Premierul Victor Ponta a anuntat luni, intr-o conferinta de presa la Guvern, ca a avut o intalnire cu vicepresedintele Bancii Mondiale si ca, in rezultatelor obtinute de Romania, in boardul din 27 mai al BM se va aproba noua strategie de parteneriat cu tara noastra, pe patru ani, care presupune acordarea unei linii de creditare de un miliard de euro anual. "Deci 4 miliarde in total, care vor fi folosite, in baza acestei strategii de parteneriat, pe 3 domenii: sanatate, educatie si incluziune sociale, dar si in proiectele pe energie", a precizat seful Guvernului.

Victor PontaFoto: Agerpres

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile premierului

  • Am avut o intilnire, impreuna cu membrii Cabinetului, cu vicepresedintele Bancii Mondiale.
  • Voiam sa dam citeva vesti bune. In primul rind am multumit BM pentru sprijinul acordat Romaniei in realizarea reformelor si am fost foarte bucuros sa primesc aprecierile.
  • In baza rezultatelor obtinute de Romania, in boardul din 27 mai se va aproba noua strategie de parteneriat intre BM si Romania pe 4 ani, care presupune acordarea unei linii de creditare de 1 miliard de euro anual.
  • Miliardul de euro anual, deci 4 miliarde in total, vor fi folosite in baza acestei strategii de parteneriat, pe 3 domenii: sanatate, educatie si incluziune sociale, dar si in proiectele pe energie.
  • Ca o anticipare, s-a semnat deja un acord de finantare de 250 milioane de euro pentru infrastructura in sanatate.
  • Am discutat despre programul finantat de BM pentru ANAF.
  • Am examinat impreuna punerea in aplicare a proiectului Delivery Unit, o unitate de implemnetare pe linga Guvern.
  • Romania este o tara credibila.

Intrebari:

Q: In ultimii 5 ani Romania a fost pe ultimele 2 locuri la preturile pe carburanti. Vom ajunge in prima jumatate a clasamentului. Cum comentati?

A: Am primit aceasta intrebare direct de la Basescu. E adevarat ce spuneti ca Romania avea cel mai mic pret la benzina din 28 de membri. Prin masura pe care am luat-o cautam 3 obiective fundamentale:

- obtinerea unei finantari pe termen lung pentru confinatarea proiectelor de infrastructura. Durata si consumul pentru transportator va scadea. Pretul pentru intretinerea autovehiculului va scadea. Numarul de accidente rutiere produse de lipsa infrastructurii va scadea.

Am discutat cu partenerii nostri, a fost inclus in proiectul legii Bugetului. Parerea dlui Basescu o cunosc, dar sint gata sa suport o mica batalie electorala.

Q: S-a facut studiu de impact pe scaderea consumului?

A: Pentru a incuraja transportatorii, miercuri vom adopta actul normativ pe care l-am comunicat Comisiei Europene, prin care trimestrial o parte importanta din taxa (4 centi) va fi restituita transportatorilor.

Q: Presedintele Basescu a spus ca va fi o birocratie suplimentara, vor fi fraude?

A: Sint absolut convins ca toate institutiile statului - parchet, ANAF, SRI - sint extrem de bine pregatite pentru a combate eventualele fraude.