Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blanculescu, afirma ca scutul antiracheta de la Deveselu si majorarea numarului de soldati americani fac din Romania o "tinta perfecta (...) nelipsita de acum inainte din niciun plan de atac armat".

Ionel BlanculescuFoto: HotNews / DP

"Scutul antiracheta de la Deveselu si, acum, escaladarea inarmarii tarii noastre, prin prezenta manevra americana, nu fac altceva decat sa contribuie la desavarsirea calitatii de tinta perfecta pentru Romania", a spus Ionel Blanculescu, pentru ziarul Bursa.

Aceasta a criticat festivitatile dedicate aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO si a afirma ca tara noastra traverseaza un "moment complicat", in care "comentariile si pozitiile de fericire si implinire nationala" sunt "deplasate".

"Am constatat ca un sentiment de fericire a cuprins patria, la anuntul acestei vesti, de parca SUA ar fi anuntat ca in Romania vor fi desfasurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de munca si prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred ca ar trebui sa fim mai responsabili, chiar daca acceptam aceasta noua desfasurare de forte militare, macar sa o facem in liniste si cu regretul aferent escaladarii cursei inarmarii in zona si nu a celei economice, datatoare de nivel de trai sporit", a spus acesta, pentru Bursa.

In replica, europarlamentarul Sebastian Bodu ii cere primului ministru sa-l demita pe Ionel Blanculescu, avand in vedere declaratiile "iresponsabile" ale acestuia.

Bodu afirma ca "ambasadorului nostru la NATO i-au fost deja solicitate explicatii care l-au pus intr-o pozitie diplomatica mai mult decat jenanta" si ca, daca nu renunta la serviciile lui Blanculescu, Victor Ponta "valideaza" declaratia consilierului sau.

Iata mai jos mesajul postat de Sebastian Bodu pe contul sau de Facebook:

"Domnule Prim-ministru Victor Ponta,

Avand in vedere recentele declaratii iresponsabile ale consilierului Dvs. onorific, Ionel Blanculescu, referitoare la inoportunitatea consolidarii calitatii Romaniei de membru al NATO, va solicit in mod public sa renuntati la serviciile lui. Este inadmisibil ca, odata cu aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO si in contextul in care stabilitatea zonei noastre este amenintata militar de o Rusie din ce in ce mai agresiva, un consilier al premierului sa faca afirmatii de o gravitate extrema la adresa singurului punct de sprijin al securitatii nationale. Afirmatia d-lui Blanculescu, conform careia consolidarea calitatii noastre de tara-membra a NATO ne transforma intr-o "tinta perfecta pentru un atac militar" este de natura sa ridice semne de intrebare in cancelariile aliatilor nostri cu privire la angajamentul Dvs. ca premier, si, implicit, al Romaniei, fata de alianta politico-militara care ne garanteaza integritatea frontierelor.

In cazul in care nu veti da curs acestei solicitari, va atrag atentia ca implicit validati afirmatiile consilierului Dvs., punand Romania in situatia de a fi privita ca un membru instabil. In acest context, va aduc la cunostinta ca ambasadorului nostru la NATO i-au fost deja solicitate explicatii care l-au pus intr-o pozitie diplomatica mai mult decat jenanta. Nu uitati ca art. 5 din Tratatul Nord Atlantic prevede nu doar dreptul unui stat membru de a fi aparat de toate celelalte ci, implicit, si obligatia de a participa la apararea altuia, iar afirmatiile consilierului Dvs. vor fi automat interpretate ca o dezangajare a Romaniei ce poate periclita solidaritatea care uneste membrii NATO".