de a transfera criza grava pe care Federatia Rusa o traverseaza, in prezent, in relatia sa cu comunitatea europeana si euro-atlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala", mai afirma purtatorul de cuvant Brandusa Predescu.

Aceasta precizeaza de asemenea ca "este regretabil faptul ca acumularile pozitive inregistrate in cursul anului 2013 in dialogul bilateral romano-rus sunt relativizate de partenerii nostri de la Moscova, in contextul in care pozitia Romaniei nu urmareste altceva decat asigurarea durabila a unui climat de stabilitate si predictibilitate in Europa".

_________

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la ceremonia organizata la Cotroceni cu prilejul aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, ca "recentele evenimente din Ucraina, in care independenta si integritatea teritoriala a unui stat suveran au fost incalcate de Federatia Rusa, prin utilizarea fortei militare, dovedesc pertinenta analizelor noastre anterioare si inscrierea regiunii Marii Negre in prim-planul agendei politico-militare a Aliantei".

"Nu este acceptabil in secolul al XXI-lea ca utilizarea fortei armate sa redevina instrument in atingerea obiectivelor politice pe seama altor state sau ca spectrul razboiului sa revina ca amenintare la adresa cetatenilor si a teritoriilor statelor din regiunea euroatlantica si, in mod deosebit, din estul zonei Uniunii Europene si a NATO. Astfel de momente de criza sunt momente-cheie, in care NATO isi probeaza relevanta si toti cetatenii pot vedea valorificarea deciziei Romaniei de sustinere cu tarie a principiilor si operatiunilor Aliantei", a mai sustinut seful statului.

Traian Basescu a condamnat si marti, in discursul sustinut in sedinta solemna a Parlamentului consacrata de asemenea marcarii a 10 ani de la aderarea la NATO, "gestul neprovocat al autoritatilor ruse" si "anexarea ilegala a Crimeei".

"Desi nu era un membru al Aliantei, Ucraina a pierdut un teritoriu pe care il stiti foarte bine, se numeste Crimeea. In ce conditii? In conditiile in care la Budapesta, in 1994, la schimb pentru dezarmarea nucleara, Ucraina si-a predat tot arsenalul nuclear, trei mari puteri ale lumii s-au angajat sa-i respecte suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala: SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa. Rezultatul: unul din cei trei garanti i-au luat o bucata din teritoriu! Iata un tip de risc pe care il avem in regiunea noastra. De aceea, trebuie sa continuam sa dialogam cu Ucraina si sa o incurajam sa actioneze ca un partener de incredere si previzibil, contributor la securitatea regionala si internationala. Trebuie sa sprijinim fortele reformiste de la Kiev si sa oferim asistenta", a spus presedintele.

"Romania sustine fara rezerve independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si recunoastem noile autoritati ucrainene drept reprezentanti legitimi ai tarii. Orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Condamn gestul neprovocat al autoritatilor ruse si nu recunoastem anexarea ilegala a Crimeei. Suntem preocupati de posibile reverberatii ale acestei crize asupra Republicii Moldova. Compozitia etnica a Transnistriei, cu semnificative comunitati ucrainene si ruse, reprezinta un alt element care ne determina sa privim cu atentie si la evolutia situatiei de dincolo de Nistru", a continuat seful statului.