Presedintele Traian Basescu, a decis vineri, 28 martie, neacordarea gratierii individuale a domnului George Becali ca urmare a analizarii dosarului de gratiere a domniei sale, arata un comunicat al Presedintiei. Decizia presedintelui a fost transmisa solicitantului gratierii.

Gigi BecaliFoto: Agerpres

Reamintim ca si Ministerul Justitiei a dat aviz negativ cererii individuale de gratiere a lui Gigi Becali, dupa cum a aratat Traian Basescu intr-un interviu la B1 TV.

"Gandesc profund. E un om intr-o situatie dificila, iar eu sunt intr-o situatie si mai dificila. Pentru ca nu discutam de o femeie cu patru copii acasa, nu discutam de o batrana de 80 de ani care a mutat gardul. Nu e o decizie usoara", spunea Traian Basescu pe 13 martie despre o eventuala gratiere a lui Becali.

Tot vineri, inainte de anuntul oficial privind refuzul gratierii, Traian Basescu facuse citeva consideratii despre lipsa unei culturi a justitiei. El a facut o analogie cu condamnarea pentru fraude fiscale, in Germania, a fostului presedinte al clubului de fotbal Bayern Munchen, caruia nimeni din spatiul public nu i-a cerut gratierea.

Condamnarile lui Becali

Finantatorul Stelei are de executat o pedeapsa de trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in dosarul "Valiza" si in cel al sechestrarii celor care i-au furat masina.

Gigi Becali a fost incarcerat la Penitenciarul Jilava pana in 29 octombrie 2013, cand a fost transferat la Penitenciarul Poarta Alba din judetul Constanta, dupa ce Administratia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, in timpul detentiei, cereri de permisie sau de invoire pentru a participa la unele evenimente in familie, precum si o solicitare de intrerupere a executarii pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i insa

El a depus, in timpul detentiei, cereri de permisie sau de invoire pentru a participa la unele evenimente in familie, precum si o solicitare de intrerupere a executarii pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i insa respinse.

Tribunalul Constanta a respins, in 20 februarie, cererea de intrerupere a pedepsei a lui Becali pe motiv ca acesta ar avea nevoie de o interventie chirurgicala la coloana. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Constanta.